sobota, 15 listopada 2014

Lasagne z mięsa mielonego z groszkiem z parowaru

Niby dziś sobota, a obiad robiłem na kolacje :) Trochę odespałem ciężki tydzień w pracy ;) później obowiązkowo kawka i zachciało mi się zakupów :) Wszędzie tłumy, jakby jutro było co najmniej Święto Państwowe. Wtedy większość robi zapasy 2 tygodniowe, jak jest 1 dzień w środku tygodnia gdzie sklepy pozamykane :) Odwiedziłem 3 hipermarkety i po 4 godzinach mogłem wracać z 8 reklamówkami do domu :) Wróciłem, odpocząłem i miałem się zabrać za obiad, ale wziąłem się za porządki w szafkach w kuchni, co by wszystko ładnie z tych 8 reklamówek upchać. Zeszło długo, także jak wspominałem obiad na kolację jadłem.


Lasagne z mięsa mielonego z groszkiem z parowaru


W końcu po długich rozmyślaniach co robić. Stwierdziłem, że trzeba spróbować zrobić lasagne z parowaru.
Wczoraj było Cannelloni z mięsem mielonym na parze , także dziś postanowiłem iść dalej tym tropem i zrobić lasagne. W internecie znalazłem jeden przepis na lasagne z parowaru, ale ze szpinakiem samym. Ponieważ wole mięso niż szpinak, zrobiłem wersje mięsną oczywiście :) Jeżeli Cannelloni wyszło, to dlaczego nie ma wyjść inny makaron pomyślałem i wziąłem się do pracy :)


lasagne z parowaru


Składniki :
  • 180g mięsa mielonego 
  • 4 płaty makaronu lasagne
  • 1/2 puszki małej groszku zielonego
  • 1/2 cebuli
  • 4 suszone pomidory
  • 150g startej mozzarelli 
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
Przyprawy :
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz czarny
  • czosnek w płatkach

Lasagne z mięsa mielonego z parowaru

Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy: bazylie, oregano, pieprz, czosnek w płatkach oraz przecier pomidorowy, na koniec cebule, która już odsączyła się z wody.
Wszystko mieszamy.


Lasagne z groszkiem z parowaru


Na tacce parowaru rozkładamy folię aluminiową tak jak na 1 zdjęciu. Na spód wlewamy troszkę oliwy z oliwek i rozsmarowujemy na folii, żeby nam 1 płat lasagne się nie przykleił i żeby łatwiej można było wyjąć.
Kładziemy 1 płat makaronu, później łyżką nakładamy warstwę mięsa z przyprawami, staramy się żeby był równomiernie rozłożony po całym płacie, kładziemy na wierzch groszek na całym mięsie i posypujemy startym serem mozzarella, przykrywamy kolejnym płatem i czynność powtarzamy, ostatni 4 płat posypujemy tylko serem. 


Lasagne z mięsa mielonego z groszkiem z parowaru
  
Włączamy parowar na 25 minut. Po parowaniu, wyjąłem lasagne, chwytając za folię aluminiową i przekładając na talerz z razem z folią, później pod wadziłem łopatką do naleśników i przełożyłem już na właściwy talerz samo danie. 


Lasagne z mięsa mielonego z groszkiem z parowaru

Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

4 komentarze:

  1. Nie lubie groszku ale robilam z kukurydza i dodawalam jeszcze pomidory z puszki drobne i fasolke :)
    Pycha. Uwielbiam dania z parowaru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kukurydzy nie jadam, bo boli mnie po niej zawsze brzuch. A na pomidory mam uczulenie :( , więc używam koktajlowych i suszonych :) Dlatego kukurydzy i pomidorów zwykłych u mnie w przepisach nie ma :) Ja daje tylko inspiracje, a przepis możecie zmieniać do woli pod siebie :) Mam nadzieję, że inne moje propozycję też zainspirują Cię do zrobienia pysznych potraw :)

      Usuń
    2. Kiedy dodajemy pomidorki suszone i czy folie zamykamy??

      Usuń
    3. Pomidorki można na mięso mielone, albo z nim wymieszać. A folię tak jak na górnym zdjęciu, żeby było jak wyjąć. Nie musi być zamknięta.

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...