wtorek, 21 lipca 2015

Klopsiki z kurkami na makaronie

Przepis powstał na Konkurs Makaronoholicy :) Konkuruję z innymi 11 blogami :) Także, będzie ciężko, ale smacznie :) Każdy biorący udział w pierwszym etapie, musiał określić swój żywioł. Czy jest się wodą, powietrzem, ziemią czy ogniem.
Odpowiedziałem, że "Do szczęścia potrzebuję dwóch rzeczy wodę i parowar :)  No może jeszcze trochę warzyw, ziół i makaronu :) Więc zdecydowanie moim żywiołem jest woda, gdyż gotuję tylko na parze. Wszystkie potrawy zachowują dzięki niej swój naturalny smak i aromat" i tak oto dostałem się do finału konkursu, w którym dostałem zadanie zrobić danie z makaronu i 2 wybranych składników z : 

dania z makaronem , żywioł blogerów

Jako, że ryb mało robię, owoców morza też, wybrałem sos sojowy i oliwę z oliwek :) Resztę składników mogłem wybrać według własnego uznania :)

Klopsiki z kurkami na makaronie z parowaru


Składniki : 
  • 150 g mięsa mielonego 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka lnu mielonego 
  • 100 g makaronu Międzybrodzki 4 jajecznego 
  • kilka pomidorków cherry
  • 1/2 cebuli żółtej
  • 50 g grzybów kurek 
  • listki świeżej bazylii 
  • listki świeżej bazylii czerwonej 
  • listki świeżego oregano 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
Przyprawy : 
  • pieprz czarny 
  • zioła toskańskie 

kurki z parowaru, kurki na parze , kurki w parowarze

Do mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i posypujemy pieprzem czarnym. Oregano, bazylię oraz bazylię czerwoną płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rwiemy na kawałki i dodajemy do mięsa, zostawiając kilka listków. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki, które obtaczamy w 3 łyżkach sosu sojowego.

przepis na pulpeciku na parze
 
Układamy je na 1 poziomie parowaru na folii aluminiowej i zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem.
Włączamy urządzenie na 20 minut.

Kurki myjemy i osuszamy i przekładamy na folię aluminiową.
Makaron przekładamy do pojemnika na ryż.
Na 9 minut przed końcem parowania mięsa, na 2 poziom wkładamy pojemnik z makaronem i zalewamy go wrzątkiem, na 3 poziom kładziemy grzyby.

makaron z kurkami i mięsem

Pomidorki parzymy wrzątkiem i przekrajemy na pół.
Kiedy parowar się wyłączy odcedzamy makaron, polewamy go oliwą z oliwek i posypujemy ziołami toskańskimi.
Przekładamy go następnie na talerz, układamy na niego pulpety i kurki oraz listki bazylii i bazylii czerwonej.

obiad z parowaru, mięso z grzybami i ziołami

Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...