Odpowiedziałem, że "Do szczęścia potrzebuję dwóch rzeczy wodę i parowar :) No może jeszcze trochę warzyw, ziół i makaronu :) Więc zdecydowanie moim żywiołem jest woda, gdyż gotuję tylko na parze. Wszystkie potrawy zachowują dzięki niej swój naturalny smak i aromat" i tak oto dostałem się do finału konkursu, w którym dostałem zadanie zrobić danie z makaronu i 2 wybranych składników z :
Jako, że ryb mało robię, owoców morza też, wybrałem sos sojowy i oliwę z oliwek :) Resztę składników mogłem wybrać według własnego uznania :)
Składniki :
- 150 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka lnu mielonego
- 100 g makaronu Międzybrodzki 4 jajecznego
- kilka pomidorków cherry
- 1/2 cebuli żółtej
- 50 g grzybów kurek
- listki świeżej bazylii
- listki świeżej bazylii czerwonej
- listki świeżego oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz czarny
- zioła toskańskie
Do mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i posypujemy pieprzem czarnym. Oregano, bazylię oraz bazylię czerwoną płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rwiemy na kawałki i dodajemy do mięsa, zostawiając kilka listków. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki, które obtaczamy w 3 łyżkach sosu sojowego.
Układamy je na 1 poziomie parowaru na folii aluminiowej i zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem.
Włączamy urządzenie na 20 minut.
Kurki myjemy i osuszamy i przekładamy na folię aluminiową.
Makaron przekładamy do pojemnika na ryż.
Na 9 minut przed końcem parowania mięsa, na 2 poziom wkładamy pojemnik z makaronem i zalewamy go wrzątkiem, na 3 poziom kładziemy grzyby.
Pomidorki parzymy wrzątkiem i przekrajemy na pół.
Kiedy parowar się wyłączy odcedzamy makaron, polewamy go oliwą z oliwek i posypujemy ziołami toskańskimi.
Przekładamy go następnie na talerz, układamy na niego pulpety i kurki oraz listki bazylii i bazylii czerwonej.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz