czwartek, 20 listopada 2014

Banan z parowaru w 4 wariantach

Ten post będzie troszkę inny niż zawsze, gdyż zawierał będzie różne warianty na banana z parowaru. W ciągu kilku ostatnich dni próbowałem z nim trochę kombinować, choć za każdym razem w sumie podobnie, tylko z małymi modyfikacjami  i chciałem się podzielić spostrzeżeniami. Teraz jakiś czas na banany chyba nie spojrzę ;) Stwierdziłem, że bez sensu robić kilka postów o podobnym temacie, dlatego on będzie tak wyglądał, a nie inaczej :) A wy sobie wybierzecie odpowiedni przepis pod wasz gust.



banan z parowaru z lodami

Składników jako takich nie będę wypisywał w rządku oddzielnie, bo dla każdego deseru będą trochę inne.
Zaczynamy :) Zdjęcia do konkretnego przepisu będą pod nim.

1. Banana obieramy i kroimy na pół, kładziemy na głębokim talerzu, wyciskamy sok z połowy cytryny i obtaczamy w nim obie połówki banana. Do pojemnika do ryżu nakładamy 2 łyżki miodu wielokwiatowego, 1/4 mlecznej czekolady, którą drobno kroimy i pół łyżeczki cynamonu. Banany w parowarze dajemy na  dolnej półce w folii aluminiowej, sos na górze. Włączamy parowar na 7 minut.Co 2-3 min otwieramy na kilka sekund pokrywkę i mieszamy sos. Przy 7 minutach banany nie powinny być ani bardzo miękkie, ani twarde Po parowaniu wykładamy na talerz, dodajemy gałkę lodów i polewamy wszystko sosem oraz posypujemy płatkami migdałów. Sos wychodzi bardzo słodki, jak ktoś woli mniej słodki, polecam przepis 4.


banan z lodami i migdałami z parowaru

 
2. Banana obieramy i w całości kładziemy na folii, polewamy go łyżką  miodu wielokwiatowego i przyprawiamy cynamonem. Banana na folii aluminiowej wkładamy do parowaru i włączamy go na 8 minut. Po parowaniu wykładamy na talerz i dodajemy łyżkę żurawiny z jabłkiem.



banan z parowaru


3. Banana obieramy i kroimy na pół, kładziemy na głębokim talerzu, wyciskamy sok z połowy cytryny i obtaczamy w nim obie połówki banana. Po czym posypujemy go mieszanką płatków zbożowych z suszonymi owocami i orzechami laskowymi. Przekładamy do parowaru na folię aluminiową i parujemy 7 minut.



banan z parowaru z mieszanką płatków


4. Bardzo podobny sposób do 1, różni się sosem i brakiem migdałów. Banana obieramy i kroimy na pół, kładziemy na głębokim talerzu, wyciskamy sok z połowy cytryny i obtaczamy w nim obie połówki banana. Do pojemnika do ryżu nakładamy 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego, 3 łyżki posypki - wiórków czekolady gorzkiej ( można dać 3-4 kostki czekolady gorzkiej, tylko drobno pokroić) i płaską łyżeczkę cynamonu. Banany w parowarze dajemy na  dolnej półce w folii aluminiowej, sos na górze. Włączamy parowar na 10 minut. Co 2-3 min otwieramy na kilka sekund pokrywkę i mieszamy sos. Przy 10 minutach na dolnej półce banany są bardzo miękkie, jak ktoś woli twardsze polecam 5 minut , średnie ok. 8. Po parowaniu wykładamy na talerz banany, dodajemy gałkę lodów i polewamy wszystko sosem.

banan z lodami z parowaru
     
Jestem ciekawy, którego banana zrobicie pierwszego :)  Mi się na jakiś czas przejadły :) choć pewnie kilka dni minie i dalej będę z nimi eksperymentował :)


banan z parowaru

Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam


Przepis bierze udział w akcji :

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...