Tak się złożyło, że ten post z wynikami, jest postem nr 100 na blogu :)
To był mój trzeci konkurs i pierwszy, w którym jest jedna nagroda.
Tym trudniej było mi wybrać, ale po ostatnim gdzie sam sponsorowałem nagrody i dokupiłem kilka dodatkowych książek, bo nie byłem w stanie już żadnego przepisu odrzucić, stwierdziłem, że lepiej robić jednak mniejsze, ale częściej :)
Konkurs stał na bardzo wysokim poziomie i naprawdę ciężko było wybrać tylko jeden przepis.
Następnym razem, chyba poproszę o dostarczenie deserów czy dań i będę degustował ;)
Galerię Konkursową można obejrzeć na FB.
Książkę Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla"z autografem i Zwyciężczynią Konkursu "Wakacyjny Deser" zostaje :
Ewelina P. za Torcik serowo – porzeczkowy
Torcik serowo – porzeczkowy
Ciekawe ciasto na bazie białego sera
oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak idealnie pasuje do małej
czarnej w letnie, gorące dni.
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Masa serowa:
0,5 kg białego sera w wiaderku
0,5 litra śmietany 30%
6 łyżeczek żelatyny
10 łyżek mleka
1/2 szklanki cukru pudru
Mus porzeczkowy:
4 szklanki czarnych porzeczek
3 galaretki o smaku czarnej porzeczki
1/2 szklanki wrzątku
Poncz:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
2-3 kieliszki likieru amaretto
Dodatkowo:
150ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
260g rurek waflowych z polewą czekoladową
kwiatki z cukru do dekoracji
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać mąkę pszenną,
ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o
średnicy 26cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około
25 minut.
2. Mus porzeczkowy:
Galaretki
rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać
rozpuszczone galaretki i zagotować. Wystudzić mus
i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3.
3. Masa serowa:
Śmietanę
ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą
śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku. Powstałą masę podzielić
na dwie części. Do jednej z części dodać 1/3 musu porzeczkowego, dokładnie wymieszać.
4. Poncz:
Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić i wymieszać z amaretto.
5. Biszkopt przełożyć do formy, której cały obwód obłożyć rurkami
z
czekoladą i nasączyć ponczem. Następnie wylać białą masę serową,
wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową
połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut.
Na wierzch wylać mus porzeczkowy.
6. Dekoracja:
Śmietanę
ubić, dodać śmietan-fix, cukier puder i następnie ubić na sztywno.
Ciasto udekorować bitą śmietaną i kwiatkami cukrowymi.
Małą ciekawostką jest, że jedną z nagród w poprzednim moim konkursie wygrał mąż Eweliny :)
To dopiero zdolne małżeństwo :)
Ewelinie gratuluję :) i dziękuję wszystkim bardzo za udział i powodzenia w kolejnych Konkursach :)
Proszę o dane do wysyłki na maila parowarfaceta@gmail.com
Pozdrawiam
Adam
Bardzo podoba mi się Twój wybór- mi też wpadło w oko to ciacho ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie gratuluję! Wspaniały wypiek! Po prostu ObłęD :))) A teraz zmykam, bo od samego patrzenia burczy w brzuchu :)))) Słodkiego dnia :)))
OdpowiedzUsuńTakie ciasta powinny być ZA-BRO-NIO-NE. Siedzę w pracy, a ślina kapie i kapie na klawiaturę służbowego lapka... ;)
OdpowiedzUsuń