Filet z piersi z parowaru, to chyba najczęstsza potrawa jaką w nim robię.
Wystarczy przyprawić, obrać ziemniaka, albo wsypać ryżu do pojemnika i już się paruje :)
Czasem wracam z pracy, 5 minut przygotowania i obiad się robi sam.
Wymyśliłem sobie, że pierś nadzieje dziś kiwi i mandarynkami. Z mandarynkami samymi, już kilka razy robiłem i tymi z puszki i świeżymi. Ale dla kiwi to debiut :) Mandarynki kupiłem słodkie, a kiwi słodko-kwaśne.
Składniki :
- filet z piersi kurczaka
- 1 kiwi
- 2 mandarynki
- 1 ziemniak
- 2 łyżki oliwy z oliwek z oregano
Przyprawy :
- liść lubczyku
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- curry
Kiwi kroimy na plasterki, a mandarynki obieramy i rozczłonkujemy na kawałki.
Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę.
W otwór kładziemy na spód 6 plasterków kiwi i ile wejdzie mandarynek :) Mi się udało upchać 1,5, resztę kiwi i mandarynek zostawiłem do udekorowania talerza. Kieszonkę zamykamy wykałaczkami.
Następnie pierś polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy liściem lubczyku, pieprzem ziołowym i papryką słodką.
Filet odstawiamy na bok, niech się moczy :) Obieramy ziemniaka, myjemy i kroimy na plastry, a później na frytki :) I posypujemy curry.
Wstawiamy pierś z kurczaka do parowaru na tacce z folii aluminiowej i na 2 poziomie ziemniaki. Włączamy na 25 minut. Po tym czasie, nakładamy na talerz. Możemy przystroić talerz kiwi i mandarynkami, które zostały, o ile przez 25 minut czekania ich nie zjedliśmy :)
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Ciekawy przepis :) Nie wpadłabym na to, żeby nadziewać pierś świeżymy owocami.
OdpowiedzUsuńKinga
Pisałem Ci przy poprzednim przepisie na pierś, że można ją nadziewać na milion sposobów :)
UsuńAle super przepis, w takiej postaci kurczaka nigdy nie próbowałam:)Fajnie na fotografii to wygląda.Mam parowar z philipaka i uwielbiam wszelkie potrawy z tego urządzenia, polecam kasze w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńJa najczęściej robię pierś z kurczaka i różnie z nią kombinuje jeśli chodzi o przyprawy czy nadzienie i dodatki :)
UsuńCzłowieku twoje przepisy są mega. Od miesiąca posiadam parowar i każde danie wyszło super. Dzięki za po dzielenie się przepisami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń