czwartek, 16 kwietnia 2015

Wyniki Konkursu "Wiosenne Danie"

Wyniki Konkursu 

"Wiosenne Danie"





Konkurs na "Wiosenne Danie" trwał od 31 marca do 14 kwietnia 2015r. Zainteresowanie Konkursem i ilość wspaniałych przepisów wraz ze zdjęciami przerosło moje oczekiwania :) 
85 osób przesłało 156 przepisów, liczba robi wrażenie :) A same przepisy w większości cudowne :) Kilka zdarzyło się nienawiązujących do tematu, ale zdecydowana większość powalała co można obejrzeć zresztą w galerii na facebooku .

Konkurs organizowałem bez sponsorów tym razem :) ale i tak moim zdaniem nagrody dosyć fajne :D Waszym chyba też :) Zakładałem od początku 5 nagród, ale tak naprawdę ok 20-25 osób na nie zasługiwała. Ciężko jest oceniać, tym bardziej lepszych od siebie :) , a duża część prac jest na tak wysokim poziomie, że mi do niego daleko ;) ,  większość blogerek bije mnie jeszcze o głowę, albo i więcej głów :D

Z bólem serca odrzucałem kolejne przepisy, aż zostało ich tylko 8, co i tak było dużym wyzwaniem i wyczynem wybrać tyle ze 156. Więcej odrzucić nie umiałem. Także dziś po pracy pojechałem do sklepu i dokupiłem kilka książek i tak oto mamy 8 osób nagrodzonych :)

Wiem, że wielu z Was się zawiedzie, że się tu nie znalazła, ale sami po galerii możecie zobaczyć jaki był poziom i mam nadzieję, że mocno zły na mnie nikt nie będzie :) Tym bardziej, że dorzuciłem 3 nagrody, a nie musiałem tego robić.

Wszystkim bardzo dziękuję za udział i wysiłek jaki włożyli w Konkurs, mam nadzieję, że nikt się nie podda z tych, którym się dziś nie udało i będziecie nadal brać udział u mnie i na innych blogach w Konkursach :)






Miejsce 8 :



Voucher na 50 zł do pyszne.pl wygrała Agata Skiba za przepis Roladki z brzoskwinią w winno porowym sosie.
.

Składniki

Dla dwóch osób:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 duża brzoskwinia
1 por
2 łyżki serka mascarpone
Kilka gałązek świeżej mięty
4 plastry boczku gotowanego
250 ml bulionu drobiowego
50 ml wina białego wytrawnego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
sól morska do smaku
pieprz kolorowy z młynka do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy.
Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony, ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki. Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty ,całość zrolować,
zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami.Na patelni rozgrzać olej obsmażyć roladki z każdej strony aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z olejem w którym się dusiły, wlać bulion drobiowy oraz białe wino i dusić pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. Roladki wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz.
Resztę pora pokrojonego w krążki zeszklić na łyżce masła dodać do wywaru z mięsa, mąkę pszenną rozrobić w malutkiej ilości wody zagęścić sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Roladki podawać gorące polane sosem


Miejsca 6-7 :


Książkę "Wszystko na zielono" wygrała  Sandra Siebert za przepis Gładzica na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową. 


SKŁADNIKI:2 wypatroszone gładzice

2 łyżki oliwy z oliwek

papryka ostra w płatkach

3 łyżki posiekanego koperku

sok i skórka otarta z limonki

biały pieprz

sól


WYKONANIE:

Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy i drobno

siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz

białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im

dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na

sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy marynatą. Gotujemy na parze

przez 20 minut. Serwujemy w towarzystwie pomidorowej salsy i ziemniaków/frytek.

Gładzica gotowana na parze z płatkami papryki jest pikantna, a jej delikatne białe mięso

zyskuje wyraźnie wyczuwalną nutę cytrusową. Dzięki sposobowi przygotowania jest lekka i

niskokaloryczna.




Książkę "Wszystko na zielono" wygrała Justyna Marszałkowska-Jakubik za przepis Muffiny z warzywami.



Muffiny z warzywami i (opcjonalnie) białym serem  :)

Przepis na 12 sporych muffin:
1 mała cukinia
pół czerwonej papryki
1 marchewka
pół pęczka zielonej pietruszki
pół kostki białego sera twarogowego, najlepiej serwatkowego
3 jaja
4 łyżki mąki (razowa, graham, pszenna, ryżowa do wyboru)
5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, bazylia, oregano
Marchewkę obierz, cukinię umyj - zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Paprykę drobno posiekaj, jeśli dodajesz ser - pokrusz go drobno. Dodaj przyprawy, jaja (lub kleik z siemienia), przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej - wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Spróbuj czy masa jest smaczna - ew. dopraw wg. swojego smaku.

Piekarnik nastaw na 180 st. Formę do muffin wyłóż papilotkami i nakładaj "ciasto" - może być z czubkiem, gdyż pomimo dodatku proszku nie będzie rosło.
Piecz muffiny ok. 20-25 minut. Zabierz do pracy, na piknik lub jako przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi.
 Miejsca 4-5 :



Książkę "Wiosenny obiad" wygrała Ewelina Skiba-Szyszczyńska za przepis grilowany łosoś na sałatce z soczewicy gotowanej na parze.


Składniki (2 porcje):
·         300 g łososia
·         łyżeczka koperku
·         ½ cytryny
·         250 g zielonej soczewicy
·         80 g pomidorków cherry
·         garść rukoli
·         pęczek kolendry
·         2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli i czosnkiem
·         ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
·         sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy a następnie gotujemy na parze. Odstawiamy do wystudzenia. Pomidorki, rukolę i kolendrę siekamy, mieszamy z soczewicą. W miseczce mieszamy oliwę z rozgniecionymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego, szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy soczewicę oraz warzywa. Łososia kroimy na kwadratowe kawałki i nadziewamy na bambusowe wykałaczki tworząc szaszłyki. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy szaszłyki z łososia z każdej strony aż się równomiernie zarumienią. Szaszłyki podajemy na sałatce z soczewicy i warzyw, skrapiamy całość sokiem z cytryny.
  
Książkę "Wiosenny obiad" wygrał Marcin P za przepis SAŁATKA ŁOSOŚ W SZUWARACH.


Składniki:

500g fileta z łososia
1 pęczek kopru
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
350g zielonego mrożonego groszku
1 duży ogórek zielony
1 opakowanie mix sałat z roszponką

Sos:

150ml śmietany 12%
4 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony pieprz
sól

Wykonanie:

1.      Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około
25 minut.
2.      Sos:
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
3.      Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4.      Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
5.      Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia  i całość polać sosem.

Miejsce 3 : 


Książkę Anny Starmach "PYSZNE Na każdą okazję" wygrała Monika Lemko za przepis Tarta koperkowa z jajkami i brokułami.


Składniki:

Składniki na ciasto kruche:

1 łyżka oleju rzepakowego,

 200 g mąki pszennej,

 100 g schłodzonego masła,

1 jajko,

2 łyżki posiekanego koperku,

szczypta soli.

200 g ugotowanych na parze brokuł,

4 ugotowane na twardo jajka,

100 g startego sera żółtego,

50 g serka topionego śmietankowego,

6 małych wysmażonych pieczarek,

10 zielonych oliwek,

3 jajka,

250 g kwaśnej śmietany 18%,

listki świeżej bazylii do dekoracji,

3 pomidorki koktajlowe,

sól himalajska do smaku,

pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki

koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy

do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy

ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-

20 min.

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, serek topiony, koperek i dokładnie

mieszamy.

Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry),

między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-

jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Pieczemy na złoty kolor, tak aby po

wbiciu widelca masa nie była płynna.

Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej bazylii.

Przygotowując tartę, możemy równocześnie przygotować małe jej wersje.

Miejsce 2 :





Książkę Mistrza Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" wygrała Magdalena Osiak za przepis Pieczone awokado z jajkiem i warzywami.   



Składniki:
* awokado- 2 szt.
* jajko- 4 małe szt.
* tuńczyk (najlepiej w oleju)- około 70 g
* sól, pieprz, papryczka chili
* mix ugotowanych warzyw- 300 g (użyłam mrożonej mieszanki francuskiej Bonduelle- Steam a la French Mix) + 2 łyżki oleju + sól, pieprz i przyprawa prowansalska
* pomidorki koktajlowe- kilka sztuk
* rzeżucha i papryczka chili- dodatkowo

Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Awokado umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestkę.
Zagłębienie po pestce nieco powiększyć, najlepiej łyżką.
Awokado ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środek delikatnie wbić jajko, wyłożyć tuńczykiem i doprawić.
Na tej samej blaszce wyłożyć mrożone warzywa oraz pomidorki koktajlowe, uprzednio posmarowane olejem i doprawione.
Piec 17-20 minut.


Miejsce 1 :


Drewnianą deskę w kształcie parowaru produkcji BernOnTable wygrała Mariola Grzęda za przepis Medaliony z polędwiczki wieprzowej QAFP podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym.  


Składniki 
Medaliony z polędwicy wieprzowej QAFP

  • 1 szt polędwiczka wieprzowa  QAFP
  •  Świeży tymianek
  • Sól, pieprz do smaku 
Placuszki z kaszy jaglanej

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otręb owsianych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz biały do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
Warzywa na parze

  • Seler
  • Cebula czerwona
  • Marchewka
  • Cebula biała
Dodatkowo

  • Owoce
  • Figa
  • Miechunka
  • Zioła do dekoracji
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Kiełki rzodkiewki

Sos śliwkowy
  • 3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
  •  Śliwki suszone Kresto
  • 50 ml herbaty zielonej w płynie
  • 50 ml wywaru z gotowanej polędwiczki
  • Cynamon, kardamon ,sól, pieprz do smaku
  • Sok z limonki 
  • świeży imbir
  • Otarta skórka z limonki 
Wykonanie 
 Medaliony z polędwiczki wieprzowej  QAFP
Polędwiczkę wieprzową QAFP  oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową QAFP układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową QAFP i warzywa następnie gotujemy do miękkości

Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Sos śliwkowy Do garnka wylewamy wywar z polędwiczki, herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem sola i pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzową QAFP , warzywa polewamy sosem śliwkowym



Wszystkim nagrodzonym gratuluje, a uczestnikom bardzo dziękuję :) Jesteście naprawdę wielcy, ale takie są konkursy, jednym się udaję, innym nie. Na pewno kolejne ciekawe przed nami wkrótce. 
Zwycięzców proszę o dane adresowe na maila: parowarfaceta@gmail.com w przeciągu 3 dni od ogłoszenia wyników. Chyba, że jest ktoś z Warszawy, albo będzie w niej niedługo, to mogę przy kawce przekazać :P
Nagrody w konkursie wyślę, jak będę miał wszystkie adresy :) 

Pozdrawiam 
Adam


8 komentarzy:

  1. Gratuluję wszystkim. Piękne dania wiosenne
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dziękuję za wyróżnienie :) Ogromne gratulacje dla wszystkich uczestników i zwycięzców. Każdy zasługiwał na wyróżnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielkie gratulacje Wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje i tak nie liczylam na cód

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratulacje dla wszystkich. Poziom naprawdę był wysoki

    OdpowiedzUsuń
  6. ja również przesyłam gratulacje dla Wszystkich!! super poziom!

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...