Składniki :
- 50g kaszy gryczanej prażonej
- 150g szynki wieprzowej
- 1 duża pieczarka
- 4 szparagi
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 żółtej cukinii
- 2 pomidorki cherry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- kmin rzymski mielony
- papryka wędzona
- świeże listki oregano
- świeże listki bazylii tajskiej
Szynkę myjemy, odsączamy z wody, po czym kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku drobno kroimy. Polewamy mięso oliwą z oliwek i obtaczamy w niej kawałki szynki. Posypujemy przyprawami: pieprzem, kminem rzymskim, papryką wędzoną oraz drobno posiekanym czosnkiem i odkładamy do lodówki, żeby się zamarynowało.
Po wyjęciu mięsa z lodówki, układamy je na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.
Kaszę gryczaną prażoną przesypujemy do pojemnika na ryż i na 15 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy ją wrzątkiem i układamy na 2 poziom.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cukinię żółtą podobnie tylko następnie kroimy jej plastry na ćwiartki. Szparagi płuczemy, suszymy i odłamujemy końcówki.
Na 8 minut przed końcem parowania obok szynki wrzucamy na folii aluminiowej szparagi, a na 3 poziom również na folii kawałki cukinii i plasterki pieczarki.
Pomidorki cherry parzymy wrzątkiem i kroimy w ćwiartki, a świeże listki oregano i bazylii tajskiej myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Po wyłączeniu parowaru kaszę odcedzamy na sitku, po czym nakładamy na talerz. Na nią układamy mięso, pieczarki, cukinię żółtą, pomidorki i szparagi.
Danie posypujemy świeżymi ziołami, których listki rwiemy na mniejsze kawałki.
Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Przepis bierze udział w akcji :
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
kasza zawsze spoko :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie :)
Usuń