Składniki :
- 2 plastry schabu
- sok z 1/2 cytryny
- 3 ziemniaki
- szczypiorek
- 2 łyżeczki żurawiny w miodzie
- pieprz czosnkowy
- koperek suszony
Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w nim każdy plaster.
Przyprawiamy z obu stron pieprzem czosnkowym i wcieramy w mięso 2 łyżeczki żurawiny w miodzie. Odstawiamy plastry schabu na godzinę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry oraz posypujemy koperkiem suszonym.
Plastry schabu układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru, ziemniaki również na folii na 2 poziomie.
Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 25 minut.
Szczypiorek w tym czasie myjemy i kroimy.
Gdy parowar się wyłączy nakładamy wszystko na talerz, a schab posypujemy szczypiorkiem. Tym razem zrobiłem ziemniaki tłuczone i umieściłem w formie i posypałem później jeszcze na wierzch suszonym koperkiem, ale równie dobrze możecie tego nie robić i podać w plastrach :)
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz