wtorek, 9 lutego 2016

Pierś z indyka na parze z warzywami

Pierś z indyka na parze robię rzadziej od kurczaka, ale tak samo lubię :) Ostatnio zauważyłem, że coraz rzadziej dodaję ziemniaki do swoich obiadów czy nawet kasze czy ryż. Na początku bloga było dużo przepisów właśnie z ziemniakami, ostatnio najczęściej jest samo mięso z parowaru plus warzywa,  ewentualnie surówka :) Ale oczywiście każde z moich dań możecie modyfikować pod siebie. Ja po prostu daje Wam jakąś inspiracje co można zrobić w parowarze, a reszta należy do Was :)

przepis na indyka z warzywami

Składniki :
  • 2 sznycle z piersi indyka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 marchewka pomarańczowa
  • 1 marchewka fioletowa
  • 1 cebula dymka 
  • liście rukwi wodnej 
  • 1/2 małej papryki czerwonej 
  • 1/2 małej papryki zielonej
  • 1/2 małej papryki żółtej 
Przyprawy : 
  • pieprz czarny 
  • pieprz cayenne 
  • imbir
  • kardamon
przepis na indyka po chiński

Sznycle z piersi indyka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
Kroimy mięso na kawałki.
Polewamy sosem sojowym, przyprawiamy pieprzem czarnym i cayenne, imbirem i pokrojonym na kawałki czosnkiem. Odkładamy pierś na godzinę.
Warzywa myjemy.
Marchewki obieramy, kroimy w słupki i posypujemy kardamonem.
Papryki kroimy w kostkę, a cebule w plastry.
Rukiew wodną myjemy i osuszamy.

przepisy na zdrowe odżywianie

Pierś z indyka wkładamy na folii aluminiowej na pierwszy poziom urządzenia do gotowania na parze i włączamy parowar na 20 minut.
Po 10 minutach dokładamy na drugi poziom również na folii, marchewki, papryki i cebulę.
Po skończonym parowaniu nakładamy wszystko na talerz i dokładamy liście rukwi wodnej.

ile parować indyka i marchewkę

Czekam na Wasze komentarze i uwagi i zachęcam do wypróbowania przepisu.

Pozdrawiam i smacznego
Adam

6 komentarzy:

  1. Jadłabym jak Reksio szynkę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog... Bardzo Ci dziękuję za umieszczenie tych wspaniałych przepisów. Zmagam się z nietolerancją pokarmową i parowar jest dla mnie ostatnią deską ratunku. Nie miałam pojęcia,że można zrobić tak smaczne rzeczy w parowarze:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość osób nie ma pojęcia, myślą, że na parze to już bez smaku i nie wygląda dobrze :) A można w nim zrobić wszystko i równie smacznie, albo i bardziej, niż innymi technikami :)

      Usuń
  3. już się robi !! wygląda mega apetycznie !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie - dlaczego parujemy na alufolii?

    OdpowiedzUsuń
  5. Co z tą folią aluminiową ? Na aluminium to samo zdrowie czy można ją zastąpić/pominąć przy parowaniu ???

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...