wtorek, 24 marca 2015

Wiosenna sałatka mięsno - warzywna z parowaru

Wiosna to czas, kiedy nasze talerze wyglądają bardziej kolorowo niż w zimie :) Można kombinować z różnymi sałatkami, surówkami, a kolory na talerzu pobudzają do życia i do większego działania :) Sałatka amarantusowo - marchewkowa sprzed kilkunastu dni bardzo Wam się podobała, także kolej na kolejną, z trochę większą ilością składników :) 


Wiosenna sałatka mięsno - warzywna w parowarze

Podobno nie łączy się pomidora z ogórkiem, bo ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C z pomidora, ale tym razem je połączyłem :) Najwyżej witaminy C będzie trochę mniej, a i tak nadrobiłem zjedzeniem samego pomidora później :) Ogólnie mam na pomidory uczulenie i rzadko je niestety jem. Chociaż po tej odmianie Kumato, której użyłem tym razem  nie miałem żadnych objawów :) Więc może w końcu będę mógł zacząć je częściej jeść :)


Wiosenna sałatka warzywna z kurczakiem z parowaru


Składniki : 
  • 1 filet z piersi kurczaka 
  • 10 cm pora - biała część
  • 2 ziemniaki truflowe
  • 3 rzodkiewki 
  • 1 pomidor kumato 
  • 1/3 ogórka 
  • 2 łyżki kiełków brokułu
  • natka pietruszki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 listki bazylii
Przyprawy : 
  • pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • pieprz czarny



sałatka z warzywami i piersią z kurczaka w parowarze

Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Po czym kroimy ją na małe kawałki i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej kawałki kurczaka. Posypujemy pieprzem ziołowym, czosnkiem i oregano. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i kroimy, następnie posypujemy nią mięso i odstawiamy je na bok, na krótszą bądź dłuższą chwilę. Ja byłem bardzo głodny, więc długo się nie marynowały :D


sałatka na wiosnę z warzywami
  

Ziemniaki truflowe obieramy, myjemy i kroimy na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki. 
Do parowaru na tacce z folii aluminiowej na 1 poziom przekładamy mięso. Na 2 poziomie na folii układamy ziemniaki. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 20 minut.


super przepis na sałatkę, surówkę

W czasie jak część składników już się paruje, parzymy wrzątkiem pomidora kumato, obieramy go ze skórki i kroimy w ćwiartki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Ogórka myjemy, obieramy i również kroimy w plastry. Posypujemy kawałki pomidora i ogórka pieprzem czarnym. Pora myjemy i kroimy w grubsze plastry. Listki bazylii myjemy. 


przepis na pożywną sałątkę na obiad

Na 10 minut przed końcem parowania na 2 poziom wrzucamy na folii aluminiowej pora :)
Gdy parowar się wyłączy mieszamy na miseczce wszystkie składniki ze sobą. Do składników z parowaru: mięsa, ziemniaków truflowych i pora dodajemy pomidory, rzodkiewkę, ogórki, bazylię i kiełki brokułu.


sałatka wiosenna na parze z warzywami i kurczakiem

 
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam 

4 komentarze:

  1. Drogi Adamie, coraz bardziej nęci mnie kupno parowaru ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z parowarem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że świetny :) A Ty Krzysztof parujesz, albo myślisz nad zakupem ? :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...