Składniki :
- 2 sznycle z piersi indyka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka pomarańczowa
- 1 marchewka fioletowa
- 1 cebula dymka
- liście rukwi wodnej
- 1/2 małej papryki czerwonej
- 1/2 małej papryki zielonej
- 1/2 małej papryki żółtej
- pieprz czarny
- pieprz cayenne
- imbir
- kardamon
Sznycle z piersi indyka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
Kroimy mięso na kawałki.
Polewamy sosem sojowym, przyprawiamy pieprzem czarnym i cayenne, imbirem i pokrojonym na kawałki czosnkiem. Odkładamy pierś na godzinę.
Warzywa myjemy.
Marchewki obieramy, kroimy w słupki i posypujemy kardamonem.
Papryki kroimy w kostkę, a cebule w plastry.
Rukiew wodną myjemy i osuszamy.
Pierś z indyka wkładamy na folii aluminiowej na pierwszy poziom urządzenia do gotowania na parze i włączamy parowar na 20 minut.
Po 10 minutach dokładamy na drugi poziom również na folii, marchewki, papryki i cebulę.
Po skończonym parowaniu nakładamy wszystko na talerz i dokładamy liście rukwi wodnej.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi i zachęcam do wypróbowania przepisu.
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Jadłabym jak Reksio szynkę;)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog... Bardzo Ci dziękuję za umieszczenie tych wspaniałych przepisów. Zmagam się z nietolerancją pokarmową i parowar jest dla mnie ostatnią deską ratunku. Nie miałam pojęcia,że można zrobić tak smaczne rzeczy w parowarze:))
OdpowiedzUsuńWiększość osób nie ma pojęcia, myślą, że na parze to już bez smaku i nie wygląda dobrze :) A można w nim zrobić wszystko i równie smacznie, albo i bardziej, niż innymi technikami :)
Usuńjuż się robi !! wygląda mega apetycznie !!
OdpowiedzUsuńMam pytanie - dlaczego parujemy na alufolii?
OdpowiedzUsuńCo z tą folią aluminiową ? Na aluminium to samo zdrowie czy można ją zastąpić/pominąć przy parowaniu ???
OdpowiedzUsuń