Składniki : ( na 8 szt koreczków )
- 3 kiwi
- 1 banan
- 2 kaki
- 8 winogron zielonych
- 8 winogron ciemnych
- migdały w płatkach
- wiórki z czekolady gorzkiej
- do dań słodkich w młynku (Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpufkardamon, skórka cytrynowa, cynamon, goździki, miętaPrzyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf)
Kaki myjemy, obieramy jak jabłko i kroimy w plasterki, nie za cienkie, ale też nie na pół owocu ;)
Kiwi myjemy, obieramy i również kroimy na plasterki, mi z 1 kiwi wychodziły 3 plastry, ale miałem małe owoce. Banana obieramy ze skórki i kroimy również w plastry. Winogrona myjemy i nie kroimy jako jedyne w plasterki ;)
Wykałaczki były za małe, więc wykorzystałem 4 patyczki do szaszłyków i je przełamałem na pół. Powstało mi 8 patyczków :) Na talerzu ustawiłem plaster kaki, na to kiwi, banana, winogrona i przebiłem patyczkiem wszystko. Po czym wstawiłem do parowaru na tacce z folii aluminiowej.
Parowałem na stojąco, zmieściły mi się 4 szt naraz, więc na dwa razy musiałem 8 szt. parować. Ustawiłem także 2 poziomy parowaru, gdyż przy jednym, nie zamknąłbym pokrywki. Włączamy parowar na 5 minut.
Po tym czasie, nakładamy na talerz, posypujemy owoce przyprawą do dań słodkich . Obsypujemy migdałami w płatkach i czekoladą w wiórkach, możemy również podać z lodami :)
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Przepis bierze udział w akcji :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz