poniedziałek, 25 maja 2015

Żurawinowo - miodowy schab z ziemniakami z parowaru

Dziś kolejna propozycja obiadowa :) Poprzedni mój schab w musztardzie, bardzo się Wam spodobał, także dziś kolejna wersja schabu, tym razem z zakupioną na targach Regionalia, żurawiną w miodzie :) Długiego wstępu dziś nie będzie, więc przechodzimy od razu do składników i przepisu :)   

Żurawinowo - miodowy schab z ziemniakami na parze

Składniki : 
  • 2 plastry schabu
  • sok z 1/2 cytryny  
  • 3 ziemniaki 
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki żurawiny w miodzie
Przyprawy : 
  • pieprz czosnkowy
  • koperek suszony
schab na parze z ziemniakami i koperkiem suszonym

Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w nim każdy plaster.
Przyprawiamy z obu stron pieprzem czosnkowym i wcieramy w mięso 2 łyżeczki żurawiny w miodzie. Odstawiamy plastry schabu na godzinę.

przepis na obiad na parze

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry oraz posypujemy koperkiem suszonym.
Plastry schabu układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru, ziemniaki również na folii na 2 poziomie.
Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 25 minut.
Szczypiorek w tym czasie myjemy i kroimy.

schab w miodzie i żurawinie

Gdy parowar się wyłączy nakładamy wszystko na talerz, a schab posypujemy szczypiorkiem. Tym razem zrobiłem ziemniaki tłuczone i umieściłem w formie i posypałem później jeszcze na wierzch suszonym koperkiem, ale równie dobrze możecie tego nie robić i podać w plastrach :)

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego
Adam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...