środa, 10 grudnia 2014

Amarantus Bio z kurczakiem z parowaru

Po quinoa i ekspandowanych nasionach amarantusa nadszedł czas na ziarna amarantusa.
Jak piszę producent : " Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, szczególnie doceniana przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków. W tradycji indiańskiej nazywany był „świętą rośliną” ze względu na przekonanie o jego wyjątkowych właściwościach. A razem z Quinoa jest również określany mianem „super zbożem XXI wieku” (...) Amarantus BIO jest kolejną alternatywą wśród zbóż, która może być stosowana do potraw, sałatek czy ciast." *

 
amarantus bio z kurczakiem w parowarze

Tak jak wczoraj obiecałem, dziś danie dla mięsożerców :) co zresztą widać na załączonym wyżej obrazku :)
Będzie i zdrowo i z mięskiem :) Czyli tak jak lubię najbardziej :) 


amarantus na parze

Składniki :
  • 4 łyżki ziarna amarantusa bio 
  • 1 filet z piersi kurczaka 
  • natka pietruszki 
  • szczypiorek 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z oregano
Przyprawy : 
  • pieprz ziołowy 
  • kmin rzymski 
  • majeranek 
  • czosnek granulowany

pierś z kurczaka z parowaru

Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego talerza. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony cały w oliwie. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, kminem rzymskim, majerankiem, czosnkiem granulowanym i znów mieszamy, odstawiamy talerz z mięsem na bok na 15-20 minut.

ziarno amarantusa z parowaru

4 łyżki ziaren amarantusa wsypujemy na sitko z małymi oczkami, płuczemy zimną wodą i przekładamy do pojemnika na ryż oraz zalewamy wrzątkiem w proporcjach 1:1,5 i wstawiamy do parowaru.
Pierś z kurczaka przekładamy na tackę z folii aluminiowej i włączamy parowar na 20 minut.


przepis na amarantus z parowaru
  
Świeżą natkę pietruszki i szczypiorek myjemy i kroimy.
Ziarna Amarantusa na sitku z małymi oczkami odcedzamy z wody i nakładamy razem z kawałkami mięsa na talerz. Amarantusa posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem.


zboże azteków i majów z parowaru

Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam 

* źródło cytatu - Sante

2 komentarze:

  1. Na pierwszej fotce wygląda jak ciasteczka :) Ciekawy jak zawsze przepis. Szkoda, że w mojej "pipidówce" nie ma takich specjałów.
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kliknij w źródło cytatu :) i te specjały są na kliknięcie palcem ;)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...