czwartek, 5 marca 2015

Ciasto jabłkowe z parowaru

Poprzednim moim ciastem był przepyszny sernik :) Wiem, nie jestem skromny ;) , ale wyszedł naprawdę super i są to opinie również osób, które robiły go z mojego przepisu :) Niektórzy twierdzą, że do pieczonego sernika już nie wrócą :) Pomysł na zrobienie ciasta z jabłkami podsunęła mi starsza siostra :)


ciasto z jabłek w parowarze

Nie jestem, albo raczej nie byłem specjalistą od ciast :) Pomału się to zmienia. Choć ostatnio wyczytałem gdzieś, że albo ktoś jest dobrym cukiernikiem, albo kucharzem. Ja w sumie jestem dobry w daniach z parowaru, więc może taki podział mnie nie dotyczy :)


pyszny jabłecznik, szarlotka z parowaru

Składniki : 
  • 3 jabłka 
  • 7 czubatych łyżek mąki amarantusowej 
  • 5 płaskich łyżek lnu mielonego odtłuszczonego 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 5 łyżek mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały)
  • 2 łyżki żurawiny suszonej 
  • 2 łyżki otrębów owsianych 
Przyprawy : 
  • cynamon 
  • kardamon 



jabłecznik z parowaru , szarlotka w parowarze


Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Przekładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru trzcinowego.
Po godzinie odlewamy sok, który się wydzielił, a do jabłek dodajemy jajko, len mielony, mąkę amarantusową, bakalie i żurawinę. Przyprawiamy cynamonem i kardamonem i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, aż wyrobi się jednolita masa.


ciasto bez pieczenia, jabłecznik bez pieczenia
   
Podobnie jak przy serniku pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia. Spód folii posypujemy otrębami owsianymi i wkładamy na nie naszą masę.Ciasto w pojemniku wkładamy na 1 poziom parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 50 minut.

przepis na super szarlotkę z parowaru

Po 30 minutach dolewałem trochę wrzątku, gdyż mój pojemnik mieści wodę na ok. 40 minut pracy parowaru. Po 50 minutach parowania, wyjmujemy ciasto z urządzenia, a jak trochę przestygnie podkładamy talerz i przewracamy pojemnik tak, żeby ciasto znalazło się na nim :) i  zdejmujemy folie.


coś słodkiego z parowaru


Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam
 

9 komentarzy:

  1. Make amarantusowa mozna zastapic inna, albo poppingiem? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrycja można każdą inną mąkę. Smak będzie już inny, bo amarantusowa ma swój specyficzny, ale też dobre wyjdzie :) Możesz spróbować mąki innej plus dorzucić popping też :) Ja chcę pokazać co można w parowarze zrobić, zainspirować innych :) A co do dokładnych przepisów, każdy może kombinować i go zmieniać pod siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    podane proporcje są dostosowane do jakiej wielkości pojemnika na ryz,bo mój jest maleńki(średnica-13cm,dna-12,wys-4cm).
    Sa inne sposoby?
    am

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam 20 x 15 w najszerszym miejscu i na 5 wysokości, ale można zrobić w pojemniku do przechowywania żywności, takiego jak do mikrofali, żeby był przystosowany do używania przy wysokich temperaturach. Można zmniejszyć proporcję zawsze, jabłko jabłkowi tez nie jest równe :)

      Usuń
    2. zgoda , tez tak pomyślałam a teraz szukam przepisu na wieprzowinę w parowarze?robi Pan?

      Usuń
    3. Zrób tak jak lubisz :) i robisz w piekarniku np. przypraw tak samo, tylko paruj :) a czas zależy od części wieprzowiny.

      Usuń
    4. nie ,nie robię. wieprzowina-rzadko bywa(ła) u mnie. teraz z powodu kota często kupuję polędwiczki-uwielbia je. czy dynię z twarda skórą parujesz tez? ile? chyba podłoże folie bo siedzę i zastanawiam się ile soku stracę...w jednym przepisie doczytałam,że aż godz.trzeba parować.t oz to ona będzie "przelewać się przez ręcę",jak to mówią.
      z duszeniem nie miałam takich dylematów.

      Usuń
    5. Tak, dynia pewnie koło godziny. Nie parowałem jej. Czasy ustalam tam, że jak robię coś pierwszy raz, to próbuję co jakiś czas, jaką ma miękkość i wtedy wychodzi mi czas taki jaki lubię. Spróbuj np 40 minut i odkrój kawałek i zobacz jaki będzie :)

      Usuń
  4. dziekuje za przepis! wyszlo swietne!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...