Od wczoraj została mi druga pierś z kurczaka, więc postanowiłem ją dodać, długo zastanawiałem się co jeszcze, po przemyśleniach zdecydowałem się na pomidorki cherry, pieczarki i szalotkę.
Składniki :
- ok 50g makaronu Tagliatelle z papryczką chilli
- 1 filet z piersi kurczaka
- 3 pieczarki
- 5 pomidorków cherry
- 1 szalotka
- 1 łyżka startego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- oregano
- bazylia
- zioła dalmatyńskie
- Fit Up do makaronów z dodatkiem błonnika i suszonych pomidorów
Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego talerza. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony w oliwie. Obsypujemy oregano, bazylią i ziołami dalmatyńskimi i znów mieszamy i odstawiamy talerz z mięsem na bok.
Pieczarki myjemy, obieramy daszek i kroimy w plasterki. Szalotkę drobno siekamy, wrzucamy na sitko i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry myjemy.
Do parowaru wkładamy na tacce aluminiowej kawałki piersi kurczaka i włączamy go na 20 minut.
Makaron w tym czasie wrzucamy do pojemnika na ryż. Na 8 minut przed końcem parowania mięsa, tagliatelle zalewamy wrzątkiem i wstawiamy do parowaru. Pieczarki, pomidorki i posiekaną szalotkę też wstawiamy na kolejnym poziomie, możemy na tacce aluminiowej, albo w pojemniku do żywności.
Po skończeniu parowania, wyjmujemy przez ściereczkę pojemnik z makaronem. Resztę możemy jeszcze na 2 minuty włączyć. Tagliatelle odcedzamy na sitku, czekamy aż odsączy się woda i polewamy łyżką oliwy z oliwek oraz posypujemy przyprawą FIT UP do makaronów i mieszamy.
Przekładamy na talerz makaron, mięso, pomidorki, pieczarki, szalotkę i posypujemy całość startym parmezanem, możemy również przystroić świeżymi listkami bazylii.
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz