poniedziałek, 29 czerwca 2015

Conchiglioni z bobem z parowaru

Jak pewnie zauważyliście conchiglioni jest jednym z moich ulubionych makaronów :) Chyba dlatego, że lubię nadziewać zarówno makaron jak i mięso :) Można go zrobić na bardzo dużo sposobów, dziś połączyłem go z bobem, a poprzedni przepis znajdziecie tu


Składniki : 
  • 10 szt makaronu Conchiglioni Rigata
  • 20 szt bobu 
  • 3 suszone pomidory 
  • 2 plastry surowego boczku
  • bazylia 
  • bazylia czerwona
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
Przyprawy : 
  •  zioła toskańskie


Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i układamy pojemnik na 1 poziomie parowaru.
Bób płuczemy i przekładamy do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury i wkładamy na 2 poziom urządzenia.
Zalewamy wrzątkiem conchiglioni,bób i pojemnik na wodę.
Włączamy parowar na 13 minut.
Poprzednio bób robiłem 20 minut, teraz chciałem zrobić trochę bardziej twardy, do tego pojemnik do przechowywania żywności jest dużo cieńszy niż pojemnik na ryż, także szybciej się w nim zrobi. Czas, po którym według Was bób będzie najlepszy, najlepiej próbować samemu metodą prób i błędów :)  



Suszone pomidory i plastry boczku kroimy na kawałki.
Bazylie myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.


Po wyłączeniu urządzenia bób odcedzamy i obieramy ze skórki.
Makaron po wyjęciu polewamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami toskańskimi i nadziewamy każdą dużą muszelkę 2 szt bobu i kawałkami suszonego pomidora i boczku.
Nadziewany makaron przekładamy na talerz czy salaterkę i posypujemy kawałkami bazylii.


Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam    

4 komentarze:

  1. Od samego przeczytania listy składników zrobiłam się głodna :) Zdecydowanie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Zjadłabym takie z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe. Zjadłabym takie z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...