Na obiad zrobiłem pierś kurczaka z boczniakiem królewskim z zielonymi winogronami oraz z ziemniakami :)
Połączenie wyszło bardzo ciekawe i przede wszystkim smaczne :)
Składniki :
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 boczniak królewski
- kilka winogron zielonych bezpestkowych
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- pieprz czarny
- estragon
- papryka słodka
- imbir
- kmin rzymski
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa. Przyprawiamy pieprzem czarnym, estragonem, papryką słodką i imbirem i odstawiamy na godzinę.
Kiedy mija prawie godzina od zamarynowania mięsa, można zabrać się za resztę składników :) Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, po czym posypujemy kminem rzymskim. Boczniaka królewskiego myjemy i kroimy na małe kawałki. Winogrona myjemy.
Mięso przekładamy na tackę z folii aluminiowej na 1 poziom parowaru, obok układamy ziemniaki również na folii. Drugiego ziemniaka jak się nie zmieści na dole układamy na 2 poziomie. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i kroimy.
Po 10 minutach, czy inaczej na 15 minut przed końcem parowania, na 2 poziom dokładamy grzyby, również na folii aluminiowej :D A po kolejnych 5 minutach obok kładziemy winogrona :)
Tak, też na folii :) Z tą folią jest tak, że nie trzeba później szorować tacek parowaru :) Kto gotuję często w nim, ten wie, że czasami ciężko idzie ich mycie jak coś przyschnie :) Ja używam dlatego folii aluminiowej, w niczym to nie przeszkadza, o ile się nie zasłoni wszystkich dziurek i zostawi się odpowiednio dużo miejsca wkoło, żeby para mogła swobodnie przepływać :) Dodatkowo mięso robi się we własnym sosie i lepiej mi smakuje, niż jakby wszystko spływało do pojemnika na soki.
Gdy urządzenie się wyłączy, ziemniaki przekładamy na talerz i posypujemy świeżą natką pietruszki. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą i również lądują na talerzu obok smakowitych ziemniaków :)
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak
się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz