Chociaż z powodu bolącego gardła, nadal uważam z przyprawami i ostrych rzeczy nie mogę, ale pozwoliłem sobie na trochę papryki :)
Głównego składnika, pieczarki, nie widać na zdjęciach, schował się pod szynką szwarcwaldzką :) Ale zapewniam, że jest tam. Danie wyszło spontanicznie, kupiłem kilka warzyw i zastanawiałem się co z nich zrobić i wyszły roladki, nazwałem je warzywno - szwarcwaldzkie :)
Składniki :
- 8 pieczarek
- 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- mała cukinia
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki startej mozzarelli
- mała papryka czerwona
- pieprz czarny
- łyżka oliwy z oliwek
Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek i odrywamy im nóżki :)
Myjemy cukinię i kroimy na 8 cienkich plasterków.
Na talerz kładziemy plaster cukinii, na niego plasterek szynki szwarcwaldzkiej. Na środek układamy pieczarkę i do daszka wsypujemy trochę startej mozzarelli. Zawijamy roladkę i przewiązujemy w 2 stronę niż zawijaliśmy szczypiorkiem. Wszystko spinamy na środku wykałaczką.
Paprykę myjemy, wydrążamy środek i kroimy na małe kawałki. Robimy z folii aluminiowej 3 tacki, tę dla papryki z dwoma dłuższymi bokami, żeby można było ją łatwo i szybko wyjąć.
Na 1 poziomie układamy tackę z 4 roladkami, na 2 również tak samo. Na 3 poziomie układamy tackę z papryką. Należy pamiętać, żeby tacki nie były za duże, żeby chociaż część otworów była nieosłonięta folią. Włączamy parowar na 10 minut.
Po tym ja usłyszymy dzwoneczek sygnalizujący, że 10 minut w końcu minęło, wyciągamy tackę z papryką, wrzucamy kawałki do miseczki, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i pieprz czarny i wszystko mieszamy.
Następnie wszystko nakładamy na talerz :) Naprawdę super smakuje i ładnie się do tego wszystko prezentuje. Wszystkich bardzo zachęcam, do dodania zdjęcia dań inspirowanych
przepisem.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak
się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz