To na pewno nie jest moja ostatnia propozycja z nimi, sezon trzeba wykorzystać do samego końca :)
Dziś bardzo proste danie: Sałatka z quinoa, szparagami i mango. Tylko 3 składniki i czasami więcej nie trzeba, by wyszło pysznie :) Dobra zarówno do zabrania w lunch boxie do pracy, jak i do zjedzenia w domu.
Składniki :
- 5 łyżek quinoa
- 4 szparagi
- 1 mango
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz czarny
Quinoa, czy jak kto woli komosę ryżową wsypujemy na sitko o drobnych oczkach i przepłukujemy wodą. Przesypujemy ją do pojemnika na ryż i wkładamy na 1 poziom parowaru. Polewamy ją oliwą z oliwek, a następnie zalewamy wrzątkiem ok. 0,2-0,3 cm ponad jej poziom.
Włączamy urządzenie na 25 minut.
Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy końcówki i układamy na folii aluminiowej.
Mango myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Na 8 minut przed końcem parowania quinoa, na 2 poziom wkładamy szparagi.
Po wyłączeniu urządzenia komosę posypujemy pieprzem czarnym, szparagi kroimy na kawałki i mieszamy wszystko wraz z kawałkami mango na miseczce, czy talerzu.
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz