W końcu po długich rozmyślaniach co robić. Stwierdziłem, że trzeba spróbować zrobić lasagne z parowaru.
Wczoraj było Cannelloni z mięsem mielonym na parze , także dziś postanowiłem iść dalej tym tropem i zrobić lasagne. W internecie znalazłem jeden przepis na lasagne z parowaru, ale ze szpinakiem samym. Ponieważ wole mięso niż szpinak, zrobiłem wersje mięsną oczywiście :) Jeżeli Cannelloni wyszło, to dlaczego nie ma wyjść inny makaron pomyślałem i wziąłem się do pracy :)
Składniki :
- 180g mięsa mielonego
- 4 płaty makaronu lasagne
- 1/2 puszki małej groszku zielonego
- 1/2 cebuli
- 4 suszone pomidory
- 150g startej mozzarelli
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- bazylia
- oregano
- pieprz czarny
- czosnek w płatkach
Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy: bazylie, oregano, pieprz, czosnek w płatkach oraz przecier pomidorowy, na koniec cebule, która już odsączyła się z wody.
Wszystko mieszamy.
Na tacce parowaru rozkładamy folię aluminiową tak jak na 1 zdjęciu. Na spód wlewamy troszkę oliwy z oliwek i rozsmarowujemy na folii, żeby nam 1 płat lasagne się nie przykleił i żeby łatwiej można było wyjąć.
Kładziemy 1 płat makaronu, później łyżką nakładamy warstwę mięsa z przyprawami, staramy się żeby był równomiernie rozłożony po całym płacie, kładziemy na wierzch groszek na całym mięsie i posypujemy startym serem mozzarella, przykrywamy kolejnym płatem i czynność powtarzamy, ostatni 4 płat posypujemy tylko serem.
Włączamy parowar na 25 minut. Po parowaniu, wyjąłem lasagne, chwytając za folię aluminiową i przekładając na talerz z razem z folią, później pod wadziłem łopatką do naleśników i przełożyłem już na właściwy talerz samo danie.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Nie lubie groszku ale robilam z kukurydza i dodawalam jeszcze pomidory z puszki drobne i fasolke :)
OdpowiedzUsuńPycha. Uwielbiam dania z parowaru :)
Kukurydzy nie jadam, bo boli mnie po niej zawsze brzuch. A na pomidory mam uczulenie :( , więc używam koktajlowych i suszonych :) Dlatego kukurydzy i pomidorów zwykłych u mnie w przepisach nie ma :) Ja daje tylko inspiracje, a przepis możecie zmieniać do woli pod siebie :) Mam nadzieję, że inne moje propozycję też zainspirują Cię do zrobienia pysznych potraw :)
UsuńKiedy dodajemy pomidorki suszone i czy folie zamykamy??
UsuńPomidorki można na mięso mielone, albo z nim wymieszać. A folię tak jak na górnym zdjęciu, żeby było jak wyjąć. Nie musi być zamknięta.
Usuń