poniedziałek, 23 marca 2015

Pierś kurczaka z boczniakiem królewskim i winogronami z parowaru

W weekend nie miałem nic większego zaplanowanego, więc mogłem się skupić na gotowaniu nowych potraw na bloga :) Słońce coraz częściej i dłużej świeci, także i w tygodniu mam nadzieję, że będę częściej wrzucał nowe propozycje dań. Sił po zimie i ochoty do działania z każdym słonecznym dniem mam coraz więcej :)    

kurczak z boczniakiem królewskim i winogronami w parowarze

Na obiad zrobiłem pierś kurczaka z boczniakiem królewskim z zielonymi winogronami oraz z ziemniakami :)
Połączenie wyszło bardzo ciekawe i przede wszystkim smaczne :)


kurczak z grzybami i winogronami z parowaru

Składniki : 
  • 1 filet z piersi kurczaka 
  • 1 boczniak królewski
  • kilka winogron zielonych bezpestkowych 
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • natka pietruszki
Przyprawy : 
  • pieprz czarny
  • estragon
  • papryka słodka 
  • imbir
  • kmin rzymski 

ile czasu trzymać grzyby, pieczarki, owoce w parowarze

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa. Przyprawiamy pieprzem czarnym, estragonem, papryką słodką i imbirem i odstawiamy na godzinę. 

warzywa i owoce z parowaru, na parze, w parowarze

Kiedy mija prawie godzina od zamarynowania mięsa, można zabrać się za resztę składników :) Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, po czym posypujemy kminem rzymskim. Boczniaka królewskiego myjemy i kroimy na małe kawałki. Winogrona myjemy. 
Mięso przekładamy na tackę z folii aluminiowej na 1 poziom parowaru, obok układamy ziemniaki również na folii. Drugiego ziemniaka jak się nie zmieści na dole układamy na 2 poziomie. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i kroimy.  


przepis na danie z parowaru, obiad w parowarze

Po 10 minutach, czy inaczej na 15 minut przed końcem parowania, na 2 poziom dokładamy grzyby, również na folii aluminiowej :D A po kolejnych 5 minutach obok kładziemy winogrona :)
Tak, też na folii :) Z tą folią jest tak, że nie trzeba później szorować tacek parowaru :) Kto gotuję często w nim, ten wie, że czasami ciężko idzie ich mycie jak coś przyschnie :) Ja używam dlatego folii aluminiowej, w niczym to nie przeszkadza, o ile się nie zasłoni wszystkich dziurek i zostawi się odpowiednio dużo miejsca wkoło, żeby para mogła swobodnie przepływać :) Dodatkowo mięso robi się we własnym sosie i lepiej mi smakuje, niż jakby wszystko spływało do pojemnika na soki.
Gdy urządzenie się wyłączy, ziemniaki przekładamy na talerz i posypujemy świeżą natką pietruszki. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą i również lądują na talerzu obok smakowitych ziemniaków :)


kurczak z ziemniakami, super obiad z parowaru

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...