środa, 10 czerwca 2015

Sałatka z quinoa, szparagami i mango

Dziś dalszy ciąg dań ze szparagami :) Jak zacząłem je jeść, to nie umiem przestać ;) 
To na pewno nie jest moja ostatnia propozycja z nimi, sezon trzeba wykorzystać do samego końca :) 

Sałatka z quinoa, szparagami i mango na parze

Dziś bardzo proste danie: Sałatka z quinoa, szparagami i mango. Tylko 3 składniki i czasami więcej nie trzeba, by wyszło pysznie :) Dobra zarówno do zabrania w lunch boxie do pracy, jak i do zjedzenia w domu.


przepis na komosę ryżową z owocami i szparagami na parze

Składniki : 
  • 5 łyżek quinoa 
  • 4 szparagi 
  • 1 mango 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
Przyprawy : 
  •  pieprz czarny

quinoa z parowaru z warzywami i owocami

Quinoa, czy jak kto woli komosę ryżową wsypujemy na sitko o drobnych oczkach i przepłukujemy wodą. Przesypujemy ją do pojemnika na ryż i wkładamy na 1 poziom parowaru. Polewamy ją oliwą z oliwek, a następnie zalewamy wrzątkiem ok. 0,2-0,3 cm ponad jej poziom.
Włączamy urządzenie na 25 minut.


szybki i prosty sposób na pyszne szparagi z parowaru

Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy końcówki i układamy na folii aluminiowej. 
Mango myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 
Na 8 minut przed końcem parowania quinoa, na 2 poziom wkładamy szparagi.
Po wyłączeniu urządzenia komosę posypujemy pieprzem czarnym, szparagi kroimy na kawałki i mieszamy wszystko wraz z kawałkami mango na miseczce, czy talerzu.


warzywa i owoce z quinoa z parowaru


Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. 

Pozdrawiam i smacznego.
Adam 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...