środa, 26 listopada 2014

Pierś z kurczaka z nadzieniem słodko - kwaśnym z parowaru

Jako że dawno piersi z kurczaka nie jadłem (2 tygodnie) , postanowiłem dziś zrobić.
Filet z piersi z parowaru, to chyba najczęstsza potrawa jaką w nim robię.
Wystarczy przyprawić, obrać ziemniaka, albo wsypać ryżu do pojemnika i już się paruje :)
Czasem wracam z pracy, 5 minut przygotowania i obiad się robi sam.


Pierś z kurczaka z nadzieniem słodko - kwaśnym z parowaru


Wymyśliłem sobie, że pierś nadzieje dziś kiwi i mandarynkami. Z mandarynkami samymi, już kilka razy robiłem i tymi z puszki i świeżymi. Ale dla kiwi to debiut :) Mandarynki kupiłem słodkie, a kiwi słodko-kwaśne. 



pierś z kurczaka nadziewana kiwi z parowaru


Składniki :  
  • filet z piersi kurczaka 
  • 1 kiwi 
  • 2 mandarynki 
  • 1 ziemniak 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z oregano

Przyprawy :

  • liść lubczyku 
  • pieprz ziołowy 
  • papryka słodka 
  • curry 


filet z piersi kurczaka nadziewana kiwi z parowaru


Kiwi kroimy na plasterki, a mandarynki obieramy i rozczłonkujemy na kawałki.   
Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę.
W otwór kładziemy na spód 6 plasterków kiwi i ile wejdzie mandarynek :) Mi się udało upchać 1,5, resztę kiwi i mandarynek zostawiłem do udekorowania talerza. Kieszonkę zamykamy wykałaczkami.
Następnie pierś polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy liściem lubczyku, pieprzem ziołowym i papryką słodką.


pierś nadziewana kiwi z parowaru

Filet odstawiamy na bok, niech się moczy :) Obieramy ziemniaka, myjemy i kroimy na plastry, a później na frytki :) I posypujemy curry.


filet z piersi kurczaka nadziewana kiwi z na parze


Wstawiamy pierś z kurczaka do parowaru na tacce z folii aluminiowej i na 2 poziomie ziemniaki. Włączamy na 25 minut. Po tym czasie, nakładamy na talerz. Możemy przystroić talerz kiwi i mandarynkami, które zostały, o ile przez 25 minut czekania ich nie zjedliśmy :)


Pierś z kurczaka nadziewana kiwi i mandarynkami na parze

Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam 

4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis :) Nie wpadłabym na to, żeby nadziewać pierś świeżymy owocami.
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałem Ci przy poprzednim przepisie na pierś, że można ją nadziewać na milion sposobów :)

      Usuń
  2. Ale super przepis, w takiej postaci kurczaka nigdy nie próbowałam:)Fajnie na fotografii to wygląda.Mam parowar z philipaka i uwielbiam wszelkie potrawy z tego urządzenia, polecam kasze w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najczęściej robię pierś z kurczaka i różnie z nią kombinuje jeśli chodzi o przyprawy czy nadzienie i dodatki :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...