Napiszę tylko, że zastanawiałem się dziś nad ziarnem amarantusa albo kuskus, wygrało to drugie :)
- 5 łyżek kuskus
- 3 pieczarki
- ok. 15 cm jaśniejszej części pora
- 1 szalotka
- 5 pomidorków cherry
- świeża natka pietruszki
- 1 mini sałata rzymska
- sok z 1/2 cytryna
- oliwa z oliwek z oregano
- pieprz czarny
- zioła dalmatyńskie
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Szalotkę kroimy drobno i parzymy wrzątkiem na sitku. Pora myjemy i kroimy w plastry. Pomidorki cherry myjemy. Natkę pietruszki myjemy i siekamy.
Pora, pieczarki i pomidory układamy na tacce z folii aluminiowej w parowarze i włączamy go na 10 minut.
Po 5 minutach 5 łyżek kuskus wsypujemy do miski lub głębokiego talerza i zalewamy wrzątkiem 0,5 cm ponad jego poziom, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut.
Sałatę mini rzymską myjemy.
Jak woda się wchłonie, a warzywa skończą się parować, dokładamy pieczarki i pora do kuskusa, wrzucamy również natkę i szalotkę.
Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołami dalmatyńskimi, polewamy sokiem z połowy cytryny i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek z oregano i wszystko dokładnie mieszamy.
Nakładamy na talerz sałatę mini rzymską i na nią wymieszany kuskus z warzywami, kładziemy również pomidorki cherry.
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
no i właśnie bez mięsa najlepsze! super ;)
OdpowiedzUsuńMoże nie najlepsze ;) , ale też bardzo dobre :)
UsuńPycha!!! Tylko zrezygnowałam z sałaty a dałam więcej pieczarek :)
OdpowiedzUsuń