Jajka często jadam w różnych daniach. Były już na blogu miedzy innymi : Jajka na twardo w szynce szwarcwaldzkiej, w Sałatce z pora , czy jako Jajecznica w papryce oraz w wielu innych przepisach. Choć jajka pod każdą postacią, robią się znacznie dłużej w parowarze, niż w garnku z wodą czy na patelni, to ja wolę te zrobione na parze :)
Składniki :
- 1 jajko
- 1 rzodkiewka
- szczypiorek
- kilka kropli oliwy z oliwek
- 3 liście sałaty Lolla Bionda
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- chili jalapeno kruszone
- pieprz czarny
Rzodkiewkę i szczypiorek myjemy i kroimy na małe kawałki. Sałatę Lolla Bionda myjemy i osuszamy.
Oliwę z oliwek rozsmarowujemy na folii, żeby jajko dało się łatwo z niej zdjąć po parowaniu.
Jajko wbijamy do wcześniej przygotowanego wykrojnika, zabezpieczonego od spodu folią i przyprawiamy pieprzem czarnym, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią i kruszonym chili jalapeno.
Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem, a wykrojnik układamy na pierwszym poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 10 minut.
Po 5 minutach uchylamy pokrywę parowaru i jajko obsypujemy częścią rzodkiewki i szczypiorkiem.
Sałatę układamy na talerzu. Kiedy urządzenie się wyłączy delikatnie wyjmujemy wykrojnik przez ściereczkę, żeby się nie oparzyć, zdejmujemy gumki, przekładamy jajko na sałatę i obsypujemy ją resztą pokrojonej rzodkiewki :)
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Uwielbiam jajka pod każda postacią ale takich jeszcze nie jadłam. Super przepis, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do przejrzenia innych przepisów u mnie z jajkami :) Mam ich trochę :)
Usuń