środa, 6 maja 2015

Schab w musztardzie słodkiej z amarantusem z parowaru

Kilka przepisów uzbierało mi się w kolejce do wrzucenia na bloga po weekendzie majowym :) Ale jak jest czas na gotowanie, to ciężko się zebrać z opisaniem i na odwrót :) Także, dopiero od dziś zacznę wrzucać nowe przepisy :)

Schab w marynacie z musztardy i amarantusem z parowaru

Schabu dawno na blogu nie było, także fani tego mięsa na pewno się ucieszą, że jest w nowej odsłonie :) W kolejce już czeka kolejny przepis, ale pojawi się za jakiś czas :)

schabowy z parowaru z surówką z marchwi

Składniki : 
  • 2 plastry schabu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki słodkiej musztardy
  • 1 papryczka peperoni
  • 1 marchewka żółta
  • 1 marchewka fioletowa
  • 4 łyżki ziarna amarantusa bio
  • liście mizuny
Przyprawy : 
  • pieprz czarny
  • czosnek granulowany
  • kmin rzymski mielony
schabowy w parowarze na pyszny obiad



Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i dokładnie obtaczamy w nim każdy plaster.
Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim i smarujemy musztardą, delikatnie ją wcierając. Odstawiamy mięso na godzinę.

ziarna amarantusa bio z parowaru, amarantus w parowarze

Papryczkę peperoni myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Ziarna amarantusa przesypujemy na sitko z małymi oczkami, płuczemy zimną wodą, następnie przekładamy do pojemnika na ryż.
Mięso układamy na 1 poziomie parowaru, na 2 poziomie pojemnik z amarantusem. Po zagotowaniu wody w czajniku, zalewamy ziarna w stosunku 1:1,5 wrzątkiem. Resztę wlewamy do zbiornika na wodę i włączamy parowar na 25 minut.  


Robimy z folii aluminiowej 3 małe tacki i układamy na nich marchewki i papryczki. Na 10 minut przed końcem wkładamy je na 3 poziom urządzenia. Liście mizuny myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. 
Po wyłączeniu urządzenia przekładamy nasz obiad na talerz. Na schab układamy kawałki papryczek i dekorujemy danie mizuną.



Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam


4 komentarze:

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...