wtorek, 24 lutego 2015

Owocowa kasza jaglana z karkówką z parowaru

Przeważnie w parowarze z mięs robię pierś z kurczaka i schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim opisie warsztatów "Piękno w Smaku" z jakością QAFP opisałem jak robiłem z koleżankami blogerkami gulasz z łopatki właśnie z kaszą jaglaną z owocami :) Stąd dziś pomysł, żeby zrobić tak jaglankę także w domu :)


kasza jaglana z owocami i karkówką z parowaru



Składniki : 
  • 1 plaster karkówki 
  • 2 truskawki 
  • kilka borówek amerykańskich 
  • 3 łyżki kaszy jaglanej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
 Przyprawy : 
  • majeranek 
  • tymianek 
  • pieprz czarny 
  • cząber
  • papryka wędzona 

karkówka z kaszą jaglaną z truskawkami i borówką

Karkówkę myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy. Przyprawiamy z obu stron majerankiem, tymiankiem, pieprzem czarnym, cząbrem i papryką wędzoną. Po czym zawijamy mięso w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

jaglanka z borówkami amerykańskimi i truskawkami

Po tym czasie, rozwijamy z folii i na nową folie aluminiową układamy w parowarze. Włączamy urządzenie na 40 minut.

przepis na danie z karkówki z kasza jaglaną w parowarze

Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym przesypujemy do pojemnika na ryż.
Na 20 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy kasze wrzątkiem w stosunku 2:1, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i wkładamy pojemnik na 2 poziom parowaru.

karkówka na parze z kaszą jaglaną owocową

Truskawki i borówki amerykańskie myjemy. Jedną truskawkę kroimy na małe kawałki, a drugą w plasterki.
Po 40 minutach parowania do kaszy dodajemy borówki i kawałeczki truskawki i przekładamy wszystko wraz z mięsem na talerz.


przepis na pyszne mięso w parowarze

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego
Adam 

3 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie :)
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  2. Karkówki z parowaru nie robiłam, ale ważna jest Marynata chyba ;-)

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...