niedziela, 16 listopada 2014

Pasta jajeczna z białym serem i porem z parowaru

W związku z tym, że dziś niedziela, należałoby się wyspać, ale niestety, obudziłem się o 6:30 i nie szło już zasnąć. Założę się, że jutro ciężko będzie mi wstać przed 8 do pracy, jak to przy każdym poniedziałku, tudzież innym dniu tygodnia, gdy trzeba wstać. A dziś jak nie muszę, zrywam się skoro świt ;)
W tygodniu ciężko wyrobić się rano ze śniadaniem, bo kawa i papieros ważniejsze ;) Też tak macie ? ;)
No ale, że dziś niedziela, po obowiązkowej kawce i dymku, nadeszła pora spożywania najważniejszego posiłku w ciągu dnia, jak to niektórzy mówią.


Pasta jajeczna z twarogiem i porem z parowaru

Na śniadanie wymyśliłem pastę jajeczną z białym serem i porem, oczywiście gotowana w parowarze. Oprócz twarogu rzecz jasna :)



Pasta jajeczna z twarogiem i porem  z parowaru


Składniki : 
  • 2 jajka 
  • ok. 7-10 cm białej części z pora
  • 80g białego sera chudego 0,5% 
  • 3 kromki chleba
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
  • 3 listki świeżej bazylii
 Przyprawy :
  • pieprz czarny  

Pasta jajeczna z twarogiem i porem z parowaru


Pora myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Jajka wkładamy na dolną półkę w parowarze, a wyżej w folii aluminiowej pokrojonego pora. Tak jak na zdjęciu wyżej, z folii robimy małą tackę. Parujemy wszystko 20 minut. Po parowaniu czekamy, aż jajka trochę ostygną, a woda z pora odparuję.
Następnie jajko kroimy na siatce ( krajarce, szatkownicy, każdy inaczej może nazywa :) ) do warzyw, dodajemy pora. Biały ser kroimy nożem, a później rozdrabniamy widelcem i dokładamy do reszty. Wszystko przyprawiamy pieprzem oraz dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego oraz posiekaną na drobno bazylię i  wszystko razem mieszamy.


Pasta jajeczna z białym serem i porem z parowaru
 

Tak przygotowaną pastą smarujemy kanapki i już można jeść :)


Pasta jajeczna z białym serem i porem z parowaru


Mimo bardzo małej ilości komentarzy, jak na razie:) , jak zawsze na nie czekam, oraz na wasze uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam
 
 

1 komentarz:

  1. Pasta wyszła smaczna, myślę, że można by jeszcze do niej dodać rybkę, przygotowaną oczywiście w parowarze. Por jest dobrym zamiennikiem cebuli dla tych, którzy jej nie znoszą (ja właśnie należę do tej dziwnej grupy ludzi). Będę jeszcze korzystać z tego przepisu. Pozdrawiam.
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...