poniedziałek, 9 lutego 2015

Sernik bananowo - jagodowy z parowaru

Specjalizuję się głównie w obiadach z parowaru, ich zrobiłem już setki, z czasem doszły desery i inne dania :) , ale ciast nigdy nie robiłem. Postanowiłem się rozwijać również w tym kierunku i spróbować zrobić sernik z parowaru. Pierwszą próbę podjąłem kilka dni temu. Wyszedł bardzo dobry, ale konsystencja nie podobała mi się do końca, dlatego też nie znalazł się na blogu. Podziwiać go mogły osoby z facebooka i choć zachęcały do dodania przepisu, to postanowiłem zmodyfikować przepis i dodać dopiero jak będę z niego całkowicie zadowolony.


sernik w parowarze

Serniki ogólnie bardzo lubię, trochę bałem się jak wyjdzie mi mój pierwszy i choć nie był idealny, byłem z niego dumny :D Z tego drugiego to już całkiem :) W piekarniku też nigdy wcześniej nie robiłem i już pewnie nie zrobię :) Zostanę przy tych z parowaru :)


sernik bananowy z jagodami goji z parowaru


Składniki : 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki cukru pudru trzcinowego 
  • 0,5 kg twarogu sernikowego
  • 1 banan 
  • 4 łyżki jagód goji 
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 czekolada gorzka 
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego 


ciasto z parowaru sernik


Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier puder trzcinowy, zaczynamy miksować, powoli dodajemy twaróg. Cały czas miksując dodajemy banana pokrojonego w cienkie plasterki, 2 łyżki jagód goji i budyń. Ubijamy białka. Pianę dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy.



przepis na ciasto bananowe z jagodami goji
 
Pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia, wlewamy do niego masę. Wstawiamy na 1 poziom do parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 40 minut.
Po 40 minutach wystawiamy pojemnik z sernikiem z parowaru i czekamy aż ostygnie.
Jak już przestygnie, podkładamy talerz i przewracamy pojemnik tak, żeby sernik znalazł się na docelowym talerzu :) Zdejmujemy folię i wstawiamy do lodówki.


przepis na prosty sernik z parowaru

Polewę robiłem po kilku godzinach.
Gorzką czekoladę połamałem na małe kawałki, wrzuciłem do pojemnika na ryż i dodałem łyżkę miodu wielokwiatowego. Parowałem przez 7 minut, co 2-3 minuty mieszając intensywnie. Przy otwieraniu pokrywy należy uważać, żeby nie wlewać wody do czekolady oraz, żeby się nie oparzyć. Po tym jak czekolada się rozpuściła polałem nią sernik i udekorowałem na wierzchu resztą jagód goji.
Gdy polewa trochę przestygła wstawiłem sernik do lodówki.
Polewa wyszła troszkę gruba i twarda przez co pękała delikatnie przy krojeniu. Przy serniku sprzed kilku dni taka nie była. Wtedy dałem 8 kawałków czekolady gorzkiej i łyżkę miodu, ale polewy było za mało i była bardzo cienka warstwa, ale dobrze się kroiła. Teraz dałem całą czekoladę innej firmy i łyżkę miodu. Może to zależy od producenta i ilości kakao. Myślę, że możecie dać 3/4 tabliczki, albo zrobić z całej i resztę zjeść na ciepło :) Na pewno na polewy macie swoje sprawdzone i lepsze sposoby niż moje, gdzie ja ich praktycznie nie robię :)


sernik na parze z jagodami
    

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd. Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą to być identyczne dania, ważne, że was przepis zainspirował :) Nagrody czekają co miesiąc :) Zabawa trwa cały rok.

Konkurs Cook'd

Pozdrawiam i smacznego.
Adam


Przepis bierze udział w akcjach :

Twarogowe słodkości 2

Walentynkowe menu


zBLOGowani.pl

23 komentarze:

  1. Serniki uwielbiam, z parowaru nigdy nie jadłam. Wydaje się bardzo kremowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo puszysty i pyszny :) Jeśli masz parowar, to polecam spróbować :) Naprawdę świetny smak :)

      Usuń
  2. A czy cukier puder trzcinowy można zastąpic zwyklym, a jagody goi czyms innym np borowkami ( mam mrożone),i sostanie pytanie czym można zastapić pojemnik na ryż, mam maly...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można zastąpić cukier puder trzcinowy zwykły. Ogólnie mrożonych warzyw, owoców nie należy rozmrażać do parowania, więc nie wiem czy się nadadzą. Mogą to być rodzynki czy inne bakalie, cokolwiek sobie wymyślisz. Pojemnik na ryż można zastąpić pojemnikiem do przechowywania żywności, o ile ma oznaczenie, że można je używać w wysokich temperaturach. Takie pojemniki jak się używa w mikrofali np.

      Usuń
  3. Wygląda świetnie :) Nie mam jagód goi, ale bez nich na pewno też będzie bardzo smaczny. Na pewno spróbuję.
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać bakalie czy cokolwiek innego i też będzie super :)

      Usuń
  4. Fajny przepis :-) dodawany budyń ma być ugotowany/ przygotowany wczesniej czy w postaci sproszkowanej? :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na rozpływający się w ustach :) Plus za gorzką czekoladę, którą uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpływał się, bardzo puszysty i delikatny był :D Akurat przy nim czekolada wyszła trochę za twarda i pękała przy krojeniu,ale następnym razem mniej dam, z cienką warstwą powinno być ok :)

      Usuń
  6. wygląda cudownie :) i ląduje u mnie w zakładce z przepisami, więc niedługo pewnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie :) Pochwal się jak wyszedł :)

      Usuń
  7. Jakiś czas temu popełniłam ten sernik. Nie miałam goi, dodałam wiśnie z syropu. Udało mi się idealnie trafić z polewą czekoladową. Sernik "wyrósł" pięknie (zrobiłam nawet kilka zdjęć, ale niezgrane pojechały na urlop. I teraz moje uwagi: konsystencja super, wilgotny, kremowy, ale mimo, że często używam cukru trzcinowego, to w serniku nie przypadł mi do gustu. Ma specyficzny smak i w serniku mi nie odpowiadał. Następnym razem (już w sobotę) użyję zwykłego pudru, mam już goję więc jej użyję. Aha, tym razem nie użyję też miodu, zobaczymy jak wyjdzie. Oczywiście za jakiś czas podzielę się uwagami.JK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatki, jak i składniki można modyfikować pod siebie :) Wiadomo, że nie każdemu wszystko smakuję i odpowiada :) Chciałem pokazać, że pyszny sernik można zrobić w parowarze :) A reszta zależy od robiącego :) Cieszę się, że kolejny przepis spróbowałaś i czekam na kolejne uwagi i wrażenia :)

      Usuń
  8. Ten sernik jest najlepszy ze wszystkich :) Robię go bardzo często :)
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję bardzo za przepis. Sernik wyszedł pyszny. Zamiast jagód dodałam suszoną zurawinę. Do czekolady i miodu dodałam trochę mleka więc polewa wyszła miękka. Od pewnego czasu zakochałam się w jedzeniu z parowaru więc cieszę się, że są osoby, które tworzą inspirujace przepisy. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję jeszcze raz za ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, cieszę się że smakował :) No i prawidłowo, że Pani zmodyfikowała przepis pod siebie, ja jak najbardziej do tego zachęcam, żeby zmieniać pod siebie, a ja daję tylko inspiracji trochę :)

      Usuń
  10. nie mogę się doczekać kiedy go zrobię , dziś kurier dostarczył mi parowar i swoją przygodę dopiero zaczynam , ale dodam że ryż z jabłkami zrobiony na kolację bardzo przypadł do gustu moim dzieciom a zajęło mi to raptem 15 minut

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, mam nadzieje, że będzie smakował :) Wiem od czytelników, że niektórzy robią go co weekend :)

      Usuń
  11. Zrobiłam na spotkanie przy kawce z tą różnicą że z rodzynkami i wszyscy zajadali się ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest, jest. Oj na bcp zrobiłeś mi smaka teraz mogę działać i testować , przepis zmienię odrobinkę( inaczej niebyłbym sobą).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzysztof, pewnie że zmieniaj, tak jak lubisz :)

      Usuń
  13. Jest, jest. Oj na bcp zrobiłeś mi smaka teraz mogę działać i testować , przepis zmienię odrobinkę( inaczej niebyłbym sobą).

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...