poniedziałek, 29 czerwca 2015

KONKURS "Wakacyjny Deser"

Przy moim poprzednim wiosennym konkursie, choć nagród było sporo, najwięcej osób pisało, że chciałoby wygrać książkę Mistrza Pawła Małeckiego - "Cukiernia Lidla" :)

Moje niedawne warsztaty kulinarne z Pawłem, organizowane przez Lidl-a , były dla mnie okazją do wzięcia autografu na swoim egzemplarzu książki :) Na zakończenie tego słodkiego szkolenia dostałem kolejny egzemplarz :) Kiedy Paweł zapytał mnie dla kogo podpisać... pomyślałem o Was :)
Wiem, że dużo jest osób, którym nie udało się jej zdobyć, a takich co mają ją z autografem Mistrza jest niewiele :)
Jeśli chcesz mieć swój egzemplarz "Cukiernia Lidla" - Mistrza Pawła Małeckiego z jego autografem i pozdrowieniami wystarczy wziąć udział w moim Konkursie i mieć trochę szczęścia :) 


książka Pawła Małeckiego z autografem do wygrania , konkurs


Zadaniem Konkursowym jest przesłanie autorskiego przepisu wraz ze zdjęciem, na wakacyjny deser. Co rozumiecie pod tym pojęciem, zostawiam Wam do dowolnej interpretacji :) Ma być na pewno słodko i kolorowo :) Miło mi będzie, jeżeli użyjecie do przygotowania deseru parowaru :) , choć nie jest to wymóg konieczny i nie będzie miał wpływu na wyniki.
Czekam więc na Wasz Wakacyjny Deser :) , ale najpierw proszę się zapoznać z Regulaminem :)

REGULAMIN KONKURSU :
  1. Organizatorem Konkursu jest blog "Parowar Faceta".
  2. Konkurs trwa od 29 czerwca 2015r. do 12 lipca 2015r. do godz. 23:59
  3. Sponsorem nagrody jest Parowar Faceta :)
  4. Konkurs polega na wpisaniu w komentarzu pod postem konkursowym swojego autorskiego przepisu na "Wakacyjny Deser" oraz przesłaniu jego zdjęcia na maila : parowarfaceta@gmail.com Każdy uczestnik może wpisać 3 przepisy, ale każdy w oddzielnym komentarzu. Pamiętajcie o tytule przepisu w komentarzu i wpisaniu go również w mailu przy wysyłaniu zdjęć.    
  5. Będzie mi bardzo miło gdy polubicie fanpage organizatora i zarazem sponsora konkursu PAROWAR FACETA  https://www.facebook.com/parowarfaceta 
  6. Nagrodą w konkursie jest książka Mistrza Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" z autografem. 
  7. Zwycięzcę wybieram ja w terminie 3 dni od zakończenia konkursu. Wyniki pojawią się na blogu. Na Facebooku umieszczę galerię zdjęć konkursowych.
  8. Wyróżniona osoba jest zobowiązana przesłać dane adresowe na maila: parowarfaceta@gmail.com w przeciągu 3 dni od ogłoszenia wyników. W przeciwnym wypadku traci prawo do nagrody i dostanie ją kolejna osoba.
  9. Uczestnik Konkursu wpisując przepis i wysyłając zdjęcie, oświadcza, iż jest on jego autorstwa i nie narusza praw autorskich innych osób.
  10. Nagrodę wysyłam tylko na terenie Polski, w przeciągu kilku dni od dostania adresu od zwycięzcy.
  11. Przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem potrawy jest jednoznaczne z akceptacją powyższego Regulaminu Konkursu.
    Czekam na wiele inspirujących przepisów i zdjęć i życzę wszystkim powodzenia.

    Pozdrawiam
    Adam 

51 komentarzy:

  1. TORCIK JOGURTOWE SZALEŃSTWO Z TRUSKAWKAMI

    Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrowego jogurtu naturalnego z dodatkiem bomby witaminowej
    w postaci świeżych owoców: truskawek i borówek.

    Składniki

    Biszkopt:

    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel czerwonego barwnika

    Masa jogurtowo – truskawkowa:

    450g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma
    240g sera białego
    500g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    3 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki mleka

    Mus truskawkowy:

    250g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    3/4 szklanki wody

    Dodatkowo:
    około 20 sztuk truskawek
    50g borówki amerykańskiej
    150ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan-fix





    Wykonanie:

    1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać mąkę pszenną
    i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać barwnik. Obie masy wlać jednocześnie do formy (u mnie kwiatka 23cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25minut. Wystudzić i przekroić biszkopt na dwa blaty.
    2. Masa jogurtowo – truskawkowa
    Truskawki zmiksować blenderem, dodać 4 łyżki wody i galaretki, całość zagotować a następnie pozostawić do wystygnięcia. Jogurt naturalny zmiksować z białym serem na gładką masę, dodać przygotowaną galaretkę
    z truskawkami. Dokładnie wymieszać i dodać rozrobioną w mleku żelatynę.
    3. Do formy włożyć 1 blat biszkoptu, brzegi formy obłożyć truskawkami pokrojonymi na pół, wlać masę jogurtowo – truskawkową. Przykryć
    2 blatem biszkoptu i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
    4. Mus truskawkowy
    Truskawki zmiksować blenderem, dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzony biszkopt z masą
    jogurtowo – truskawkową.
    5. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i cukrem.
    6. Torcik udekorować bitą śmietaną, truskawkami i borówkami amerykańskimi.






    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. linka2107.88@o2.pl Ewelina P

      Usuń
  2. Na wakacyjny deser polecają się greckie pierożki - przywołujące smaki śródziemnomorskich wakacji:
    Składniki farsz:

    · 300 g ricotty

    · 150 g twarogu

    · 2 miodu

    · kilka liści mięty

    · kilka orzechów włoskich

    · cynamon

    Składniki ciasto:

    · ½ kg mąki

    · 1 jajko

    · ½ szklanki mleka

    · ¼ szklanki oliwy z oliwek

    · sól

    Pozostałe składniki:

    · olej do smażenia

    · miód i cynamon do podania
    Sposób przygotowania:

    W misce mieszamy dokładnie serek z twarożkiem oraz miodem. Następnie dodajemy cynamon, posiekaną świeżą miętę oraz orzechy. Farsz odstawiamy i przygotowujemy ciasto, roztrzepujemy jajko z mlekiem i oliwą. Mokre składniki dodajemy do przesianej mąki z solą i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Za pomocą kubka wycinamy kółka, na środku każdego układamy łyżeczkę farszu i formujemy pierożki zlepiając brzegi ciasta. Kalistounia smażymy na głębokim mocno rozgrzanym oleju. Gdy zeszklą się z obu stron wyjmujemy je na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło polane miodem oraz oprószone cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejna moja propozycja to mus z białej czekolady i kaszy manny na świeżych sezonowych owocach:

    Składniki mus:
    • 400 ml śmietany 30%
    • 500 g białej czekolady
    • 2 szklanki mleka
    • 5 łyżek kaszy manny
    • laska wanilii
    Składniki pozostałe:
    • 1 kg truskawek
    • 4 łyżki syropu z czarnego bzu
    • skórka otarta z 1/2 cytryny
    • kilka listków mięty
    • kilka listków szałwii
    Sposób przygotowania:
    Mleko zagotować z laską wanilii. Gdy będzie wrzeć wsypać kaszę mannę, gotować aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Stopniowo do kaszy dodawać rozpuszczoną czekoladę energicznie mieszając. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić. Do schłodzonej manny z czekoladą dodawać po kilka łyżek ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Gotowy odstawić do lodówki na min. 3 godziny. Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać drobno posiekaną miętę i szałwię oraz otartą skórkę z cytryny, zalać syropem z kwiatów czarnego bzu. Podawać w pucharkach na spodzie wykładając owoce a na wierzchu mus z białej czekolady i kaszy manny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze jedna propozycja - tym razem zakręcone czekoladowo-orzechowe ciasto
    Składniki ciasto czekoladowe:
    • 3 jajka
    • 125 ml oleju
    • 280 g mąki
    • 150 g cukru
    • 250 ml mleka
    • 3 łyżki kakao
    • 1 łyżka czekoladowej kawy rozpuszczalnej
    • 110 g dżemu porzeczkowego
    • 2 łyżeczki sody
    • orzechy laskowe
    Składniki rolada-ślimak:
    • 3 jajka
    • 60 g cukru
    • 1 łyżka oleju
    • 40 g mąki
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 250 g masła orzechowego
    Sposób przygotowania:
    Zaczynamy od przygotowania rolady, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka jaj i olej i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec przesiewamy mąkę z sodą i mieszamy do połączenia składników. Dużą blachę z piekarnika (40 cm x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Pieczemy 10 minut w piecyku rozgrzanym do 180 stopni. Od razu po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę i zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi. Gdy wystygnie smarujemy masłem orzechowym i zwijamy w roladę. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy na ciasto czekoladowe. W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej natomiast ubijamy wszystkie mokre składniki. Do mokrych składników partiami dodajemy suche i ubijamy aż do powstania jednolitej masy. Foremkę keksówkę (40 cm x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy 2/3 masy ciasta czekoladowego, na nim układamy roladę i wylewamy resztę ciasta, całość obsypujemy siekanymi orzechami. Pieczemy 45 minut w piecyku rozgrzanym do 180 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  5. TORT LODOWY SNICKERS

    (przepis na tortownicę o średnicy 23 cm)

    Składniki:

    Brownie:

    1 i ½ szklanki mąki

    ¾ szklanki cukru

    45 gr kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 szklanka wody

    1/3 szklanki oleju rzepakowego

    1 łyżeczka octu winnego



    Sos karmelowy:

    60 gr masła

    100 gr cukru

    200 ml śmietanki kremówki

    1/3 łyżeczki soli



    Warstwa lodowa:

    500 gr serka Philadelphia

    100 ml mleka

    300 gr masła orzechowego

    ½ szklanki cukru

    Sposób przygotowania

    Brownie:

    Mieszamy razem składniki suche: mąkę, cukier, kakao i proszek donpieczenia. Do szklanki wody wlewamy ocet, mieszamy. Dodajemy do
    składników suchych, mieszamy. Na końcu wlewamy olej. Krótko mieszamy mikserem do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 C stopni. Tortownicę smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.

    Sos karmelowy:

    W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy około 3-5 minut, aż cukier zbrązowieje. W trakcie
    podgrzewania nie mieszamy! Możemy jedynie lekko potrząsnąć rondelkiem, w razie potrzeby. Kiedy cukier już się rozpuści i skarmelizuje, powoli wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Solimy i podgrzewamy jeszcze przez około 3 minuty ciągle mieszając, aż do uzyskania idealnie gładkiego sosu karmelowego.

    Warstwa lodowa:

    Do misy miksera wkładamy serek, wlewamy mleko, wsypujemy cukier. Całość miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i znów mieszamy do połączenia składników.

    Na dno tortownicy kładziemy pierwszy krążek ciasta brownie. Polewamy sosem karmelowym i zasypujemy połową orzeszków ziemnych. Na to przelewamy połowę masy lodowej. Następnie znowu kładziemy krążek brownie i powtarzamy czynności: polewamy karmelem, posypujemy orzeszkami i przekładamy drugą część masy.

    Tort wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Przed podaniem polewamy stopioną z śmietanką mleczną czekoladą i dekorujemy.

    OdpowiedzUsuń
  6. SZYBKI DESER BUDYNIOWO_ TRUSKAWkOWY

    Składniki:

    opakowanie ciasteczek pełnoziarnistych
    2 budynie waniliowe
    laska wanilii
    2 łyżki cukru
    0,5 kostki masła
    1 kg truskawek
    żelatyna

    Wykonanie:
    Ciasteczka miksujemy aż do całkowitego ich pokruszenia. Wykładamy nimi dno kubeczków. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Masło miksujemy dokładnie i dodajemy po łyżce przestudzony budyń oraz wydłubaną z laski wanilię. Wykładamy na warstwę ciasteczkową. Truskawki miksujemy z cukrem. po zmiksowaniu rozpuszczamy łyżkę żelatyny i dodajemy do masy truskawkowej. Gdy zacznie się ścinać wykładamy na warstwę budyniową :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam
    Wakacje kojarzą mi się z wolnością, leżakowaniem pod jabłonką i ukochaną babcią, dlatego na wykacyjny deser wybrałam coś,co w każde polskie lato musi być niemalże w każdym domu, czyli ciasto kruche z owocami lata i kruszonką, a do tego kompocik z tych samych owoców i hulaj dusza :)))

    Składniki:
    Na ciasto kruche( blaszka 24x24cm):
    200 g mąka pszenna
    40 g cukier
    2 żółtka
    1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    100g masło
    1 łyżka kwasniej smietany
    Owocowy farsz:
    3 łodygi rabarbaru
    5 śliwkek
    1 jabłko
    2 łyżki miodu
    4 łyżki cukru
    Na kruszonkę:
    100 g miękkie masło
    50 g cukier puder
    150 g mąką pszenna
    Wykonanie:
    Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i szybko zagnieść do połączenia się. Uformować kulę,owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h.
    Kruszonka: miękkie masło zmiksować z cukrem puder na puszystą masę, dodać mąkę i szybko zagnieść.
    Przygotować owoce:jabłka obrać i pokroić w małą kostkę, rabarbar obrać z twardych części i pokroić na 1 cm kawałki, ze śliwek usunąć pestki i również pokroić na kilka części. Owoce umieścić w naczyniu, posypać cukrem, dodać miód i wymieszać.
    Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek o grubości około 0,5-1cm, wyłożyć nim blaszkę wcześniej posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć owoce, wierzch przykryć kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 1h.
    Smacznych wakacji :)))


    OdpowiedzUsuń
  8. Jogurtowa Panna cotta z musem truskawkowym

    Dietetyczna Panna cotta na bazie jogurtu naturalnego, oblana musem truskawkowym. Zdrowy, tani i co ważne smaczny deserek. Polecam!

    Składniki:
    Panna cotta:
    400 g jogurtu naturalnego
    2 płaskie łyżki żelatyny
    50 ml gorącej wody
    2-3 łyżki miodu

    Mus truskawkowy:
    garść truskawek
    1 łyżeczka miodu

    Przygotowanie:
    1. Panna cotta: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać jogurt i energicznie wymieszać. Powstałą masę przelać do dwóch miseczek wyłożonych folią aluminiową. Schłodzić do całkowitego stężenia Panny cotty.

    2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem, dodając pod koniec miód. Stężały deserek odwrócić miseczką do góry, ściągnąć ją, a następnie folię. Pannę cottę polać musem truskawkowym. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Letnie TRIO owocowo-miodowe

    Nic nie dodaje tak energii, jak letni, orzeźwiający, owocowo-miodowy napój z samego rana!

    Składniki:
    4 kiwi
    1 duży banan
    2 dojrzałe mango
    100 g jeżyn
    3 łyżki miodu wielokwiatowego

    Przygotowanie:
    Kiwi oraz banana obrać, pokroić w kostkę. Mango obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić na mniejsze części. Przygotować 3 wysokie szklanki. Do pierwszego wrzucić jeżyny i 1 łyżkę miodu. Do drugiego banana, mango oraz 1 łyżkę miodu, a do trzeciego pokrojone kiwi i ostatnią łyżkę miodu. Każde naczynie z owocami oddzielnie zmiksować blenderem do powstania musu. Na dnie dwóch wysokich szklanek umieścić zmiksowane kiwi, na kiwi delikatnie wyłożyć masę jeżynową. Na nią wylać mus mangowy. Całość schłodzić w lodówce około 30 minut. Podawać ze świeżą miętą. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lekki jogurtowiec z truskawkami

    Lekkie, zdrowe ciasto bez pieczenia, z dużą ilością świeżych truskawek. Doskonałe na upalne dni. Polecam!

    Składniki:
    około 100 g ciastek owsianych, np. Sante
    400 g gęstego jogurtu naturalnego
    200 g śmietany kremówki 36%
    3 łyżki ksylitolu
    2 łyżki żelatyny
    50 ml gorącego mleka
    250 g świeżych truskawek
    1 czerwona galaretka, np. truskawkowa
    400 ml gorącej wody

    Przygotowanie:
    Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącego mleka, odstawić do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ksylitol oraz jogurt. Do przestygniętej żelatyny dodać kilka łyżek masy śmietankowo-jogurtowej i dobrze wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do masy i zmiksować. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy umieścić owsiane ciasteczka. Zalać je masą jogurtową i schłodzić w lodówce do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 400 gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Poukładać ciasno na masie jogurtowej. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Ponownie schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  11. Warstwowy deser z galaretką, mascarpone i musli

    Deserek przepyszny, którym kilka dni temu poczęstowała mnie koleżanka Agnieszka.
    Nie chcę wiedzieć ile ma kalorii :)
    Można dowolnie kombinować z warstwami. Ja podaję (prawie) wierną wersję deserku, którą jadłam.
    Zdjęcie jest tajemnicze, bo nie widać wszystkich warstw, one ukazują się dopiero, gdy zanurzysz łyżeczkę :)
    Z podanych proporcji wyszło mi 5 szklanek
    Trzeba spróbować!


    Co trzeba?

    1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie wiśniowa)
    1 opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g)
    1 serek homogenizowany waniliowy
    mały kubeczek jogurtu truskawkowego
    biszkopty/herbatniki
    bita śmietana
    garść musli (u mnie czekoladowe)
    dowolna posypka na wierzch: starta czekolada, polewa czekoladowa, płatki migdałowe, żurawina itd


    Co i jak?

    Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić, rozlać do 4-5 szklanek. Odstawić do lodówki.
    Gdy galaretka stężeje, nakładamy kolejną warstwę- pokruszone ciastka/biszkopty, potem pół opakowania mascarpone wymieszać z serkiem homogenizowanym i nałożyć na biszkopty.
    Potem musli, następnie reszta mascarpone wymieszana z jogurtem truskawkowym, a na koniec bita śmietana.
    Przyozdobić wg własnej inwencji.
    Odstawić na godzinkę w zimne miejsce i wcinać!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka chałwowe
    Składniki:
    100g miękkiego masła
    180g chałwy sezamowej (ja użyłam kakaowej)
    ⅓ szklanki cukru pudru
    1 ½ szklanki mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka wody
    białko jajka i sezam do posypania ciasteczek ( w moim przypadku bez posypki)

    Przygotowanie:

    Chałwę pokruszyć do miski, dodać cukier puder i masło, zmiksować na puszystą masę. Dodać jajko i wodę, zmiksować.
    Do masy przesiać mąkę z sodą, zmiksować na dość gęste ciasto.
    Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko lekko spłaszczać. Smarować białkiem i posypać sezamem.
    Piec w 160 stopniach około 12-15 minut do zezłocenia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernik z lemon curd
    Składniki: (23cm)

    Spód:

    150 g herbatników
    125 g masła


    Masa serowa:

    1000 g twarogu tłustego lub półtłustego
    200 g masła
    250 g drobnego cukru
    4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka
    50 g kaszy manny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    aromat waniliowy lub rumowy


    Lemon curd:

    3 duże cytryny (skórka i sok)
    100 g cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1 żółtko


    SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki.

    MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę przełożyć na przygotowany spód. Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.

    LEMON CURD: Cytryny sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć. Sok i skórkę umieścić w małym rondelku, dodać cukier, jajka i żółtko, podgrzewać do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną. Gotowy krem można przetrzeć przez sitko, wtedy otrzymamy gładziutką, aksamitną konsystencję, ja jednak tego nie robię. Przygotowany krem wyłożyć na wystudzony sernik.

    OdpowiedzUsuń
  14. Składniki: (18 cm)


    ciasteczka oreo 2 paczki (około 30 ciasteczek),
    masło 80g (50g+50g),
    mleko 400ml,
    śmietana kremówka 300g,
    aromat cytrynowy 10ml,
    żelatyna 20g,
    mleko 1/2 szklanki,
    cukier puder do smaku



    Wykonanie:
    Do przygotowania dolnej i górnej warstwy (czarna warstwa) użyłam po 15 ciasteczek. 30 ciasteczek przepoławiamy na pół i wyjmujemy z nich biały krem, krem przekładamy do miseczki. Ciemną część z 15 ciastek kruszymy na pył. W tym czasie rozpuszczamy masło (50g). Masło łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy i wykładamy nimi dno tortownicy (18cm). Odstawiamy na około pół godzinki do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy białe środki z 30 ciastek. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się kremu z ciastek. Masę studzimy. W między czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną masę mleczną i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy aromat cytrynowy. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i masę wylewamy na spód ciastkowy. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeję przygotowujemy górną warstwę. Postępujemy analogicznie jak w warstwie pierwszej - kruszymy ciemne spody pozostałe z 15 ciasteczek, łączymy z 50 g rozpuszczonego masła i wykładamy na masę mleczną. Odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Serniczki na zimno z porzeczkami i agrestem:
    Lekko kwaskowe i orzeźwiające mini serniczki w sam raz na letnie upały :)

    Składniki:
    -400 g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie 4 opakowania po 100 g)
    -250 g agrestu
    -250 g czerwonych porzeczek
    -3 galaretki agrestowe
    -2,5 szklanki wrzącej wody

    Sposób przygotowania:
    1. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy. Gdy galaretka będzie zimna przelewamy ją po równo do 4-5 szerokich szklanek lub pucharków. Wrzucamy umyty i osuszony na papierowym ręczniku agrest. Odkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
    2. W tym czasie rozpuszczamy pozostałe dwie galaretki w 1,5 szklanki wrzątku. Odkładamy do wystudzenia i stężenia. Porzeczki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i wrzucamy do miski. Dodajemy serki i ostrożnie mieszamy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy tężejącą galaretkę.
    3. Masę wykładamy na galaretkę agrestową. Odkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chałwowo-truskawkowy sernik na zimno:
    Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Połączenie chałwy, truskawek i serka mascarpone jest niebiańsko pyszne.

    Składniki:
    -750 g serka mascarpone
    -1 kg truskawek
    -2 galaretki truskawkowe
    -25 ciasteczek typu oreo
    -100 g masła
    -100 g chałwy
    -1 łyżka cukru pudru
    -1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

    Sposób przygotowania:
    1. Jedną z galaretek rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku. Studzimy. W czasie, gdy galaretka stygnie roztapiamy masło. Ciasteczka dokładnie kruszymy i łączymy z lekko przestudzonym masłem. Spodem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26 cm. Wkładamy do lodówki.
    2. Serek mascarpone dokładnie mieszamy z cukrem z wanilią, cukrem pudrem i pokruszoną chałwą. Stopniowo, ciągle miksując dodajemy zimną galaretkę.
    3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy na papierowym ręczniku. połowę truskawek przekrawamy na pół.
    Na ciasteczkowy spód wykładamy połowę masy serowo chałwowej. Układamy połówki truskawek. Przykrywamy pozostałą masą serową, układamy całe truskawki. Wkładamy do lodówki.
    4. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Gdy zacznie tężeć polewamy nią wierzch sernika. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc). Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Krem mascarpone z borówkami, malinami i advocatem.
    Małe co nieco dla dorosłych łasuchów :)

    Składniki:
    -250 g serka mascarpone
    -200 g śmietany 30%
    -250 g borówek amerykańskich
    -150 g malin
    -2 kieliszki advocatu
    -1,5 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania:
    1. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy ją do serka mascarpone, wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
    2. Na dno czterech szerokich szklanek lub małych pucharków wylewamy po pół kieliszka advocatu. Wykładamy warstwę kremu mascarpone, potem borówki, potem znów krem i borówki.
    3. Przykrywamy pozostałym kremem. Dekorujemy malinami i pozostałymi borówkami. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  18. Sylwia (selmaa)1 lipca 2015 16:55

    Domowe lody orzechowe z avocado i sosem coullis

    Składniki na lody:
    300 ml porządnie schłodzonej kremówki
    85 gr cukru
    2 jaja (skorupki polecam sparzyć wrzątkiem)
    nasiona z jednej laski wanilii
    1,5 łyżki ciepłego mleka
    3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich

    Dodatkowo:
    1 dojrzałe avocado
    ulubione owoce do dekolarcji (u mnie jagody i truskawki)

    Sos coulis:
    1 szklanka czerwonych porzeczek
    1/3 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Zaczynamy oczywiście od przygotowania lodów. Pamietajmy,że muszą one mieć czas na zamrożenie,najlepiej wiec przygotować je dzień wcześniej i zostawić w zamrażarce na noc.
    Będą nam potrzebne 3 miseczki. Do jednej wlewamy zimną śmietankę i miksujemy na sztywno. Do drugiej miseczki dajemy żółtka,mleko i połowę cukru. Miekusjemy na gładką i puszystą masę. W trzeciej misce ubijamy białka na sztywno,pod koniec dodając pozostały cukier.
    Do masy żółtkowej stopniowo dodajemy ubite białka i lekko mieszamy. Następnie dodajemy partiami śmietankę i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy nasionka wanilii.
    Wymieszaną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie wyciągamy pojemnik z zamrażarki, dodajemy orzechy i mieszamy. Ponownie zamykamy pojemnik i pozostawiamy go w zamrażarce na całą noc.

