czwartek, 11 grudnia 2014

Sałatka z piersi kurczaka z parowaru z ananasem

Na Świątecznym stole nie może zabraknąć sałatek :) Dziś przedstawiam moją ulubioną :) Pewnie dużo osób robi oprócz jarzynowej sałatki również taką z piersi kurczaka czy też inną :) W przedstawionej nie ma dużo składników, ale jest moim zdaniem pyszna :)




Moja mama robi podobną, z tą różnicą, że pierś nie jest gotowana w parowarze oraz dodaje jeszcze kukurydze.


Składniki : 
  • 1 filet z piersi kurczaka 
  • 1 puszka ananasów w plastrach
  • 1 cebula 
  • sok z 1/2 cytryny  
  • 3 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka musztardy
Przyprawy : 
  • pieprz czarny


Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wstawiamy na tacce z folii aluminiowej do parowaru i włączamy na 20 minut.


Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem na sitku. Plasterki ananasa kroimy w małe kawałki i przekładamy również na sitko. Sok z puszki wypijamy ;)



Czekamy aż pierś ostygnie i kroimy ją na małe kawałki i przekładamy do głębokiej miski. Wrzucamy też cebule i ananasa oraz przyprawiamy pieprzem. Dodajemy 3 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Majonezu można mniej, ja lubię jak jest go dużo :) Jak wszystko jest wymieszane polewamy sokiem z połowy cytryny i pod przykryciem wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień :) Ale oczywiście czasami ciężko nie jeść od razu ;)   



Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam 

1 komentarz:

  1. Ale narobiłeś mi smaka! Dobrze, że na obiad mam dziś kurczaka! (nawet nie czuję, że rymuję! :) )

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...