Odbyły się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku. Organizowane były przez :
Prowadzącą warsztaty była mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk. Przekazała nam podstawy na temat diety bezglutenowej, a później przygotowywaliśmy bezglutenowe potrawy wigilijne.
Bezglutenowe dania, które były przygotowywane przez uczestników to:
- Chleb owsiany
- Masło
- Barszcz czerwony
- Uszka do barszczu
- Ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierniczki
Po losowaniu potraw, wypadło mi robienie barszczu czerwonego i uszek.Wspomagaliśmy się trochę Thermomixem :) Świetne urządzenie i kiedyś sobie go na pewno sprawie :)
Uszka robiłem pierwszy raz, zawsze się tym moja mama w domu zajmowała :) Ale wyszły całkiem przyzwoicie chyba ;) i smaczne przede wszystkim:)
Nie chwaląc się, barszcz z resztą też bardzo dobry wyszedł ;) Na warsztatach może dużo osób nie było, bo część nie dojechała, nie rozumiem ludzi, którzy zapisują się na darmowe warsztaty, gdzie liczba miejsc jest bardzo ograniczona i olewają to, zajmując miejsce osób, które chciały naprawdę przyjść i skorzystać. Jedyny plus, że dzięki temu więcej mogłem sam zrobić i się nauczyć. Atmosfera była świetna i luźna.
I chyba nikt z tych co był nie żałuje tych kilku godzin. Ci co nie dojechali niech żałują :)
Po przygotowaniu wszystkich potraw odbyła się wspólna degustacja przygotowanych dań :) Normalnie "wigilia" prawie :)
Sam nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale myślę, że było to bardzo ciekawe doświadczenie i wiele się nauczyłem i dowiedziałem o tej formie przygotowywania potraw, która dla wielu osób jest koniecznością.
Na pewno jak się uda, będę uczestniczył w innych warsztatach organizowanych przez Sklep Bezglutenowy.
Po wspólnym posiłku każdy z uczestników otrzymał produkty bezglutenowe oraz książeczkę z przepisami.
Przepisy na wigilijne dania z warsztatów oraz wiele innych potraw bezglutenowych można znaleźć na :
Dziękuje za zdjęcia i możliwość udziału w warsztatach Wiolecie Zysk - właścicielce Sklepu Bezglutenowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz