Składniki :
- 10 szt makaronu Conchiglioni Rigata
- 20 szt bobu
- 3 suszone pomidory
- 2 plastry surowego boczku
- bazylia
- bazylia czerwona
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- zioła toskańskie
Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i układamy pojemnik na 1 poziomie parowaru.
Bób płuczemy i przekładamy do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury i wkładamy na 2 poziom urządzenia.
Zalewamy wrzątkiem conchiglioni,bób i pojemnik na wodę.
Włączamy parowar na 13 minut.
Poprzednio bób robiłem 20 minut, teraz chciałem zrobić trochę bardziej twardy, do tego pojemnik do przechowywania żywności jest dużo cieńszy niż pojemnik na ryż, także szybciej się w nim zrobi. Czas, po którym według Was bób będzie najlepszy, najlepiej próbować samemu metodą prób i błędów :)
Suszone pomidory i plastry boczku kroimy na kawałki.
Bazylie myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Po wyłączeniu urządzenia bób odcedzamy i obieramy ze skórki.
Makaron po wyjęciu polewamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami toskańskimi i nadziewamy każdą dużą muszelkę 2 szt bobu i kawałkami suszonego pomidora i boczku.
Nadziewany makaron przekładamy na talerz czy salaterkę i posypujemy kawałkami bazylii.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Od samego przeczytania listy składników zrobiłam się głodna :) Zdecydowanie moje smaki.
OdpowiedzUsuńMiło słyszeć :) Moje też :)
UsuńWspaniałe. Zjadłabym takie z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Zjadłabym takie z chęcią :-)
OdpowiedzUsuń