Wszyscy uwielbiający lody, torty, ciasta mogli poczuć się przez te 4 dni targów jak w raju :) Lody na każdym kroku i to tak wspaniałe, że ciężko się oprzeć :D Przez 2 dni, które byłem, zjadłem tylko 1 loda i 1 gofra :D Ciężko się odmawia pięknym hostessą, które co kilka metrów się uśmiechają i zachęcają do spróbowania lodów i deserów właśnie u nich, ale jakoś się udało i nie przytyłem za dużo po targach ;)
Firm wystawiających się na targach było bardzo dużo, zarówno tych ze sprzętem specjalistycznym do produkcji lodów po najróżniejsze wafle i opakowania. Na pewno głównymi zainteresowanymi targami są firmy z branży lodziarsko - cukierniczej, bo to dla nich są one organizowane i takie targi są wspaniałym miejscem do poszerzenie kontaktów biznesowych i nowych kontraktów.
Przy okazji Expo Sweet odbywa się wiele imprez, które warto zobaczyć.
Pierwszego dnia odbywały się Polskie Eliminacje World Chocolate Masters. Z bliska można było podziwiać przy pracy najlepszych cukierników w Polsce, robi to niesamowite wrażenie. Zawody, w których oceniającymi było międzynarodowe jury składające się, z samych znakomitych Mistrzów Cukiernictwa wygrał Łukasz Anioł i będzie reprezentował Polskę w finale w Paryżu. Osobiście kibicowałem jedynej kobiecie w stawce uczestników Weronice Stimma, ale Łukasz był widocznie lepszy :)
Oprócz imprez codziennych na stoisku "forum" można było uczestniczyć w różnych pokazach i warsztatach na stoiskach wystawców. Między innymi były to :
- pokazy sushi lodowego z wykorzystaniem lodów wytrawnych
- malowania arcydzieł światowego malarstwa na lodach
- dekoracja ciast i ciasteczek z użyciem mas cukrowych
- dekorowanie tortów przy pomocy aerografu
Mi udało się uczestniczyć w warsztatach na stoisku marki Kruszwica. Pod okiem Mistrza Świata Cukierników Mieczysława Chojnowskiego zrobiłem czekoladę :D Pierwsze pytanie Mistrza, czy robiłem kiedyś czekoladę, mówię, że nie :) a po chwili zastanowienia, no czekolady nie, ale pracując w Wedlu robiłem nadzienie do czekolad nadziewanych i Pawełków :D Więc wyszło, że trochę o czekoladzie jednak wiem i poniekąd zrobiłem jej już trochę w życiu :)
Moja czekolada, to ta niżej :) Pyszna mi wyszła :D
Miałem również przyjemność zamienić kilka słów z Mistrzem Polski Cukierników Pawłem Małeckim - współpracującym z Kuchnią Lidla.
Drugiego dnia było równie ciekawie. Odbywały się VII Lodziarskie Mistrzostwa Polski i Puchar Polski w Carvingu. Niestety musiałem być w pracy i nie widziałem jak tworzą się te cuda. A efekty pracy Carvingu bardzo lubię oglądać i mam nadzieję, że kiedyś się choć trochę nauczę tego fachu :) bo robi niesamowite wrażenie :)
Puchar Polski wygrała Dominika Sadowska, a jedną z konkurencji było wyrzeźbienie w arbuzie loga targów Expo Sweet, gdybym był pewnie bym jej kibicował :)
W równolegle odbywających się Lodziarskich Mistrzostwach Polski zwyciężyli Paweł Petrykowski i Przemysław Putynkowski, uczestnicy musieli przygotować cztery rodzaje lodów.
Trzeci dzień to kolejne Mistrzostwa Polski tym razem w Przygotowaniu Deseru. Startowało w nich aż 18 zespołów, a głównym składnikiem miało być jabłko. Wygrali w nich Michał Wiśniewski i Marcin Świerkosz.
Czwartego dnia odbywały się Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
Uczestnicy musieli zrobić tort, a także sześć porcji deseru. Najlepiej poradzili sobie Anna Bałos i Konrad Stanaszek z Zespołu Szkół im. W. Witosa - Sucha Beskidzka.
Przez wszystkie dni targów odbywał się również Konkurs - Wystawa Tortów Okolicznościowych.
Poniżej kilka zdjęć tych dzieł sztuki :) Konkurs wygrał Damian Wiśniewski, którego tort był zainspirowany samurajską zbroją. Znów mój faworyt nie wygrał :D , no ale trudno, jak dla mnie było co najmniej 10 tortów, którym można by przyznać pierwsze wspólne miejsce :) Mi najbardziej podobał się ten z drugiego miejsca, tort Weroniki Cichosz.
Przy wejściu na targi była wystawa czekoladowych jajek wielkanocnych, które zostały zrobione przez różnych Mistrzów Cukiernictwa przy pomocy znanych osób.
Codziennie odbywały się również bezpłatne warsztaty i szkolenia dla osób z branży.
Moim zdaniem to świetna impreza, na którą warto za rok i w kolejne edycję się wybrać. Można z bliska zobaczyć przy pracy Mistrzów Cukiernictwa, Carvingu, Lodziarstwa oraz młode talenty, o których w przyszłości na pewno będzie głośno. A także nauczyć się wielu rzeczy oraz oczywiście skosztować cudownych nowych smaków :) Za rok postaram się wygospodarować więcej czasu i w większym jeszcze stopniu uczestniczyć w tych targach :)
Chcecie być na bieżąco w sprawach kolejnych targów, zapraszam na witrynę internetową Expo Sweet i ich profil na facebooku :)
Pozdrawiam
Adam
Bardzo fajna relacja
OdpowiedzUsuńPewnie, że fajna :) Bo super wydarzenie, to inaczej się opisać nie dało ;)
Usuńtymi lodami to juz mnie kupiłes ;)
OdpowiedzUsuńTo za rok razem idziemy ? :)
UsuńCiekawie opisana relacja. Bardzo mi miło, że mój tort się Tobie spodobał :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Weronika Cichosz
Zrobił na mnie największe wrażenie :) Masz niesamowity talent :) Również pozdrawiam :)
UsuńSuper relacja, nakręciłam się żeby pójść na kolejną edycję :)
OdpowiedzUsuńMógłbyś zdradzić czym są te 'bąbelki' z drugiego zdjęcia?
Nie smakowałem i w sumie ciężko mi określić co to za rodzaj deseru, bo nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, w wolnej chwili przejrzę strony wystawców i pewnie znajdę i wtedy dam znać :)
Usuń