środa, 18 marca 2015

Polędwiczki wieprzowe z frytkami z batata z parowaru

Batata czyli słodkiego ziemniaka kupiłem już chwilę temu i czekał sobie na odpowiedni moment, żeby go użyć :) Jako, że to dość duże warzywo, zrobiłem z niego zarówno obiad, jak i kolacje :) 


polędwiczki wieprzowe z batatem w parowarze

Mięso na dzisiejszy obiad miało być inne, ale ostatnio nie mam szczęścia do kupowania mięs. I po tylko jednym dniu spędzonym w lodówce i jeszcze bardzo długim terminie przydatności nie zdecydowałem się go zjeść.


mięso wieprzowe na parze , w parowarze, z parowaru

Składniki :
  • 200 g polędwiczek wieprzowych 
  • 1/2 batata 
  • natka pietruszki 
 Przyprawy : 
  • pieprz czarny 
  • papryka wędzona
  • kmin rzymski 
  • imbir
  • czosnek granulowany
  • chili jalapeno kruszone


przepis na polędwiczki wieprzowe z parowaru

Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, papryką wędzoną, kminem rzymskim, imbirem i czosnkiem. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Słodkiego ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy na plastry, a później na "frytki" i posypujemy chili jalapeno kruszonym.
Mięso wstawiamy do parowaru na folii aluminiowej na 1 poziomie. Kawałki batata również na folii, na 2 poziomie urządzenia.
Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy na 25 minut. Jeżeli ziemniaka pokroimy na cienko, to lepiej dołożyć go w trakcie i parować 20 minut.
Natkę pietruszki myjemy i kroimy. 
Po tym czasie, nakładamy wszystko na talerz i posypujemy mięso zieloną natką :)    

Na kolację zrobiłem same frytki z reszty batata :) Kombinowałem trochę z różnymi przyprawami, ale najlepiej mi smakowały z przyprawą taką jak przy obiedzie :) 

frytki z batatata, frytki z batatu, słodki ziemniak



Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

4 komentarze:

  1. zym wyciętobtaki fajny kształt frytek i czemu większość dań ktorw przyrzadzasz w parowarze jest na folii aluminiowej? Pozdrawiam Nowa Czytelniczka kwiatuszek2104 ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wycinam je taką blaszką pofalowaną :) Moją mam z 20 lat, ale można takie dostać za 2-3 zł :) Robię na folii gdyż: mięso robi się w swoim sosie, nic nie spływa na dół i lepiej mi takie smakuje :) Po drugie nic nie przywiera i przysycha do tacek i nie trzeba ich później szorować. Nic też nie kapię z góry na danie niżej i nie zmywa przypraw z mięsa czy ziemniaków.

      Usuń
    2. Wydaje się, że to świetny pomysł :) Koniecznie wypróbuję ;) A to narzędzie do frytek to jak wygląda jak praska do ziemniaków podobnie? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić....

      Usuń
    3. Napisz do mnie maila, albo na FB, to Ci wyślę zdjęcie jak to wygląda :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...