piątek, 26 grudnia 2014

Roladka ze schabu z owocami suszonymi z parowaru

Kilkanaście dni temu wygrałem w konkursie z HELIO : kalendarz, książkę z przepisami i zestaw produktów z serii Helio Natura : goldenberry miechunkę suszoną, morwę białą suszoną i żurawinę również suszoną :)


roladka ze schabu z parowaru


W Boże Narodzenie postanowiłem zrobić obiad z wykorzystaniem tych wygranych produktów :)
Padło na roladkę ze schabu z suszonymi owocami.


przepis na schab z parowaru

Składniki : 
  • 4 plastry schabu
  • 3 ziemniaki 
  • 2 ogórki konserwowe 
  • 4 łyżeczki morwy białej suszonej 
  • 4 łyżeczki goldenberry miechunki suszonej 
  • 4 łyżeczki żurawiny suszonej 
Przyprawy : 
  • papryka ostra 
  • czosnek granulowany 
  • bazylia
  • natka pietruszki 
  • przyprawa do ziemniaków 

schab z goldenberry miechunką suszoną z parowaru

Plastry schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i bazylią. Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżeczce każdego suszonego owocu, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami.

przepis na danie z parowaru

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i natką pietruszki.
Układamy mięso i ziemniaki w parowarze, na tackach z folii aluminiowej i włączamy parowar na 25 minut.

schab na parze

W czasie parowania obieramy ogórki i kroimy w drobną kostkę.
Po 25 minutach, nakładamy wszystko na talerz :)

przepis na danie mięsne z parowaru

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

4 komentarze:

  1. Miechunka, uwielbiam ten smak! Pamiętam go z moich wakacji w Meksyku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda :)
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje :) zaczynam być twoją fanką, super jedzonko

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...