wtorek, 18 listopada 2014

Schab zawijany boczkiem z parowaru

Późno już, bo obiad był na bardzo  spóźnioną kolację, ale może uda mi się skończyć dziś posta :) Wolę pisać na świeżo, jak jeszcze czuję smak potrawy, dlatego zrobiłem sobie ulubioną herbatę białą, cytrynową z teekanne i postaram się go skończyć, przed pójściem spać. Co do herbaty, to ciężko ją dostać, kilka miesięcy jej nigdzie nie mogłem znaleźć, aż dziś przypadkiem będąc w okolicy, wszedłem do sklepu pewnej sieci, do której mi nigdy nie było po drodze. Pierwsze kroki skierowałem na półki z herbatami ( 3/4 sklepu obszedłem, żeby ją znaleźć ) i oczom nie mogłem uwierzyć, moja ulubiona herbata tam była :) Po mojej wizycie, już jej nie mają :) Zapas trzeba było zrobić :) Ale nie o herbacie miało być :)


Schab w boczku z parowaru

Na obiadokolacje wymyśliłem sobie dziś roladę schabową w boczku, nadziewaną świeżą bazylią, suszonymi pomidorami i mozzarellą oraz ziemniaki i cukinie. Suszonych pomidorów nie jadam codziennie, to że się przewinęły w kliku przepisach jest spowodowane tym, że je otworzyłem i tak zużywam po trochu. Ale dziś się skończyły, także jakiś czas ich nie będzie. Wiem, że nie wszyscy je lubią, ale nie trzeba się ściśle trzymać przepisu, można zmieniać według siebie i swoich upodobań.   


Rolada schabowa z boczkiem z parowaru


Składniki : 
  • 2 plastry schabu 
  • 4 plastry boczku surowego 
  • 4 listki świeżej bazylii 
  • 20g startej mozzarelli 
  • 4 suszone pomidory 
  • 1 mała cukinia 
  • 2 ziemniaki 
Przyprawy :
  • pieprz ziołowy 
  • oregano
  • kmin rzymski
  • świeża pietruszka

Schab zawijany boczkiem z parowaru


Plaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron pieprzem ziołowym i oregano. Listki bazylii myjemy i kładziemy na wierzch, po 2 na każdy plaster mięsa, tak samo po 2 suszone pomidory i posypujemy startą mozzarellą. Na talerzu obok układamy 2 plastry boczku obok siebie i kładziemy na nie schab. Wszystko razem zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami :) Ja o nich zapomniałem i dlatego przepis jest na 2 roladki, a na zdjęciach 1 :) Druga się trochę rozeszła :)


Schab zawijany boczkiem z parowaru
  

Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w grubsze plasterki i przyprawiamy kminem rzymskim. Wstawiamy wszystko do parowaru. Roladki radziłbym na tacce z folii aluminiowej. Włączamy na 25 minut. W tym czasie myjemy cukinie i kroimy w plastry. Cukinie dodajemy na ok. 10 min przed końcem parowania. Myjemy wtedy świeżą pietruszkę i drobno siekamy.


Schab zawijany boczkiem z parowaru


Po usłyszeniu dzwoneczka czy cokolwiek innego informuję u was, że parowar skończył swoją pracę, wyjmujemy wszystko na talerz, a ziemniaki posypujemy pietruszką.


rolada schabowa z boczkiem z parowaru


Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

4 komentarze:

  1. brzmi wypaśnie ;] ale ja rzeczywiście nie przepadam za suszonymi pomidorami i zamiast wrzucę np...suszoną śliwkę? :)
    a dzisiaj robie Twoje szaszłyki ze schabem i wędzonym boczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można suszoną śliwkę :) Czy czymkolwiek innym nadziać, co kto lubi :) Super :) Czekam w takim razie na zdjęcie szaszłyków i info jak wyszły :)

      Usuń
  2. Zamiast kolejnej "hurtowej" pochwały napiszę tylko ok, i to barrrrrrrrrrrrrrrrrdzo ooooookkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk. JK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Super, że tak dużo korzystasz z moich przepisów, bardzo mi miło :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...