niedziela, 22 marca 2015

Jajka na twardo w szynce szwarcwaldzkiej z parowaru

Zbliża się Wielkanoc, postanowiłem więc wymyślić coś prostego z jajkami na twardo :)
Zawsze można zrobić jajka z majonezem, ale jak ktoś lubi podać je ciekawiej, to może mu się przyda ten post :) Na śniadanie czy kolacje bez okazji, również świetnie się sprawdzi :)


Jajka na twardo w szynce szwarcwaldzkiej w parowarze



Jajka na twardo w papryce, które proponowałem w grudniu, cieszyły się sporym zainteresowaniem. Więc na pewno te również przypadną Wam do gustu. Niby prosta sprawa jajka ugotować, ale czasami brak nam pomysłu jak je podać, żeby było ciekawie i inaczej niż zwykle :)


jajka na twardo na parze, jajka z szynką

Składniki : 
  • 3 jajka 
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 
  • 6 łyżek kiełków rzodkiewki 
  • 1 rzodkiewka 
  • szczypiorek 

Wielkanocne śniadanie , jajka na twardo inaczej

Jajka wkładamy do parowaru, zalewamy wrzątkiem pojemnik na wodę i włączamy urządzenie na 15 minut. W parowarze trwa to dłużej niż 5 minut :) Ale plus jest taki, że nie trzeba o nich pamiętać i nie pękają :)


przepis na przystawkę z jajkami na twardo
 
Jak jajka trochę ostygną obieramy je i kroimy na pół. Na środek każdego plasterka szynki kładziemy połówkę jajka, na wierzch łyżkę kiełków i boki zawijamy.


przepis na danie z kiełkami rzodkiewki i jajkami


Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy, następnie kroimy na małe kawałki. Układamy szynkę szwarcwaldzką z jajkiem na docelowy talerz i posypujemy rzodkiewką i szczypiorkiem. 


ile czasu gotować jajka w parowarze


Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...