    Sos:
    Porzeczki rozgniatamy widelcem na papkę, mieszamy z cukrem i sokiem. Przecieramy przez sito. Sos wkladamy do lodówki.

    Lody podajemy ze spaghetti z avocado (użyłam spiralizera) posypane owocami i polane sosem coulis.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  19. Sylwia (selmaa)1 lipca 2015 16:57

    Owocowa tarta bez pieczenia:

    Spód:
    300 gr ciasteczek typu oreo (lub inne,ciemne)
    120 gr roztopionego masła

    Krem:
    500 gr serka mascarpone
    250ml śmietanki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    nasiona z jednej laski wanilii

    Owoce:
    Tutaj pełna dowolność :)
    u mnie:jagody,truskawki,kiwi i brzoskwinie

    Ciasteczka pozbawiamy kremu,rozkruszamy (ja kruszę recznie, ale można pomóc sobie blenderem).
    Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ciastem wykładamy spód blaszki do tarty.
    Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

    Składniki na krem wkładamy do miski (ser i śmietanka powinny być porządnie schłodzone) i miksujemy na pusztysty krem.

    Przygotowanym kremem wypełniamy wczesniej przygotowany spód,układamy owoce wedle upodobań i wkładamy do lodówki. Najlepiej zamkniętej na kłódkę :)

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  20. Sylwia (selmaa)1 lipca 2015 16:59

    Wystarczy odrobina fantazji,kilka jabłek,dowolne owoce,migdały,listki mięty,wykałaczki i ... dobry nóż :)

    Jabłka scinamy po skosie na ok. 2cm od ogonka. Wycinamy płatki kwiatów.
    Z pozostałej części wydrążamy środek i napełniamy go owocami (u mnie jagody,czerwona porzeczka i truskawki).
    Kwiatuszka mocujemy do podstawy za pomocą wykałaczki. Dekorujemy listakmi mięty i migdałami.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia (selmaa)1 lipca 2015 17:04

      Zapomnialam o tytule,gapa ze mnie :)

      ,,Jabłkowe kwiaty,,

      Usuń
  21. Niedawno nabyłam waflownicę i w końcu miałam okazję,aby ja przetestować :)

    Lody w miseczkach waflowych

    Lody:
    250 gr kremówki
    100 gr cukru
    3 jaja
    180 ml pełnego mleka
    nasiona z jednej wanilii
    1/2 tabliczko białej czekolady

    Do garnuszka wlać śmietanę,dodać jajka,mleko,cukier i wanilię. Lekko podgrzać do rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia. Masy NIE wolno zagotować! Odstawiamy do ostygnięcia.
    Gdy masa już będzie zimna dodajemy pokrojoną z kosteczkę czekoladę,przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia masę co jakiś czas mieszamy by nie utworzyły sie kryształki lodu.

    Wafelki:
    2 białka
    1/4 szklanki kremówki
    1/2 szklanki mleka
    40 gr roztopionego masła
    1/3 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    szczypta soli
    łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii

    Potrzebne jeszcze będą:
    Owoce - nasze ulubione,sezonowe
    Sos czekoladowy
    Płatki migdałów

    Białka wymieszać z mlekiem i śmietaną. Dodać cukier,sól i masło. Następnie dodać mąkę i ekstrakt.
    Wymieszać dobrze rozcierając grudki. Wypiekać wafelki zgodnie z instrukcją waflownicy. Jeszcze gorącego wafelka wkładamy do miseczki i przykrywamy drugą ,aby nadać mu pożądany kształt.

    Do miseczki wkładamy gałki lodów, obsypujemy owocami i polewamy sosem czekoladowym. Posypujemy migdałami.

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  22. Oto moja propozycja na letni deser:

    Pudding z maizeny na sucharkach (dla 4 osób):

    Pudding:
    1/2 litra pełnego mleka
    4 łyżki maizeny
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy

    Spód:
    kilka sucharków
    pół szklanki cukru
    pół szklanki wody

    Owoce do dekoracji:
    jagody,truskawki, czerwona porzeczka,banany (oczywiście można zmieniać :))

    Wykonanie:
    Składniki na pudding wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej w rondelku.
    Gdy już pozbędziemy się grudek,zagotowujemy i uważamy by się nie przypaliło. Gotujemy ok 10 min aż do momentu,kiedy nasza masa zacznie gęstnieć. Jeszcze gorącą masę przekładamy do prostokątnego pojemnika i wkładamy do lodówki na ok godzinę.

    W międzyczasie karmelizujemy cukier. Uwaga by nie przypalić - będzie gorzki i trzeba zaczynać od nowa. Gdy już osiągnie bursztynowy kolor zalewamy go wodą i chwilkę gotujemy. UWAGA! Tworzy się mnóstwo pary i bulgocze! Wodę wlewamy stopniowo, uważając by się nie poparzyć.

    Z zastygniętego puddingu wycinamy krążki, przekrawamy je na polowe. Sucharki docinamy ostrym nożem do rozmiarów naszego pólkola, moczymy w karmelu i układamy na talerzu. Układamy na nich pudding. Dekorujemy owocami i sosem czekoladowym. Można posypać uprażonym na suchej patelni kokosem.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  23. Sernik truskawkowy na zimno na spodzie z ryżu preparowanego

    Spód:
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    3 łyżki płynnego miodu
    250 g masła
    40 g ryżu preparowanego
    2 łyżki kakao

    Masa serowa:
    1 kg twarogu w wiaderku
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka jogurtu greckiego
    1/2 kg truskawek
    3 opakowania galaretki truskawkowej
    1/2 szklanki cukru


    Wykonanie:
    Biszkopty ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z kakao, dodaję miód i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam łyżka, dodaję ryż preparowany i ponownie mieszam. Gotową masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki. Białka ubijam na sztywno i również odstawiam do lodówki. Truskawki miksuję, przelewam do rondelka, dodaję 1/2 szklanki cukru, i podgrzewam, aż cukier się rozpuści. Wsypuję suche galaretki i mieszam, aż żelatyna połączy się z musem truskawkowym. Odstawiam by całość przestygła. Twarożek przekładam do misy od malaksera, dodaję pozostały cukier, jogurt i wszystko razem miksuję.
    Dodaję zimny mus, mieszam, na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Masę serowo-truskawkową wykładam do tortownicy z kruchym spodem i ponownie schładzam, najlepiej przez całą noc.

    OdpowiedzUsuń
  24. Racuszki

    Składniki:
    1 jajko
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka drożdży instant
    pół szklanki mleka
    szczypta soli
    5 łyżek oleju do smażenia
    1 łyżeczka cukru

    Przygotowanie:
    Mąkę należy wymieszać z drożdżami, następnie dodać pozostałe składniki. Wszystko wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić masę na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do urośnięcia drożdży.
    Rozgrzać olej na patelni, układać racuszki i delikatnie obracając, smażyć z obu stron. Podawać z cukrem pudrem i owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Sernik z białą czekoladą

    300 g serka śmietankowego
    250 g serka mascarpone
    200 g herbatników
    100 g białej czekolady
    70 g masła
    200 ml śmietany kremówki 30%
    3 jajka
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    starta skórka z całej cytryny
    łyżeczka cukru waniliowego
    pół szklanki cukru

    Przygotowanie:

    Spód ciasta: Ciastka rozkruszyć blenderem, dodać rozpuszczone masło i mieszać. Pokruszone ciasteczka wyłozyć na spód tortownicy i ugnieść.

    Masa: Serek śmietankowy ubić z cukrem i żółtkami ( białka ubić oddzielnie i dodać na sam koniec). Dodać serek mascarpone, śmietanę, mąkę, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy ostygnie dodać do masy serowej. Najlepiej najpierw trochę masy serowej wymieszać z czekoladą, żeby się nie zważyła i dopiero dodać do całej reszty. Na koniec dodać ubite białko i lekko mieszać. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód i piec godzinę w temp. 160 stopni. Pozostawić w piecu do wystygnięcia, a następnie chłodzić w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  26. Torcik serowo – porzeczkowy

    Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni.

    Składniki:

    Biszkopt:

    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao

    Masa serowa:

    0,5 kg białego sera w wiaderku
    0,5 litra śmietany 30%
    6 łyżeczek żelatyny
    10 łyżek mleka
    1/2 szklanki cukru pudru

    Mus porzeczkowy:

    4 szklanki czarnych porzeczek
    3 galaretki o smaku czarnej porzeczki
    1/2 szklanki wrzątku

    Poncz:

    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1/2 szklanki wrzątku
    2-3 kieliszki likieru amaretto

    Dodatkowo:

    150ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietan-fix
    260g rurek waflowych z polewą czekoladową
    kwiatki z cukru do dekoracji
    Wykonanie:

    1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 26cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około
    25 minut.

    2. Mus porzeczkowy:
    Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone galaretki i zagotować. Wystudzić mus
    i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3.

    3. Masa serowa:
    Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku. Powstałą masę podzielić
    na dwie części. Do jednej z części dodać 1/3 musu porzeczkowego, dokładnie wymieszać.

    4. Poncz:
    Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić i wymieszać z amaretto.

    5. Biszkopt przełożyć do formy, której cały obwód obłożyć rurkami
    z czekoladą i nasączyć ponczem. Następnie wylać białą masę serową, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut.
    Na wierzch wylać mus porzeczkowy.

    6. Dekoracja:
    Śmietanę ubić, dodać śmietan-fix, cukier puder i następnie ubić na sztywno. Ciasto udekorować bitą śmietaną i kwiatkami cukrowymi.


    linka2107.88@o2.pl Ewelina P

    OdpowiedzUsuń
  27. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  28. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  29. VEGkrem monte:
    szklanka ugotowanego ryżu, 250ml schłodzonego mleka kokosowego, 120g orzechów solonych, 20g płatków migdałów, garść rodzynek, trochę soku z cytryny i od ananasa, cukier wanilinowy, kakao
    Orzechy z rodzynkami blenduję. Dodaję mleko z sokiem, cukrem i ryżem, blenduję ponownie. Do połowy kremu dodaję kakao i układam jak na zdjęciu (pół na pół). Wkładam do lodówki na około pół godziny- masa będzie przyjemnie chłodna i bardziej gęsta.

    Zapraszam do wegańskiej uczty, smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  30. Torcik bezowy

    Do przygotowania bezy potrzebne będą :

    - 4 białka ( tj. około 150ml )
    - 240 dag cukru pudru
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki octu winnego

    Nadzienie :

    -125 dag borówek
    - budyń waniliowy
    - 2 śmietany (2 razy 200 ml) 36%
    - pół szklanki mleka
    Wykonanie naszej bezy :
    Dokładnie oddzielone białka od żółtek dajemy do miski, następnie ubijamy mikserem do powstania piany.
    Stopniowo dodajemy cukier puder cały czas miksując . Pianę ubijamy do czasu aż będzie gęsta i błyszcząca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijamy jeszcze 3 minuty. Następnie całą masę przelewamy do foremki (w moim przypadku była to sylikonowa foremka w kształcie serca), lub wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc dowolny kształt. Naszą bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni ( góra dół bez termoobiegu). Pieczemy około 1 godz 25 minut. Bardzo ważne jest to żeby nie otwierać piekarnika i nie trzaskać (beza może wtedy opaść ). Możemy również studzić bezę w piekarniku . Po wystudzeniu naszej bezy próbujemy delikatnie odkroić jej górną warstwę.
    Nadzienie:
    Do garnuszka wlewamy śmietanę 36%, w szklance rozrabiamy z mlekiem budyń .
    Następnie podgrzewamy śmietanę i dolewamy do niej rozrobiony budyń i energicznie mieszamy w momencie zagotowania ściągamy z płomienia i nie zapominamy o energicznym mieszaniu. Gdy nasza masa będzie już gęsta wylewamy ją na naszą bezę dekorujemy borówkami, następnie przykrywamy resztkami naszej odkrojonej bezy.
    Torcik w kształcie serduszka gotowy :)
    Idealny aby zaskoczyć osobę, którą kochamy :)

    Pozdrawiam
    Doris

    OdpowiedzUsuń
  31. Oto mój autorski pomysł na pyszny, słodki, rozpływający się w ustach, owocowo czekoladowy tort. Spód z nutelli komponuje się idealnie z śmietankowym aksamitnym kremem, do tego puszysty biszkopt, frużelina truskawkowa, ponownie krem, galaretka i świeże owoce. Uwierzcie mi smakuje wyśmienicie, nieco inny niż wszystkie, spód jest bardzo ciekawy, delikatnie chrupie pod zębami. Do ciasta można użyć różnych owoców, w sezonie zaproponowałam truskawki, tort również robiłam w wersji z bananami. Szczerze mówiąc nie umiem ocenić które było lepsze oba rozpływały się w ustach.

    SKŁADNIKI

    SPÓD

    350g nutelli

    250g sucharów np.mamut w niebieskim opakowaniu

    BISZKOPT

    3 jajka

    4 łyżki mąki

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    2 płaskie łyżki cukru

    1 cukier waniliowy

    KREM

    500ml śmietanki kremówki 30%

    250 g serka mascarpone

    4 łyżki cukru pudru

    miąższ z 1 laski wanilii

    FRUŻELINA

    400g owoców

    2 łyżeczki żelatyny

    1/2szkl. cukru

    1 łyżka soku z cytryny

    2 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej

    GALARETKA

    2 galaretki malinowe/truskawkowe

    700-750ml wody

    DO DZIEŁA

    Frużelina: Można ją przygotować dzień wcześniej. Owoce wymieszać z cukrem i wlać do rondelka, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie wolno doprowadzić do wrzenia.Następnie należy dodać sok z cytryny. Mąkę zanim dodamy do owoców, należy wymieszać ją z dwiema łyżkami soku z rondelka dopiero dodać do całości, dzięki temu nie powstaną grudki. Należy całość wymieszać, zagotować i zdjąć z kuchenki. W najmniejszej możliwej ilości zimnej wody rozpuścić żelatynę, pozostawić na kilka minut do spulchnienia. Żelatynę należy podgrzać w mikrofali, zanim dodamy ją do owoców analogicznie postępujemy jak z mąką ziemniaczaną. Frużelinę chłodzimy przynajmniej 8h w lodówce

    Biszkopt: Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno powoli wsypujemy cukry cały czas miksując, następnie kolejno dodajemy żółtka i miksujemy 4 minuty. Proszek do pieczenia i mąki mieszamy, przez sitko dodajemy do ciasta i mieszamy łyżka do momentu połączenia. Wylewamy na tortownicę, wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na około 18 minut do tzw. suchego patyczka.

    Krem: W jednej misce ubijamy serek mascarpone z cukrem pudrem, w drugiej ubijamy na sztywno śmietankę 30%, pod sam koniec należy dodać mascarpone z cukrem i miąższ z laski wanilii, chwilę miksując, uważając na to aby nie przebić śmietany żeby nie zważyła się.

    Spód: Suchary miksujemy na piasek i łączymy w misce z całym słoiczkiem nutelli. Rozprowadzamy powstałą masę na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Chłodzimy w lodówce.

    Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w 750ml wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.

    Truskawki oczyszczamy z szypułek.

    Na gotowy schłodzony spód wykładamy warstwę kremu, następnie frużelinę, biszkopt który dodatkowo nasączmy herbatą, ponownie krem, owoce i na wierzch tężejącą galaretkę. Całe ciasto chłodzimy.

    Gotowe!

    Urszula Gubernator

    OdpowiedzUsuń
  32. Tort gryczany z białą czekoladą i masłem orzechowym przekładany klonowym mascarpone

    0,5 woreczka ugotowanej niesolonej kasy gryczanej
    3 jajka
    75 ml oleju
    75 g cukru brązowego
    0,5 łyżeczki sody
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    czubata łyżka masła orzechowego
    75 g białej czekolady
    60 g mąki pełnoziarnistej

    Do przełożenia:
    250 g mascarpone
    3 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki zurawiny do mięsa

    Do dekoracji ( u mnie):
    płatki róż, mięta, perełki cukrowe, wisienki kandyzowane.

    1. Kaszę gryczaną studzimy i odciskamy, przesypujemy do wąskiej miski. Dodajemy olej, cukier, jajka, sodę, proszek do pieczenia i masło orzechowe. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i miksujemy, aż do całkowitego zmielenia. Na koniec wsypujemy przesianą makę i mieszamy przez chwilę.
    2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. blaszkę o wym ok.24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy przy górnym i dolnym grzaniu przez 20-30 minut.
    3. W czasie pieczenia ciasta schłodzone mascarpone mieszamy z syropem klonowym. Różę i miętę obieramy z liści/płatków i płuczemy w zimnej wodzie pilnując, aby nie przemycić do ciasta, żadnych nieproszonych lokatorów. Odkładamy do przeschnięcia ;)
    4. Z wystudzonego ciasta wykrawamy na 3 równe krążki (ja odcinałam je posługując się dużym kubkiem jako szablonem). Blat smarujemy łyżką żurawiny, na to dajemy warstwę schłodzonego mascarpone, przykrywamy następnym blacikiem i powtarzamy smarowanie. Na wierzch dajemy 3 blat.
    5. Ciasto pokrywany pozostałym mascarpone i dekorujemy.
    6. Do czasu podania przechowujemy w lodówce.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Muffinki z truskawkami i miętowo-cytrynowym lukrem

    Składniki:

    Muffinki:
    1 i 3/4 szklanki maki pszennej
    2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    200 ml jogurtu naturalnego
    3 łyżki mleka
    100 ml oleju (mniej niż 1/2 szklanki)
    200 g truskawek
    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 większe listki świeżej mięty
    skórka otarta z 1 cytryny

    Sposób przygotowania:
    1. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i cynamon. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy z cukrem, dodajemy jogurt, mleko, olej a następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek. Truskawki płuczemy, osączamy na durszlaku i kroimy w większa kostkę. Pokrojone truskawki mieszamy delikatnie z ciastem za pomocą łopatki. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i mieszamy z drobniutko pokrojoną miętą. Powstałym lukrem polewamy muffinki i posypujemy skórką otarta z cytryny. Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Dagmara
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Leśny torcik

    Składniki:

    Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jagodowa:
    300 g śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    100 g jagód
    3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka o smaku owoców leśnych
    Dodatkowo:
    300 g jagód
    200 g malin
    garść poziomek
    2 galaretki o smaku owoców leśnych

    Sposób przygotowania:
    1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.

    2. Krem jagodowy: Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody blendujemy na mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy zblendowane jagody oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy (dobrze jest przelać galaretkę przez sitko na wypadek gdyby nie rozpuściła się dokładnie). Połowę masy wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

    3. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na kremie jagodowym układamy maliny, jagody oraz poziomki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Dagmara
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. Semifreddo truskawkowo-jagodowe

    Składniki:

    300 ml śmietany 30 %
    4 łyżki cukru pudru
    500 g truskawek
    150 g jagód
    100 g bez

    Sposób przygotowania:
    1. Połowę truskawek blendujemy na mus a pozostałe kroimy w kostkę. Bezy kruszymy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mus truskawkowy i dokładnie razem miksujemy. Dodajemy pokrojone truskawki, jagody oraz bezy i dokładnie całość mieszamy. Gotową masę przelewamy do keksówki o wymiarach ok. 8 x 21 cm wyłożonej folią spożywczą i zawijamy od góry jak paczuszkę. Mrozimy ok. 6 godzin. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem. Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Dagmara
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  36. orzeźwiający sernik na zimno z ogórkami

    Jak to jest zrobione?

    MASA SERNIKOWA

    800 g sera kremowego

    500 g jogurtu pitnego cytrusowego

    skórka i sok z 1 cytryny

    cukier puder /ewentualnie/

    żelatyna lub agar /ilość według zaleceń producenta/

    GALARETKA

    10 ogórków gruntowych

    500 ml napoju typu tonic

    500 ml wody

    cukier puder /ewentualnie/

    sok i skórka z 1 limonki

    żelatyna lub agar /ilość według zaleceń producenta/

    Serek miksuję z jogurtem, cytryną i cukrem.
    Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i odstawiam do napęcznienia.
    Roztapiam w mikrofali.
    Mieszam z masą sernikową, wylewam do foremki i chłodzę w lodówce do momentu dobrego ściągnięcia się masy.

    Ogórki myję i kroję w plastry.
    Rozkładam na masie sernikowej.

    Tonic podgrzewam do rozgazowania i studzę.
    Dodaję wodę, cukier i limonkę.
    Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i odstawiam do napęcznienia.
    Roztapiam w mikrofali.
    Mieszam z napojem, wylewam na masę sernikową i chłodzę w lodówce do momentu dobrego ściągnięcia się płynu.

    I orzeźwienie gotowe!
    Mur-beton!

    justa,
    pchanim.mahican@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  37. sernik melonowo-cukiniowy
    Jak to jest zrobione?
    250 pitnego jogurtu waniliowego
    300 g cukinii
    200 g melona zielonego
    300 g serka homogenizowanego waniliowego
    1 jajo
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    słodzidło
    ekstrakt waniliowy
    do posypania: suszony nagietek, sól gruboziarnista, babka płesznik, orzechy włoskie

    Cukinię kroję w półplastry i wrzucam na patelnię. Melona wyskrobuję łyżeczką i dodaję do cukinii. Podgrzewam, odparowuję i studzę.
    Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Na dnie ustawiam naczynie z wodą.
    Wszystkie składniki umieszczam w dzbanie miksera. Miksuję do uzyskania jednorodnej konsystencji.
    Przelewam wszystko na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
    Piekę około 60 minut.
    Studzę na kratce i wkładam na noc do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  38. sernik jarmużowy
    bardzo eksperymentalny. ale zarazem moja duma! wyszedł obłędny.
    delikatny, kremisty, słodki... i dietetyczny!
    sama zdziwiłam się, jak pyszny się okazał
    Jak to jest zrobione?
    250 g twarogu
    250 g jogurtu pitnego waniliowego
    200 g jarmużu
    1 średnie jabłko
    2 żółtka
    stewia
    ekstrakt waniliowy
    do podania: rodzynki, morwa biała, cynamon
    W garnku zagotowuję wodę, wrzucam jarmuż i duszę do miękkości. Przelewam zimną wodą i odsączam na sicie.
    Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Na dnie piekarnika umieszczam naczynie z wodę. Piekę sernik w kąpieli wodnej.
    Twaróg mielę 2 razy i przeciskam przez sitko.
    Jabłko obieram, kroję w kostkę i wrzucam do misy malaksera. Dodaję jarmuż i zalewam jogurtem. Miksuję do uzyskania puree. Dodaję twaróg i miksuję do połączenia.
    Żółtka rozkłócam z ekstraktem. Dodaję do masy sernikowej i miksuję krótko – do połączenia.
    Próbuję i dosładzam stewią. Miksuję krótko do połączenia.
    Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę twarogową i wkładam do piekarnika. Piekę 35-40 minut. Wyłączam piekarnik i pozostawiam sernik na 15 minut. Uchylam drzwiki i pozostawiam do wystudzenia.
    Chłodzę w lodówce przez noc.
    Przed podaniem posypuję rodzynkami, morwą i cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  39. ,,Dyskoteka''

    Składniki:
    Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki gorącej wody
    2 łyżki oleju
    Spód formy o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę około 6-8 minut, a następnie dodajemy do niej wodę oraz olej. Kiedy składniki się połączą dodajemy po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Gotową masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i pieczemy 25 minut. Upieczony biszkopt studzimy.

    Przełożenie:
    4 różnokolorowe galaretki (u mnie agrestowa, truskawkowa, pomarańczowa i cytrynowa)
    500 ml kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżki żelatyny
    Każdą z galaretek wsypujemy do osobnego naczynia, najlepiej do różnych pojemniczków po lodach albo do pudełek do przechowywania żywności. Ja swoje rozlałam do litrowych pojemniczków po lodach. Zalewamy 400 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Przestudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby zastygła, a następnie kroimy ją w kosteczkę.
    Jeśli galaretkę robiliśmy w pojemniczkach to wystarczy zrobić drobną kratkę w pionie i w poziomie, a następnie delikatnie potrząsnąć pudełkiem i wysypać galaretkę.
    Żelatynę zalewamy wrzątkiem około pół szklanki, mieszamy do chwili rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia (zbyt ciepła żelatyna zważy śmietanę)
    Przestudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Jedną z nich wkładamy z powrotem do formy.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, wlewając na sam koniec żelatynę. Ubitą śmietanę mieszamy z galaretkami (należy robić to dość szybko, ponieważ śmietana w zetknięciu ze schłodzonymi galaretkami zastyga) i przekładamy ją na biszkopt. Wyrównujemy wierzch, przykrywamy go drugim blatem i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  40. ,,Jogurtowy deser z jagodami''

    Składniki:

    100 g jagód
    300 g jogurtu naturalnego
    3 łyżki cukru
    4 łyżeczki żelatyny

    Jagody płuczemy i miksujemy z 1 łyżką cukru. 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy odrobiną zimnej wody i czekamy, aż napęcznieje. Następnie dodajemy 1 - 2 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Przestudzoną żelatynę dodajemy do zmiksowanych jagód. Rozlewamy po równo do 4 naczynek i wstawiamy do lodówki do stężenia. U mnie była to silikonowa forma na muffinki.
    W międzyczasie jogurt (w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie po dodaniu żelatyny zrobią się nam kluchy) dosładzamy do smaku. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną zimnej wody i czekamy, aż napęcznieje. Następnie dodajemy 2 -3 łyżeczki wrzątku i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Przestudzoną żelatynę dodajemy do jogurtu i mieszamy. Odstawiamy, aż jogurt zacznie tężeć. Możemy dodać do środka trochę całych jagód. Tężejący jogurt wylewamy na zastygłą masę jagodową. Foremki wstawiamy do lodówki, aż masa całkiem stężeje. Zastygnięty deser wykładamy na talerzyki (najlepiej na chwilę włożyć foremki do wrzątku). Deser możemy udekorować jagodami. Przy użyciu silikonowych foremek nie ma potrzeby wkładania do wrzątku. Z podanej porcji wychodzą 4 niewielkie desery.

    OdpowiedzUsuń
  41. ,,Śmietanowiec z gruszkami''

    Składniki:
    Ciasto:
    500 g mąki
    150 g cukru pudru (niepełna szklanka)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    4 łyżki kawy zbożowej ,,Inki''
    250 g margaryny
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i kawą. Dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki zimną margarynę i siekamy razem. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę.
    Masa:
    660 g kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanki oleju
    4 jajka
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g)
    odrobina aromatu waniliowego lub śmietankowego
    Poza tym:
    około 600 g gruszek
    Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli owoce są małe) lub ósemki.
    Białka ubijamy na sztywno z połową szklanki cukru. Resztę cukru ucieramy z żółtkami, po czym dodajemy olej, wanilię i proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę i krótko miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę i wszystko razem dokładnie mieszamy.
    Blaszkę 36x23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy połowę zmrożonego ciasta na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy w blaszce i lekko dociskamy do spodu. Na cieście układamy gruszki, zalewamy masą śmietanową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w 170 st.C przez 50-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku jeszcze na kilka minut.
    Po wystudzeniu dobrze jest wstawić ciasto (przykryte folią) jeszcze na noc do lodówki, żeby masa śmietanowa nieco stężała, a ciasto trochę zmiękło – wtedy będzie lepiej się kroiło.

    OdpowiedzUsuń
  42. PAVLOVA

    Składniki

    210 g białka (z 6 dużych jaj)
    280 g drobnego cukru
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
    1 łyżeczka octu
    500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    2 łyżki cukru pudru
    świeże owoce sezonowe

    Piekarnik rozgrzać do 120°C. Na blasze wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia delikatnie zaznaczyć koło o średnicy 23 cm. Wierzch papieru można dodatkowo cienko posmarować masłem i oprószyć kaszą manną.

    W czystej i suchej misce przy pomocy miksera ubić sztywną pianę z białek (białka o temperaturze pokojowej lepiej się ubijają). Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, stopniowo i powoli, cały czas ubijając. Kontynuować do całkowitego rozpuszczenia się cukru (dopóki kryształki cukru nie będą wyczuwalne pod palcami), kiedy to beza będzie gęsta i błyszcząca. Na sam koniec do bezy dodać ekstrakt waniliowy, skrobię i ocet, krótko zmiksować do połączenia się składników.

    Na przygotowany uprzednio papier wyłożyć masę białkową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub małą szpatułką ku górze, wokół górnej krawędzi zrobić rant. Piec około 1-1,5 godziny lub do czasu kiedy beza będzie sucha w dotyku. Studzić w wyłączonym piekarniku z pozostawionymi otwartymi drzwiczkami. Gdy baza całkowicie ostygnie, przenieść ją na paterę i udekorować ubitą na sztywno dobrze schłodzoną śmietaną kremówką (pod koniec ubijania dodać cukier puder) oraz świeżymi sezonowymi owocami. Do czasu dekoracji można również przechowywać ją w szczelnym pojemniku.

    Gotowa Pavlova może być przechowywana przez noc w lodówce, jednak będzie absorbować wilgoć z powietrza, co spowoduje utratę chrupkości. Dlatego zarówno kremówkę jak i owoce najlepiej wyłożyć na bezę w możliwie jak najkrócej przed podaniem deseru i zjeść go całego (oczywiście nie w pojedynkę...:P).

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  43. Semifreddo z białą czekoladą

    Gdy znudzą Ci się tradycyjne lody, proponuję pyszny, letni deser lodowy z dodatkiem białej czekolady, orzechów w karmelu i owoców.

    Składniki:

    200 g białej czekolady
    500 ml śmietany 30%
    120 g cukru
    1 jajko
    3 żółtka
    150 g orzechów włoskich
    1 laska wanilii
    200 g truskawek

    Forma keksówka na ok.1.5 l
    Przygotowanie:
    1. Z 70 g cukru i czterech łyżek wody ugotować złotego koloru karmel. Dodać posiekane orzechy ( zostawić kilka całych do dekoracji), krótko razem przesmażyć i wyłożyć cienką warstwą na papier do pieczenia.
    2. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
    3. Jajka dokładnie umyć i wybić do miski jajko i żółtka, dodać resztę cukru i nasionka z laski wanilii. Ubić na biało nad gorącą parą. Uważać żeby jajka się nie ścięły. Do dobrze ciepłych jajek dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Schłodzić, od czasu do czasu mieszać.
    4. Formę wyłożyć folią spożywczą. Orzechy w karmelu pokruszyć. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Truskawki umyć i pokroić, część zostawić do dekoracji.
    5. Do chłodnej masy jajecznej dodać orzechy, truskawki i śmietanę. Wymieszać i wylać do przygotowanej keksówki. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Podawać udekorowane truskawkami, orzechami i miętą.

    OdpowiedzUsuń
  44. Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

    Lekko winne, z musem truskawkowym i pianką kawową. Po prostu pyszny wakacyjny deser.

