Składniki :
- 1/2 marchewki fioletowej
- 1/2 marchewki żółtej
- 1/2 marchewki pomarańczowej
- 4 łyżki ziarna amarantusa bio
- 5 daktyli
- 5 listków bazylii tajskiej
- kardamon mielony
- imbir
Ziarna amarantusa przesypujemy na sitko z małymi oczkami i płuczemy zimną wodą. Przekładamy do pojemnika na ryż i układamy na 1 poziomie parowaru.
Włączamy wodę w czajniku i po zagotowaniu zalewamy amarantus 6 łyżkami wrzątku. Resztę wrzątku wlewamy do zbiornika na wodę i włączamy parowar na 20 minut.
W tym czasie daktyle kroimy na pół, wyjmujemy pestki i dalej kroimy je na małe kawałki.
Na 10 minut przed końcem dokładamy na 2 poziom parowaru tacki z marchewkami.
Myjemy liście bazylii tajskiej.
Gdy urządzenie się wyłączy przekładamy do miski marchewki i amarantus. Dodajemy pokrojone daktyle, rwiemy na małe kawałki liście bazylii i również dokładamy do sałatki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak
się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz