poniedziałek, 13 lipca 2015

Schab z czosnkowymi ziemniakami w żurawino - wiśniowym sosie

Przepis powstał na Konkurs  "Taste the Summer by Almette Fruit". Dostałem się dzięki niemu do finału, w którym gotowałem w drużynie Agnieszki z talerzpokus.tv, wraz z drugą Agnieszką, Agatą i Dominiką. 
Pierwsza wersja dania, były to roladki, ale mi wypłynęły :), więc zrobiłem drugie danie i myślę, że wyszły dużo lepsze :) Na finale robiliśmy dania Agaty i Dominiki. Nie wygraliśmy jednak, ale za to świetnie się bawiliśmy wspólnie gotując :) Finał, który odbył się w Food Lab Studio był także okazją do poznania wielu nowych osób i spotkania się ze znajomymi :) A poniżej mój przepis :) 

mięso wieprzowe z parowaru z serkiem almette


Składniki : 
  • 2 plastry schabu 
  • 150g serka twarogowego Almette Fruit z wiśnią i żurawiną
  • 2 młode ziemniaki 
  • 3 plastry sera camembert 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • świeży, młody szczypiorek 
  • świeża bazylia tajska 
  • świeży tymianek 
Przyprawy : 
  • pieprz ziołowy 
  • papryka wędzona
  • kmin rzymski mielony 
  • do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem 
  • pieprz czarny 
schab z ziemniakami w parowarze z ziemniakami czosnkowymi

Schab myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso.
Posypujemy je pieprzem ziołowym, papryką wędzoną i kminem rzymskim.
Odstawiamy kawałki schabu na bok.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i nakrajemy każdy co kawałek na 3/4 jego wysokości.
Obieramy 2 ząbki czosnku i kroimy w płatki.
Płatki czosnku wkładamy na co któreś nakrojenie w ziemniakach.
Po czym posypujemy je przyprawą do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem.
Pozostałe płatki czosnku układamy na wierzch.

almette do dania , konkurs almette wyniki

Ziemniaki układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 35 minut.
Kawałki schabu również przekładamy na folię aluminiową i po 10 minutach, czyli na 25 minut przed końcem wkładamy je na 2 poziom urządzenia.

przepis na schabowego z parowaru ziemniaczkami na parze

W czasie gdy ziemniaki i mięso się parują, przygotowujemy resztę składników.
Pieczarkę myjemy, obieramy daszek i odcinamy nóżkę.
W środek kapelusza wkładamy łyżkę suszonej żurawiny, następnie 3 plastry sera camembert, które posypujemy pieprzem czarnym i nakładamy drugą łyżkę żurawiny.
Szczypiorek myjemy i kroimy, bazylię tajską oraz tymianek myjemy i osuszamy.
Serek Almette Fruit z wiśnią i żurawiną przekładamy do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury, i wrzucamy do niego również szczypiorek i razem mieszamy.

Na 7 minut przed końcem parowania, na 2 poziom obok mięsa wkładamy pojemnik z serkiem i szczypiorkiem, przykrywając go wcześniej folią aluminiową, żeby woda nie naleciała do środka. Na 3 poziom również na folii aluminiowej układamy w tym samym czasie nadziewaną pieczarkę.

schab z owocami na obiad na parze

Gdy urządzenie się wyłączy, przekładamy ziemniaki, mięso i pieczarkę na talerz, a serek najpierw mieszamy i również przekładamy obok reszty składników dania. Na talerz układamy także tymianek i bazylię tajską. 
Almette Fruit z wiśnią i żurawiną zmieszany ze szczypiorkiem i podany na ciepło świetnie smakował zarówno z mięsem, ziemniakami, jak i pieczarką nadziewaną camembert i żurawiną.

finał konkursu almette 2015

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...