Zaprezentowało się 281 wystawców z 17 krajów. Targi są miejscem spotkań biznesowych całej branży gastronomicznej i głównie do niej są skierowane.
Oprócz prezentacji produktowych najróżniejszych firm z wyposażeniem i sprzętem dla gastronomii, mebli, produktami spożywczymi, różnych czasopism branżowych, naczyń i ceramiki, profesjonalnych ubrań, czy innych produktów dla szeroko pojętej branży gastronomicznej odbywały się również różne szkolenia, konkursy, konferencję, warsztaty i pokazy mistrzów kulinarnych.
Konkursy w ramach EuroGastro :
- I Konkurs Kulinarny "Smaki Dziczyzny" Artura Świerżewskiego wygrał Kamil Szulc z Restauracji Jan w Bełchatowie
- VII Olimpiada Kawy wygrał Mariusz Szyszka z Green Caffe Nero
- "Kulinarny Talent 2015" Roberta Sowy wygrał Łukasz Dzikowski
- X Festiwal Kuchni Greckiej Theofilosa Vafidisa wygrał Paweł Kubera – Restauracja Dobra Truskawka
- "Gotuj Lokalnie" Marcina Budynka wygrały Ewa Starzak-Jankowska oraz Agnieszka Maciejska
Najdłużej zatrzymałem się przy stoisku Trzy Znaki Smaku. Jest to europejski system oznaczeń jakości. Chroni on i promuje produkty regionalne i tradycyjne. Trzy Znaki Smaku to : chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne i gwarantowana tradycyjna specjalność. Po więcej szczegółów zapraszam na ich witrynę internetową, a także na profil na FB.
Na stoisku Trzy Znaki Smaku odbywały się pokazy kulinarne, prowadzone przez Grzegorza Łapanowskiego, a także degustacja tych dań.
Poniżej zdjęcia z innych stoisk :
Stoisko Selgros Cash & Carry przyciągało bogatą, kolorową ofertą owoców i warzyw.
Na dłużej zatrzymałem się także przy stoisku jednej z firm, na której była świetna tarka do warzyw :) Przedstawiający jej możliwości, robił niezłe cuda, w kilka sekund krojąc na różne sposoby najróżniejsze warzywa :) Były też tam akcesoria do carvingu :)
Bogata oferta wystawców była również jeżeli chodzi o naczynia i porcelanę :)
Inne ciekawe zdjęcia z różnych stoisk:
Laureaci Konkursu na najlepsze produkty Targów EuroGastro 2015 w różnych kategoriach w linku.
Podczas 19. Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro spędziłem bardzo ciekawie czas, dużo się nauczyłem, poznałem nowe produkty, nowe smaki. Choć skierowane są bardziej do osób typowo z branży gastronomicznej, to obserwując Mistrzów w pokazach kulinarnych czy uczestników w różnych konkursach, można się wiele nauczyć. Jeżeli ktoś interesuję się kulinariami to na pewno wiele wyniesie dla siebie z takiego wydarzenia, pozna nowe produkty,nowe trendy czy najnowsze sprzęty przydatne nie tylko w gastronomii, ale także w każdej kuchni.
Kolejne, jubileuszowe, bo 20 Targi EuroGastro odbędą się w dniach 6-8 kwietnia 2016, ja już mam tą datę wpisaną w kalendarzu i Was też zachęcam do zapamiętania jej i do udziału w kolejnej edycji, bo na pewno będzie to bardzo ciekawe wydarzenie :) Żeby Was nic nie ominęło, co dotyczy targów, zapraszam na stronę internetową EuroGastro, a także na ich profil na FB.
Do zobaczenia za rok :)
Pozdrawiam
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz