Pełnoziarniste Fusilli ze szparagami i piersią w toskańskich ziołach miało być lunch boxem do pracy :) Niestety jak tylko posmakowałem dość późnym wieczorem jak mi wyszło, zjadłem całość :D A wyszło trochę więcej niż to co widzicie na zdjęciu :) Czasami sobie pozwalam na nocne podjadanie, ważne, żeby od razu nie iść spać, tylko odczekać 2-3h i już nic więcej nie podjadać :)
Składniki :
- filet z piersi kurczaka
- ok. 100g makaronu świdry pełnoziarnistego z orkiszem
- 1 duża pieczarka
- 1 cebula dymka razem ze szczypiorkiem
- 5 szparagów zielonych
- 2 rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zioła toskańskie
- pieprz ziołowy
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Następnie przyprawiamy pieprzem ziołowym i ziołami toskańskimi. Po czym odstawiamy na bok.
Szparagi płuczemy i odłamujemy z nich końcówki.
Pieczarkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry.
Kawałki piersi z kurczaka układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut.
Makaron świdry pełnoziarnisty z orkiszem wrzucamy do pojemnika na ryż.
Na 8 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy makaron wrzątkiem i układamy pojemnik z nim na 2 poziom.
W tym samym czasie na 3 poziom układamy na folii szparagi i plastry pieczarki .
Dymkę wraz ze szczypiorkiem myjemy i kroimy.
Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plastry.
Po skończeniu parowania na sitku odcedzamy makaron. Polewamy go oliwą z oliwek, dokładamy do niego dymkę ze szczypiorkiem, pieczarki, rzodkiewki, kawałki piersi z kurczaka i kroimy szparagi, które również dorzucamy. Wszystko razem mieszamy i nakładamy na talerz, tudzież miseczkę, bądź pakujemy do lunch boxa na piknik, do pracy czy szkoły :) Choć z doświadczenia wiem, że ciężko tego dania nie zjeść od razu :)
Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Przepis bierze udział w akcji :
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz