Na pierwszy ogień poszło nadzienie z mięsem mielonym, pieczarkami, szalotką i szczypiorkiem. Ale na pewno będę kombinował z innymi produktami i pewnie z czymś niekonwencjonalnym kiedyś was też zaskoczę.
Składniki :
- 11 szt makaronu Conchiglioni Rigata
- 150g mięsa mielonego
- 1 szalotka
- 2 pieczarki
- szczypiorek
- 1 łyżka startego parmezanu
- pieprz czarny
- zioła dalmatyńskie
- świeża natka pietruszki
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem. Parujemy go 13 minut, żeby był al dente.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Szalotkę obieramy, drobno siekamy i parzymy wrzątkiem na sitku.
Szczypiorek myjemy i kroimy. Pieczarki również myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki.
Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołami dalmatyńskimi i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Mieszamy i dodajemy do mięsa resztę składników na farsz : pieczarki, szczypiorek, szalotkę.
Jak conchiglioni skończy się parować, przelewamy makaronem na sitko i hartujemy go zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Z parowaru wylewamy wodę, gdyż kolejne parowanie zrobimy na świeżej wodzie. Nadziewamy makaron farszem i układamy w parowarze na folii aluminiowej.
Wlewamy do parowaru wrzątek i włączamy go na 20 minut.
Myjemy natkę pietruszki i kroimy ją. Po wyjęciu conchiglioni na talerz, posypujemy startym parmezanem i natką.
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Świetny przepis. Na pewno zagości na moim stole jeszcze nie raz:) Nie jest aż tak czasochłonne jak się wydaje, ani trudne do wykonania.
OdpowiedzUsuńJa makaron ugotowałam tradycyjnie i jako, że nie miałam suszonych pomidorów, na gotowe "muszelki" dodałam odrobinę sosu bolońskiego.
Pozdrawiam
Sylwia
Dzięki, mam jeszcze jedno conchiglioni na blogu i też polecam zrobić :) Jest jeszcze lepsze :D
OdpowiedzUsuń