Pierwsza wersja dania, były to roladki, ale mi wypłynęły :), więc zrobiłem drugie danie i myślę, że wyszły dużo lepsze :) Na finale robiliśmy dania Agaty i Dominiki. Nie wygraliśmy jednak, ale za to świetnie się bawiliśmy wspólnie gotując :) Finał, który odbył się w Food Lab Studio był także okazją do poznania wielu nowych osób i spotkania się ze znajomymi :) A poniżej mój przepis :)
Składniki :
- 2 plastry schabu
- 150g serka twarogowego Almette Fruit z wiśnią i żurawiną
- 2 młode ziemniaki
- 3 plastry sera camembert
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeży, młody szczypiorek
- świeża bazylia tajska
- świeży tymianek
- pieprz ziołowy
- papryka wędzona
- kmin rzymski mielony
- do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem
- pieprz czarny
Schab myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso.
Posypujemy je pieprzem ziołowym, papryką wędzoną i kminem rzymskim.
Odstawiamy kawałki schabu na bok.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i nakrajemy każdy co kawałek na 3/4 jego wysokości.
Obieramy 2 ząbki czosnku i kroimy w płatki.
Płatki czosnku wkładamy na co któreś nakrojenie w ziemniakach.
Po czym posypujemy je przyprawą do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem.
Pozostałe płatki czosnku układamy na wierzch.
Ziemniaki układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 35 minut.
Kawałki schabu również przekładamy na folię aluminiową i po 10 minutach, czyli na 25 minut przed końcem wkładamy je na 2 poziom urządzenia.
W czasie gdy ziemniaki i mięso się parują, przygotowujemy resztę składników.
Pieczarkę myjemy, obieramy daszek i odcinamy nóżkę.
W środek kapelusza wkładamy łyżkę suszonej żurawiny, następnie 3 plastry sera camembert, które posypujemy pieprzem czarnym i nakładamy drugą łyżkę żurawiny.
Szczypiorek myjemy i kroimy, bazylię tajską oraz tymianek myjemy i osuszamy.
Serek Almette Fruit z wiśnią i żurawiną przekładamy do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury, i wrzucamy do niego również szczypiorek i razem mieszamy.
Na 7 minut przed końcem parowania, na 2 poziom obok mięsa wkładamy pojemnik z serkiem i szczypiorkiem, przykrywając go wcześniej folią aluminiową, żeby woda nie naleciała do środka. Na 3 poziom również na folii aluminiowej układamy w tym samym czasie nadziewaną pieczarkę.
Gdy urządzenie się wyłączy, przekładamy ziemniaki, mięso i pieczarkę na talerz, a serek najpierw mieszamy i również przekładamy obok reszty składników dania. Na talerz układamy także tymianek i bazylię tajską.
Almette Fruit z wiśnią i żurawiną zmieszany ze szczypiorkiem i podany na ciepło świetnie smakował zarówno z mięsem, ziemniakami, jak i pieczarką nadziewaną camembert i żurawiną.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz