Wyniki Konkursu
"Wiosenne Danie"
Konkurs na "Wiosenne Danie" trwał od 31 marca do 14 kwietnia 2015r. Zainteresowanie Konkursem i ilość wspaniałych przepisów wraz ze zdjęciami przerosło moje oczekiwania :)
85 osób przesłało 156 przepisów, liczba robi wrażenie :) A same przepisy w większości cudowne :) Kilka zdarzyło się nienawiązujących do tematu, ale zdecydowana większość powalała co można obejrzeć zresztą w galerii na facebooku .
Konkurs organizowałem bez sponsorów tym razem :) ale i tak moim zdaniem nagrody dosyć fajne :D Waszym chyba też :) Zakładałem od początku 5 nagród, ale tak naprawdę ok 20-25 osób na nie zasługiwała. Ciężko jest oceniać, tym bardziej lepszych od siebie :) , a duża część prac jest na tak wysokim poziomie, że mi do niego daleko ;) , większość blogerek bije mnie jeszcze o głowę, albo i więcej głów :D
Z bólem serca odrzucałem kolejne przepisy, aż zostało ich tylko 8, co i tak było dużym wyzwaniem i wyczynem wybrać tyle ze 156. Więcej odrzucić nie umiałem. Także dziś po pracy pojechałem do sklepu i dokupiłem kilka książek i tak oto mamy 8 osób nagrodzonych :)
Wiem, że wielu z Was się zawiedzie, że się tu nie znalazła, ale sami po galerii możecie zobaczyć jaki był poziom i mam nadzieję, że mocno zły na mnie nikt nie będzie :) Tym bardziej, że dorzuciłem 3 nagrody, a nie musiałem tego robić.
Wszystkim bardzo dziękuję za udział i wysiłek jaki włożyli w Konkurs, mam nadzieję, że nikt się nie podda z tych, którym się dziś nie udało i będziecie nadal brać udział u mnie i na innych blogach w Konkursach :)
Miejsce 8 :
Voucher na 50 zł do pyszne.pl wygrała Agata Skiba za przepis Roladki z brzoskwinią w winno porowym sosie.
.
Konkurs organizowałem bez sponsorów tym razem :) ale i tak moim zdaniem nagrody dosyć fajne :D Waszym chyba też :) Zakładałem od początku 5 nagród, ale tak naprawdę ok 20-25 osób na nie zasługiwała. Ciężko jest oceniać, tym bardziej lepszych od siebie :) , a duża część prac jest na tak wysokim poziomie, że mi do niego daleko ;) , większość blogerek bije mnie jeszcze o głowę, albo i więcej głów :D
Z bólem serca odrzucałem kolejne przepisy, aż zostało ich tylko 8, co i tak było dużym wyzwaniem i wyczynem wybrać tyle ze 156. Więcej odrzucić nie umiałem. Także dziś po pracy pojechałem do sklepu i dokupiłem kilka książek i tak oto mamy 8 osób nagrodzonych :)
Wiem, że wielu z Was się zawiedzie, że się tu nie znalazła, ale sami po galerii możecie zobaczyć jaki był poziom i mam nadzieję, że mocno zły na mnie nikt nie będzie :) Tym bardziej, że dorzuciłem 3 nagrody, a nie musiałem tego robić.
Wszystkim bardzo dziękuję za udział i wysiłek jaki włożyli w Konkurs, mam nadzieję, że nikt się nie podda z tych, którym się dziś nie udało i będziecie nadal brać udział u mnie i na innych blogach w Konkursach :)
Miejsce 8 :
Voucher na 50 zł do pyszne.pl wygrała Agata Skiba za przepis Roladki z brzoskwinią w winno porowym sosie.
.
Składniki
Dla dwóch osób:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 duża brzoskwinia
1 por
2 łyżki serka mascarpone
Kilka gałązek świeżej mięty
4 plastry boczku gotowanego
250 ml bulionu drobiowego
50 ml wina białego wytrawnego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
sól morska do smaku
pieprz kolorowy z młynka do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 duża brzoskwinia
1 por
2 łyżki serka mascarpone
Kilka gałązek świeżej mięty
4 plastry boczku gotowanego
250 ml bulionu drobiowego
50 ml wina białego wytrawnego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
sól morska do smaku
pieprz kolorowy z młynka do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy.Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony, ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki. Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty ,całość zrolować,
zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami.Na patelni rozgrzać olej obsmażyć roladki z każdej strony aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z olejem w którym się dusiły, wlać bulion drobiowy oraz białe wino i dusić pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. Roladki wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz.
Resztę pora pokrojonego w krążki zeszklić na łyżce masła dodać do wywaru z mięsa, mąkę pszenną rozrobić w malutkiej ilości wody zagęścić sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Roladki podawać gorące polane sosem
Miejsca 6-7 :
Książkę "Wszystko na zielono" wygrała Sandra Siebert za przepis Gładzica na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową.
SKŁADNIKI:2 wypatroszone gładzice
2 łyżki oliwy z oliwek
papryka ostra w płatkach
3 łyżki posiekanego koperku
sok i skórka otarta z limonki
biały pieprz
sól
WYKONANIE:
Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy i drobno
siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz
białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im
dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na
sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy marynatą. Gotujemy na parze
przez 20 minut. Serwujemy w towarzystwie pomidorowej salsy i ziemniaków/frytek.
Gładzica gotowana na parze z płatkami papryki jest pikantna, a jej delikatne białe mięso
zyskuje wyraźnie wyczuwalną nutę cytrusową. Dzięki sposobowi przygotowania jest lekka i
niskokaloryczna.
Książkę "Wszystko na zielono" wygrała Justyna Marszałkowska-Jakubik za przepis Muffiny z warzywami.
Muffiny z warzywami i (opcjonalnie) białym serem :)
Przepis
na
12 sporych muffin:
1 mała cukinia
pół czerwonej papryki
1 marchewka
pół pęczka zielonej pietruszki
pół kostki białego sera twarogowego, najlepiej serwatkowego
3 jaja
4 łyżki mąki (razowa, graham, pszenna, ryżowa do wyboru)
5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, bazylia, oregano
Marchewkę
obierz, cukinię umyj - zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach.
Paprykę drobno posiekaj, jeśli
dodajesz ser - pokrusz go drobno. Dodaj przyprawy, jaja (lub kleik z
siemienia), przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej -
wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Spróbuj czy masa jest
smaczna - ew. dopraw wg. swojego smaku.1 mała cukinia
pół czerwonej papryki
1 marchewka
pół pęczka zielonej pietruszki
pół kostki białego sera twarogowego, najlepiej serwatkowego
3 jaja
4 łyżki mąki (razowa, graham, pszenna, ryżowa do wyboru)
5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, bazylia, oregano
Piekarnik nastaw na 180 st. Formę do muffin wyłóż papilotkami i nakładaj "ciasto" - może być z czubkiem, gdyż pomimo dodatku proszku nie będzie rosło.
Piecz muffiny ok. 20-25 minut. Zabierz do pracy, na piknik lub jako przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi.
Miejsca 4-5 :
Książkę "Wiosenny obiad" wygrała Ewelina Skiba-Szyszczyńska za przepis grilowany łosoś na sałatce z soczewicy gotowanej na parze.
Składniki (2 porcje):
·
300 g łososia· łyżeczka koperku
· ½ cytryny
· 250 g zielonej soczewicy
· 80 g pomidorków cherry
· garść rukoli
· pęczek kolendry
· 2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli i czosnkiem
· ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
· sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy a następnie gotujemy na parze. Odstawiamy
do wystudzenia. Pomidorki, rukolę i kolendrę siekamy, mieszamy z soczewicą. W
miseczce mieszamy oliwę z rozgniecionymi w moździerzu nasionami kopru
włoskiego, szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy soczewicę
oraz warzywa. Łososia kroimy na kwadratowe kawałki i nadziewamy na bambusowe
wykałaczki tworząc szaszłyki. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem oraz
posiekanym koperkiem. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy szaszłyki z
łososia z każdej strony aż się równomiernie zarumienią. Szaszłyki podajemy na
sałatce z soczewicy i warzyw, skrapiamy całość sokiem z cytryny.
Książkę "Wiosenny obiad" wygrał Marcin P za przepis SAŁATKA ŁOSOŚ W SZUWARACH.
Składniki:
500g fileta z łososia
1 pęczek kopru
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
350g zielonego mrożonego groszku
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie mix sałat z roszponką
Sos:
150ml śmietany 12%
4 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz
sól
Wykonanie:
1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około
25 minut.
2. Sos:
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4. Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
5. Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia i całość polać sosem.
500g fileta z łososia
1 pęczek kopru
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
350g zielonego mrożonego groszku
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie mix sałat z roszponką
Sos:
150ml śmietany 12%
4 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz
sól
Wykonanie:
1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około
25 minut.
2. Sos:
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4. Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
5. Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia i całość polać sosem.
Miejsce 3 :
Składniki:
Składniki na ciasto kruche:
1 łyżka oleju rzepakowego,
200 g mąki pszennej,
100 g schłodzonego masła,
1 jajko,
2 łyżki posiekanego koperku,
szczypta soli.
200 g ugotowanych na parze brokuł,
4 ugotowane na twardo jajka,
100 g startego sera żółtego,
50 g serka topionego śmietankowego,
6 małych wysmażonych pieczarek,
10 zielonych oliwek,
3 jajka,
250 g kwaśnej śmietany 18%,
listki świeżej bazylii do dekoracji,
3 pomidorki koktajlowe,
sól himalajska do smaku,
pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki
koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy
do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy
ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-
20 min.
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, serek topiony, koperek i dokładnie
mieszamy.
Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry),
między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-
jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po
wbiciu widelca masa nie była płynna.
Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej bazylii.
Przygotowując tartę, możemy równocześnie przygotować małe jej wersje.
Miejsce 2 :
Książkę Mistrza Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" wygrała Magdalena Osiak za przepis Pieczone awokado z jajkiem i warzywami.
Składniki:
* awokado- 2 szt.
* jajko- 4 małe szt.
* tuńczyk (najlepiej w oleju)- około 70 g
* sól, pieprz, papryczka chili
* mix ugotowanych warzyw- 300 g (użyłam mrożonej mieszanki francuskiej Bonduelle- Steam a la French Mix) + 2 łyżki oleju + sól, pieprz i przyprawa prowansalska
* pomidorki koktajlowe- kilka sztuk
* rzeżucha i papryczka chili- dodatkowo
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Awokado umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestkę.
Zagłębienie po pestce nieco powiększyć, najlepiej łyżką.
Awokado ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środek delikatnie wbić jajko, wyłożyć tuńczykiem i doprawić.
Na tej samej blaszce wyłożyć mrożone warzywa oraz pomidorki koktajlowe, uprzednio posmarowane olejem i doprawione.
Piec 17-20 minut.
Miejsce 1 :
Drewnianą deskę w kształcie parowaru produkcji BernOnTable wygrała Mariola Grzęda za przepis Medaliony z polędwiczki wieprzowej QAFP podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym.
Składniki
Medaliony z polędwicy wieprzowej QAFP
- 1 szt polędwiczka wieprzowa QAFP
- Świeży tymianek
- Sól, pieprz do smaku
Placuszki z kaszy jaglanej
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 2 łyżki otręb owsianych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól, pieprz biały do smaku
- Gałka muszkatołowa do smaku
- Seler
- Cebula czerwona
- Marchewka
- Cebula biała
- Owoce
- Figa
- Miechunka
- Zioła do dekoracji
- Szczypiorek
- Natka pietruszki
- Kiełki rzodkiewki
Sos śliwkowy
- 3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
- Śliwki suszone Kresto
- 50 ml herbaty zielonej w płynie
- 50 ml wywaru z gotowanej polędwiczki
- Cynamon, kardamon ,sól, pieprz do smaku
- Sok z limonki
- świeży imbir
- Otarta skórka z limonki
Medaliony z polędwiczki wieprzowej QAFP
Polędwiczkę wieprzową QAFP oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową QAFP układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową QAFP i warzywa następnie gotujemy do miękkości
Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Sos śliwkowy Do garnka wylewamy wywar z polędwiczki, herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem sola i pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzową QAFP , warzywa polewamy sosem śliwkowym
Wszystkim nagrodzonym gratuluje, a uczestnikom bardzo dziękuję :)
Jesteście naprawdę wielcy, ale takie są konkursy, jednym się udaję, innym nie. Na pewno kolejne
ciekawe przed nami wkrótce.
Zwycięzców proszę o dane adresowe na maila: parowarfaceta@gmail.com w przeciągu 3 dni od ogłoszenia wyników. Chyba, że jest ktoś z Warszawy, albo będzie w niej niedługo, to mogę przy kawce przekazać :P
Nagrody w konkursie wyślę, jak będę miał wszystkie adresy :)
Pozdrawiam
Adam
Gratuluję wszystkim. Piękne dania wiosenne
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
bardzo dziękuję za wyróżnienie :) Ogromne gratulacje dla wszystkich uczestników i zwycięzców. Każdy zasługiwał na wyróżnienie :)
OdpowiedzUsuńGratulacje dla zwycięzców!! :)
OdpowiedzUsuńWielkie gratulacje Wszystkim :)
OdpowiedzUsuńGratulacje i tak nie liczylam na cód
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńGratulacje dla wszystkich. Poziom naprawdę był wysoki
OdpowiedzUsuńja również przesyłam gratulacje dla Wszystkich!! super poziom!
OdpowiedzUsuń