W weekend tyle dań planowałem, że z kuchni mógłbym nie wychodzić :D Powinienem tylko jeść i gotować :) Jak zawsze nie wyszło tak jak planowałem, ale to danie udało mi się zrobić i wyszło bardzo ciekawie i kolorowo:)
Składniki :
- 50g ryżu jaśminowego
- 1 sznycel z szynki wieprzowej
- 1/2 marchewki fioletowej
- 1/2 marchewki żółtej
- 1/2 skorzonery
- 2 łyżki kiełków słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- curry
- pieprz czarny
- kmin rzymski mielony
- papryka słodka
- cząber
Mięso myjemy i odsączamy z wody, po czym kroimy na małe kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy. Posypujemy przyprawami z każdej strony i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie szynkę wyjmujemy z lodówki i układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w stożki. Skorzonerę myjemy, obieramy i znów płuczemy wodą, ponieważ jej skórka jest bardzo obficie pokryta ziemią. Ryż wrzucamy do pojemnika na ryż i stawiamy go na drugim poziomie oraz zalewamy wrzątkiem na 2 cm ponad jego stan. Wlewamy również wrzątek do pojemnika na wodę i włączamy parowar na 25 minut.
Po 5 minutach słupki marchewek i skorzonerę w kawałku wkładamy na 3 poziomie urządzenia. Kiełki słonecznika siekamy na drobno.
Gdy parowar skończy swoją pracę przekładamy wszystko na talerz, a ryż posypujemy kiełkami.
Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz