Składniki :
- 100g kaszy jęczmiennej perłowej
- 250 g mięsa mielonego
- 2 papryki białe
- 1/2 cebuli żółtej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę lnu mielonego odtłuszczonego
- 100g grzybów kurek
- kilka pomidorków cherry
- listki świeżego rozmarynu
- listki świeżego oregano
- młody szczypiorek
- pieprz czarny
- papryka wędzona
Mięso mielone przyprawiamy pieprzem czarnym i papryką wędzoną.
Pół cebuli żółtej kroimy w kostkę, ząbki czosnku w płatki i dodajemy wszystko do mięsa.
Listki rozmarynu i oregano myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i również dorzucamy do mięsa.
Kurki myjemy, osuszamy i połowę kroimy w kostkę i dokładamy do reszty składników, pozostałe odkładamy na folię aluminiową i odstawiamy.
Dosypujemy do mięsa mielonego len mielony i wszystkie składniki mieszamy.
Papryki myjemy, przekrajemy na pół wzdłuż i oczyszczamy. Nadziewamy środek mięsem mielonym.
Kaszę jęczmienną perłową umieszczamy w pojemniku na ryż i układamy na 1 poziomie parowaru, zalewamy go wrzątkiem i włączamy urządzenie na 30 minut.
Na 23 minuty przed końcem parowania kaszy, na 2 poziom dokładamy na folii aluminiowej nadziewane papryki.
Pomidorki cherry parzymy wrzątkiem i kroimy na pół.
Szczypiorek myjemy i kroimy.
Na 10 minut przed końcem pracy urządzenia na 3 poziom dokładamy kurki.
Po wyłączeniu parowaru, przekładamy wszystkie produkty na talerz i posypujemy kaszę i pomidory szczypiorkiem.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz