sobota, 4 lipca 2015

Pieczarka z camembert, żurawiną i nerkowcami

Pieczarki mógłbym jeść i jeść :) Pojawiają się często w moich przepisach :) Do tego lubię nadziewać, mięso, makaron czy właśnie pieczarki. Te duże nadają się do tego świetnie. Ostatnio było to portobello, teraz przyszła pora na zwykłą pieczarkę. Można takie spotkać w Lidlu, pod nazwą, pieczarki na grilla :)
Mimo nazwy, w parowarze również się świetnie sprawdzają ;)

grzyby nadziewane na śniadanie na słodko

Składniki : 
  • duża pieczarka 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny 
  • 1 łyżka orzechów nerkowca 
  • 4 plastry sera camembert 
  • listki bazylii tajskiej 
  • listki oregano 
Przyprawy : 
  • pieprz czarny 

przepis na pyszne, szybkie śniadanie na parze, z parowaru

Pieczarkę myjemy, obieramy i odcinamy nóżkę.
W środek kapelusza wrzucamy 1 łyżkę żurawiny i połowę orzechów.
Camembert kroimy na plastry i układamy w środek grzyba, po czym przyprawiamy pieprzem.
Na wierzch układamy resztę żurawiny suszonej i orzechów nerkowca.

czym nadziać dużą pieczarkę , nadziewana pieczarka

Pieczarkę układamy na folii aluminiowej i wkładamy do parowaru.
Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 7 minut.

pieczarka z serem i ziołami na parze

Bazylie tajską i oregano myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Po wyłączeniu parowaru, pieczarkę przekładamy na talerz i układamy na niej oregano i porwane kawałki bazylii tajskiej. 

żurawina z orzechami nerkowca do czego użyć

Czekam na Wasze opinie, komentarze czy uwagi :) A także na zdjęcia Waszych dań inspirowanymi moimi przepisami :)


Pozdrawiam i smacznego.
Adam

3 komentarze:

  1. Fajna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również uwielbiam pieczarki i wszelkie świeże grzyby, Twoja propozycja wygląda i brzmi pysznie, szkoda,że nie można spróbować ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możemy się wymienić :) Ja Ci zrobię pieczarkę, a Ty mi swojego pomidora z ryżem :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...