czwartek, 7 maja 2015

Tat Soi z karkówką w rozmarynie z parowaru

Obiecałem wstawiać więcej przepisów, więc to czynie :) Dziś przedstawiam Wam kolejne danie obiadowe. Tym razem karkówka :) Poprzednia w połączeniu z owocową kaszą jaglaną, cieszyła się dużym zainteresowaniem, a przepis znalazł się nawet w jednej z gazet :)

karkówka w parowarze z sałatą Taisoi z rozmarynem


W końcu też, wykorzystałem w przepisie zioła z mojego balkonu :) Wcześniej kupowałem cały czas, od niedawna zacząłem hodować :) Coraz więcej ich rośnie, chociaż niektóre dopiero wyglądają coraz śmielej spod ziemi, a inne dopiero będę sadził :)

wieprzowina w parowarze czy można


Składniki : 
  • 1 plaster karkówki 
  • garść sałaty Tat Soi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 ziemniaki 

Przyprawy : 
  • pieprz czarny 
  • czosnek granulowany 
  • kmin rzymski
  • papryka wędzona
  • do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem 
  • świeży rozmaryn
  • świeży koperek
karkówka na obiad z rozmarynem i Tai Soi sałatą



Plaster Karkówki myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnymi, czosnkiem, kminem rzymskim, papryką wędzoną i świeżym rozmarynem. Następnie zawijamy mięso w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. U mnie to była cała godzina bo byłem bardzo głodny :)
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na pół i posypujemy przyprawą do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem.
Mięso wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i na nową folie aluminiową układamy w parowarze na 1 poziomie. Połówki ziemniaków również na folii układamy na 2 poziom urządzenia. Włączamy parowar na 40 minut.
 
przepis na pyszną karkówkę w ziołach grillowaną, na grill

Ziemniaki tym razem pokroiłem tak, żeby zrobiły się równocześnie z mięsem. Karkówka robi się dłużej, niż np. pierś z kurczaka, także jakbym ziemniaki pokroił na plastry jak przeważnie to robię, żeby się szybciej ugotowały, to musiałbym je w trakcie dokładać. A tak zaoszczędziłem sobie czekania na odpowiedni moment i mogłem zająć się czymś innym :) A cały obiad robił się wspólnie.
Koperek siekamy a sałatę Tat Soi myjemy i osuszamy.
Po 40 minutach nakładamy jedzenie na talerz. Ziemniaki posypujemy koperkiem, a sałatę Tat Soi układamy obok.

warzywa, sałata i mieso z parowaru

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego
Adam 

7 komentarzy:

  1. Z przyjemnością bym skosztowała takie cudeńko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie. Dlaczego układamy na folii? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praktycznie wszystko robię na folii. Po pierwsze parowar się tak nie brudzi i nie trzeba go później szorować, nic nie przysycha do spodów, tylko wystarczy później umyć, a nie się męczyć :)
      Po drugie mięso cały czas jest we własnym sosie, on nie spływa na sam dół. Po trzecie z górnych półek nie spływa nic na dół, zmywając np marynatę z mięsa na dole. Czasami zdarzało się, że pojemnik na soki się zapełniał i leciało na dół tam gdzie jest grzałka i ona tez się szybciej brudziła, więc odkamienianie dużo częściej mnie czekało. Teraz do pojemnika na soki tez spływa woda, ale nie tyle co wcześniej. A sos można zebrac z folii zawsze :) Przeważnie robię takie talerzyki z folii i zawijam końcówki do góry. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dzięki za obszerną i wyczerpującą odpowiedź:) Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Dzisiaj "hurtowo"wpisuję komentarze, ale przez jakiś czas nie miałam na to czasu. Pomysł z folią znakomity, szczególnie w pojemniku z mięsem. Używam jej zresztą na każdym poziomie parowaru. A teraz o potrawie, jest pyszna, mięso jak zwykle miękkie i soczyste. Fajna rada jeżeli chodzi o ziemniaki. Przekrojone na pół były idealne razem z mięsem. Ponieważ smakują mi buraczki z któregoś z przepisu, prawie zawsze jeden pokrojony ląduje na "dodatkowej" tacce obok mięsa lub ziemniaków. JK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja hurtowo odpowiadam :) Dziękuję za miłe słowa i cieszę się bardzo, że kolejne danie zasmakowało :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...