piątek, 21 listopada 2014

Kotleciki cukiniowe z kaszą jaglaną z parowaru

Z powodu, że 2 dzień mam anginę :( , ciężko cokolwiek jeść. Kto miał, ten wie jaki to ból, samo przełykanie śliny to duży problem. Jako, że wczorajsze moje menu to same jogurty, płatki i na pocieszenie lody :) , to dziś już nie wytrzymałem i postanowiłem coś delikatnego uparować. Wybór padł na kotleciki z cukinii i pieczarek z kaszą jaglaną.


Kotleciki cukiniowe z kaszą jaglaną z parowaru


W pracy byłem dziś stacjonarnie, z domu wszystko musiałem ogarniać, akurat tak wyszło, że jak jestem chory, to pracy najwięcej.  Ale gdy wybiła 16, mogłem w końcu odejść od komputera i zająć się obiadem :)

Kotleciki z cukinii z kaszą jaglaną z parowaru



Składniki : 
  • 1 mała cukinia
  • 3 duże pieczarki 
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego 
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
Przyprawy :
  •  pieprz ziołowy



Kotlety z cukinii z kaszą jaglaną na parze



Cukinie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Przyprawiamy pieprzem ziołowy. Możecie użyć więcej przypraw, np curry, ja nie bardzo mogłem, ze względu na gardło. Mieszamy i odkładamy na bok. Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, kroimy na małe kawałki. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Czekamy ok. 10 minut, z cukinii wylewamy sok, który się wytworzył. Do cukinii dodajemy pieczarki i szczypiorek, wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki, które układamy na folii aluminiowej w parowarze.



Kotleciki cukiniowe z kaszą jaglaną z parowaru
    


Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym wsypujemy ją w pojemnik do ryżu i zalewamy wrzątkiem na ok . 0,5 cm powyżej, żeby wchłonęła całą wodę. Jeżeli damy więcej kaszy, poziom trzeba dać wyższy, przy ok 200 g, to będzie już 2 cm.




Kotleciki cukiniowe z kaszą jaglaną z parowaru



Parowar włączyłem na 20 minut, bo zależało mi, żeby kasza była jak najbardziej miękka, z powodu gardła. Możecie równie dobrze parować 15 minut. Jeżeli woda w kaszy zostanie, wylewamy na sitko zawartość z pojemnika, czekamy aż odsączy się i dopiero nakładamy wraz z kotlecikami.  



Kotleciki cukiniowe z kaszą jaglaną z parowaru



Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Od wczoraj można też na blogu dodawać zdjęcia potraw inspirowanych przepisem, do czego zachęcam, oczywiście jeśli ktoś ma ochotę się podzielić ze mną i innymi swoją wersją:)  

Pozdrawiam i smacznego.
Adam 

2 komentarze:

  1. takie jaglane kotleciki nie dosyć, że zdrowe to sycące!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kotleciki są bardziej cukiniowe, niż jaglane :) Ale ogólnie obiad zdrowszy niż zwykle jadam ;)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...