Danie bardzo proste, kilka warzyw wrzucone do parowaru, posypane serem :) Ale bardzo ładnie się prezentuję i bardzo dobre wyszło :)
Składniki :
- 2 ziemniaki
- 1 cebula czerwona
- 1/2 marchewki
- 3 pieczarki
- 1/2 białej rzodkwi
- 3 łyżki startego sera
- rukola
- pieprz ziołowy
- zioła dalmatyńskie
Spód pojemnika do ryżu wykładamy folią do pieczenia, tak żeby po bokach wystawała, żebyśmy mieli za co później chwycić. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plastry. Po czym połowę układamy na spód pojemnika do ryżu. Posypujemy je pieprzem ziołowy.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i parzymy wrzątkiem na sitku. Kiedy woda z niej obcieknie, układamy ją na ziemniaki.
Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy w plastry, następnie układamy na cebule.
Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w plastry i układamy na pieczarki. Białą rzodkiew tak samo, z tym wyjątkiem, że układamy ją na plastry marchewki, następnie posypujemy ją ziołami dalmatyńskimi.
Na białą rzodkiew układamy drugiego ziemniaka, pokrojonego wcześniej w plastry i posypujemy startym serem.
Wkładamy pojemnik z warzywami na pierwszy poziom parowaru, zalewamy wrzątkiem pojemnik na wodę i włączamy urządzenie na 30-35 minut.
Rukole myjemy.
Po wyłączeniu urządzenia wyjmujemy folię z warzywami na talerz. Wylewamy wodę, która zebrała się na dnie i przekładamy danie na talerze docelowe, na wierzch układamy rukole.
Czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Uwielbiam takie zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńKilka warzyw, a można zrobić świetne danie :) Też lubię :D
UsuńJestem oczarowana pomysłem, chyba sobie zrobię ;) Mmmmm
OdpowiedzUsuńZrób :) Prosto i smacznie :)
Usuń