    Składniki:

    Biszkopt:
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mus truskawkowy:
    1 kg truskawek
    3 galaretki truskawkowe

    Pianka cappuccino:
    110g cappuccino czekoladowego
    1 galaretka cytrynowa
    16 g cukru waniliowego
    500 g śmietany 30%

    150 g masy krówkowej kakaowej
    1 łyżka likieru czekoladowego

    Forma 24 - 26 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia
    Przygotowanie:
    1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w temp. 180 stopni 30 minut. Po schłodzeniu ściąć ostrym nożem odstającą skórkę.
    2. Mus truskawkowy: Truskawki umyć usunąć szypułki i pokroić lub lekko rozgnieść. Jeżeli bardzo kwaśne dodać trochę cukru, ja nie dawałam. Garnek z truskawkami postawić na ogniu i podgrzewać. Zmiksować blenderem i do gorących wsypać galaretki truskawkowe. Dokładnie wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia.
    3. Biszkopt włożyć do formy w której był pieczony. Masę krówkową lekko podgrzać, wymieszać z likierem i rozsmarować na biszkopcie.
    4. Wyłożyć tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki.
    5. Cappuccino wsypać do miski i zalać 1/4 szkl gorącej wody. Wymieszać i schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody.
    6. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać zimne cappuccino i zimną ale płynną galaretkę. Krótko zmiksować i wylać na zastygnięty mus truskawkowy. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dowolnie udekorować.

    OdpowiedzUsuń
  45. Leśne lody jagodowo - lipowe


    Idealny deser na upalny, wakacyjny dzień.

    Składniki:

    400 g jogurtu naturalnego
    200 g śmietany 30%
    1. 1/2 łyżki cukru
    1 łyżka miodu lipowego
    3/4 szkl czarnych jagód
    100 ml syropu z kwiatów lipy
    2 łyżeczki ekstraktu wanilii
    Sposób przygotowania:
    1. Do blendera wlać jogurt i śmietanę, krótko zmiksować do połączenia. Połowę odlać a do reszty wsypać jagody, cukier i wanilię. Zmiksować, przelać do pojemnika i wstawić na chwilę do zamrażarki.
    2. Do reszty jogurtu ze śmietaną dodać syrop, miód i wanilię. Zmiksować, przelać do zmrożonej, włączonej maszynki do lodów i postępować wg zaleceń producenta. Ukręcone lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.
    3. Bardzo zimną masę jagodową przelać do włączonej maszynki i gdy lody będą częściowo zmrożone przełożyć do pojemnika na przemian z lodami lipowymi. Wstawić do zamrażarki i już nie mieszać.
    4. Bez maszynki: Obie masy zamrażamy osobno. Pamiętać należy o kilkakrotnym mieszaniu. Gdy masy zaczną zamarzać przełożyć je do większego pojemnika na przemian i wstawić do zamrażarki.
    5. Z zamrażarki wyjąć kilka minut przed podaniem.

    OdpowiedzUsuń
  46. ORZECHOWO-KAWOWY CZEREŚNIOWIEC
    pyszne pełne różnych aromatów ciasto z orzechami, nutką kawy i czereśniami

    Ciasto:
    2 jajka,
    2 łyżki cukru,
    4 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
    2 łyżki oleju,
    1 łyżka kakao,
    3 łyżki zsiadłego mleka,
    1 lyżeczka proszku do pieczenia

    Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy zmielone orzechy, olej, zsiadłe mleko i pozostałe składniki. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto nasączamy ponczem.

    Poncz:
    ½ szkl. mocnej kawy,
    3 łyżki spirutysu,
    1 łyżka cukru

    Masa kawowa:
    200 ml śmietany 30%,
    1 tabliczka białej czekolady,
    200 g serka naturalnego,
    2 łyżeczki żelatyny,
    3 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej,
    2 łyżki cukru pudru.

    Kawę zaparzamy w połowie szkl. wrzątku, rozpuszczamy w niej żelatynę i pozostawiamy do ostudzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną czekoladę, następnie serek oraz wystudzoną kawę z żelatyną. Mieszamy do połączenia składników. Całość wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia.

    Dodatkowo:
    czereśnie,
    galaretka wiśniowa

    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Czereśnie drylujemy, przekrawamy na połówki, układamy na masie kawowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy 3 godz. w lodówce.

    ania.bratek1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  47. TRUSKAWKOWE MINI SERNICZKI Z MUSEM-małe lekkie serniczki z truskawkami

    Na 6 babeczek:
    6 biszkoptów,
    150 g mascarpone,
    150 g śmietany 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżeczki żelatyny,
    25 dag truskawek,
    ½ op.galaretki cytrynowej

    Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych, pozostawiamy do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk. Resztę blendujemy. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy serek i mus truskawkowy oraz żelatynę. Pozostawione truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

    Aby łatwiej było wyjąć babeczki, można foremki wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą.

    ania.bratek1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  48. TRUSKAWKOWE USTA ADAMA
    TRUSKAWKOWE USTA ADAMA

    Składniki na blaszkę 28x20cm:
    2 jajka,
    1/2 szkl. zsiadłego mleka,
    1/4 szkl. oleju,
    1 1/2 szkl. mąki,
    1/2 szkl. cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka kakao
    Krem truskawkowy:
    330 ml śmietany 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    25 dag truskawek,
    2 płaskie łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    małe okrągłe biszkopty,
    dżem truskawkowy,
    galaretka truskawkowa

    Ciasto: suche składniki łączymy w 1 misce, mokre w 2. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi, przelewamy do foremki. 2 biszkopty sklejamy ze sobą dżemem, układamy w cieście obok siebie. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach.

    Krem: żelatynę namaczamy w gorącej wodzie, studzimy. truskawki miksujemy, śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, zmiksowane truskawki i żelatynę, rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu układamy truskawki.

    Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku, tężejącą wylewamy na truskawki.
    ANIA.BRATEK1@WP.PL

    OdpowiedzUsuń
  49. MIODOWA KOZA NOSTRA,
    czyli ser kozi z miodem i winogronami

    Składniki:

    1 roladka twarogowa z koziego sera z miodem (100 g)
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty
    3 łyżki miodu (u mnie - wielokwiatowy)
    3 łyżki półsłodkiego białego wina
    12 kulek winogrona
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki wody



    Przygotowanie:


    Roladkę twarogową kroimy na plastry grubości ok. 1 cm i układamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Polewamy delikatnie miodem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy funkcję grillowania. Wkładamy blaszkę z serem na 10 minut, aby rozgrzał się porządnie.

    Cukier z cukrem waniliowym podgrzewamy w rondlu z grubym dnem, mieszając intensywnie, aż z cukru powstanie karmel (zawsze mnie to zadziwiało - jakim cudem z produktu stałego robi się coś tak kusząco płynnego i lepkiego jak karmel; oto dowód utwierdzający mnie w przekonaniu, że gotowanie jest w gruncie rzeczy odmianą magii!).

    Dolewamy wina do karmelu (ostrożnie, będzie syczeć i pryskać). Mieszamy intensywnie.
    Mączkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie i dodajemy do karmelu, znów ostrożnie. Mieszamy aż składniki się połączą i masa lekko zgęstnieje. Doprawiamy cynamonem.

    Winogrona kroimy na połówki i dodajemy do sosu karmelowego. Podgrzewamy jeszcze 3-5 minut, delikatnie, żeby się nie porozpadały.

    Ser wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na talerz, najlepiej, rzecz jasna, podgrzany. :-)
    Talerz dekorujemy sosem karmelowym i winogronami, przyozdabiamy odrobiną cynamonu. A później delektujemy się tym nietypowym połączeniem smaków... Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni! :-)

    P.S.1. Jako że lato nie żałuje nam pysznych owocowych dodatków, można dorzucić do tej podstawowej wersji to, co znajdziecie w ogrodach, winogrono zastąpić agrestem, sypnąć na talerz porzeczek, malin, wiśni... według uznania. Smacznego! :)

    P.S.2. Fotka już leci! :)
    P.S.3. To pisałam ja, Nulek (anulawawrzyniak@gmail.com) :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...