Ostatnio często jadłem ziemniaki, więc tym razem postanowiłem, że będzie to mój ulubiony ryż jaśminowy.
Dodatkowo klopsiki ziołowe i surówka z białej rzodkwi, którą bardzo lubię, a czasami ciężko kupić małą. W sklepie, gdzie najczęściej kupuje spożywkę, biała rzodkiew jest często wielkości bardzo dużego pora, wczoraj byłem w innym hipermarkecie i udało mi się zdobyć normalnej wielkości :)
Składniki :
- 300g mięsa mielonego
- 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego
- 1 jajko
- 1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego
- 1 biała rzodkiew
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- kmin rzymski mielony
- oregano
- bazylia świeża
- pietruszka świeża
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
Do mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i wsypujemy przyprawy: kmin rzymski mielony, oregano, świeżą pokrojoną bazylię i taki samą pietruszkę oraz pieprz ziołowy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki.
Klopsiki układamy, na tacce z folii aluminiowej, na dolnej półce parowaru. Ryż wsypujemy do pojemnika na ryż, stawiamy na 2 poziomie parowaru i zalewamy wrzątkiem na ok 2 cm. powyżej powierzchni ryżu. Włączamy parowar na 20 minut.
W między czasie jak klopsy z ryżem się parują, ścieramy na tarce białą rzodkiew. Dodajemy do niej łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy pieprzem czarnym i wszystko mieszamy. Po 20 minutach wszystko nakładamy na talerz, a ryż można polać sosem z aluminiowej tacki, na której się parowały klopsiki i można jeść.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Moja córka, która raczej nie lubi mięsa, polubiła te kotleciki z parowaru :) Robiłam już kilka razy.
OdpowiedzUsuńKinga
Bardzo się cieszę :)
Usuń