Składniki :
- 2 torebki herbaty Teekanne zielonej liczi
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 granat
- 50g ryżu jaśminowego
- pieprz czarny
- do dań słodkich w młynku (Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpufkardamon, skórka cytrynowa, cynamon, goździki, miętaPrzyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf)
- świeża natka pietruszki
Wstawiamy wodę na herbatę. Do kubka wkładamy 2 torebki herbaty zielonej liczi i zalewamy wrzątkiem. Parzymy 5 minut. W tym czasie pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kładziemy do głębokiego naczynia.
Po 5 minutach zalewamy ją herbatą, żeby cała się przykryła i odstawiamy na bok.
Myjemy granat i wyjmujemy pestki :) Każdy ma pewnie swój sprawdzony sposób, jak sobie z tym poradzić :) Jednym zejdzie 20 sekund, innym 10 minut :) Ale jeszcze chwilę po tym jak skończymy dajmy piersi się pomoczyć, ogólnie jakieś 20 minut. Po tym czasie wycinamy w piersi kieszonkę i nadziewamy ją pestkami granatu. Oczywiście wszystkie nie wejdą :) Wpychamy ile się uda i spinamy wykałaczkami otwór. Resztę przekładamy na tackę z folii aluminiowej.
Myjemy i kroimy świeżą natkę. Pierś obsypujemy pieprzem czarnym, przyprawą do dań słodkich w młynku i posypujemy świeżą natką.
Filet wstawiamy również na tacce z folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Ryż wsypujemy do pojemnika na ryż na 2 poziomie i zalewamy wrzątkiem na 2 cm ponad jego stan. Na 3 poziom parowaru wstawiamy tackę z pestkami owocu.
Włączamy parowar na 20 minut.
Po tym czasie nakładamy ryż jaśminowy i pierś na talerz, ryż można posypać jeszcze natką pietruszki, a resztą pestek sugeruje udekorować talerz.
Pierś dzięki herbacie ma bardzo ciekawy smak, polecam wypróbować, żebyście przekonali się sami.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz