Do wygrania są aż trzy książki Raw Food autorstwa Janka Paszkowskiego.
KONKURS
Zadaniem konkursowym jest wpisanie w komentarzu pod tym postem własnej propozycji na danie w stylu Raw Food, czyli surowej diety, która opiera się na produktach nieprzetworzonych, głównie warzywach, owocach, orzechach, kiełkach. Może być to tylko zarys dania i podanie składników, może być dokładny przepis, ważne żeby był to Wasz pomysł, Waszymi słowami napisany. Jeżeli chcecie możecie również podzielić się zdjęciem dania i wysłać na maila : parowarfaceta@gmail.com , ale nie jest to warunek konieczny :)
Jeżeli macie pustkę w głowie, warto zajrzeć na recenzję książki i zobaczcie jakie dania Janek Paszkowski proponuje, może te kilka zdjęć i mój opis Was zainspirują :)
Regulamin Konkursu:
1. Organizatorem Konkursu jest blog "Parowar Faceta".
2. Konkurs trwa od 07.01.2016r. do 17.01.2016r.
3. Sponsorem nagród jest Wydawnictwo Olesiejuk.
4. Konkurs polega na wpisaniu w komentarzu pod tym postem własnej propozycji na danie w stylu Raw Food, czyli surowej diety, która opiera się na produktach nieprzetworzonych, głównie warzywach, owocach, orzechach, kiełkach. Może być to tylko zarys dania i podanie składników, może być dokładny przepis, ważne żeby był to Wasz pomysł, Waszymi słowami napisany. Jeżeli chcecie możecie również podzielić się zdjęciem dania i wysłać na maila : parowarfaceta@gmail.com , ale nie jest to warunek konieczny :) Każdy uczestnik może wpisać 1 odpowiedź, proszę o podpisanie się imieniem i wpisanie maila.
5. Będzie mi bardzo miło jeśli polubicie fanpage sponsora konkursu Wydawnictwo Olesiejuk.
6. Mojego FB też bardzo polecam i zapraszam Parowar Faceta.
7. Nagrodami w Konkursie są 3 książki Raw Food Janka Paszkowskiego.
8. Zwycięzców wybiorę w ciągu 2-3 dni od zakończenia konkursu i poinformuje o tym w oddzielnym poście.
9. Każda wyróżniona osoba jest zobowiązana przesłać swoje dane w ciągu 3 dni na mój adres mailowy.
10. Uczestnik Konkursu wpisując komentarz, oświadcza i jest on jego autorstwa i nie narusza praw autorskim innych osób.
11. Nagrody będą wysyłane tylko na terenie Polski.
12. Udzielenie odpowiedzi na pytanie konkursowe jest jednoznaczne z akceptacją powyższego Regulaminu.
Czekam na wiele inspirujących odpowiedzi i życzę Wam powodzenia.
Adam
Kokosowo-bananowy krem gryczany z maca, daktylami, ananasem podany z migdałami oraz jagodami goji
OdpowiedzUsuńSkładniki:
60g kaszy gryczanej niepalonej (1/3 szklanki)
średni dojrzały banan
plasterek świeżego ananasa
miąższ z jednego młodego kokosa
kopiasta łyżeczka proszku z korzenia maca
kilka posiekanych daktyli
do podania: jagody goji, migdały (lub inne dodatki)
Kaszę gryczaną namoczyć w zimnej wodzie, całą noc. Rano odsączyć i przepłukać. zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
zdjęcie wysłałam na maila ;) daria.anappleaday@gmail.com
Daria
Suróweczka dla GŁODNEGO PANA lub lubiącej pojeść treściwie Pani ;-)
OdpowiedzUsuńSycąca surówka
Składniki
Dressing:
20 g namoczonych i obranych z łusek migdałów,
pół awokado,
kilka gałązek natki pietruszki,
sok z połowy małej cytryny,
kilka lisci bazylii,
odrobina octu jabłkowego do smaku,
Na salatkę:
2 pomidory,
1/4 brokuła,
1/4 kalafiora,
1 czerwona cebula,
duża garść kiełków fasoli mung,
1 ogórek kiszony,
10 dag pestek dynii
SMACZNEGO
!
mój email: hasiorek79@wp.pl
UsuńŚniadanie
OdpowiedzUsuńOwoce (np. winogrona, jabłka, pomarańcze, cytryny, truskawki, banany)
Te bogate w cukry owoce dadzą Ci pozytywną energię na cały dzień. Jedz do woli, najlepiej pokrojone w kawałki czy plasterki, wymieszane w miseczce lub na dużym talerzu. Najlepiej smakują jedzone widelcem i nożem.
Obiad
Raw lasannia
Pierwszy sos możemy zrobić wcześniej - namaczamy 1/2 szklankę orzechów nerkowca. Następnie dodajemy oregano i miksujemy. W ten sposób powstaje biały sos.Drugi sos - w blederze miksujemy świeże pomidory, kilka suszonych pomidorów, paprykę, listki bazylii, oregano i ewentualnie czosnek do smaku.
Na dno lasanni kładziemy biały sos, na to pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, przekrojone wzdłuż sałaty, szczególnie rukolę. Na to pokrojone w plasterki surowe pieczarki. Całość przykrywamy czerwonym sosem. Następnie na to warstwę z cukinii, czyli ,,makaron’’, a na końcu ponownie czerwony sos.
Proponujemy podawać w przezroczystej salaterce, bo widok naszej lasagnii zapiera dech w piersiach.
Desery
Raw trufle
Namaczamy daktyle, do których dodajemy w tych samych proporcjach zmielone płatki migdałów, następnie kakao i robimy masę, z której możemy lepić kulki. Uformowane kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Mus z awokado
Jedno dojrzałe awokado, szczypta soli, kakao lub karob (substytut kakao). Miksujemy wszystkie składniki dosładzając bananem, miodem, syropem z agawy lub syropem klonowym.
Przekąski
Warzywa m.in.: papryka, sałata, cukinia, pomidory, szpinak, marchewka, seler naciowy, brokuły, pieczarki - pokrój je w plasterki i miej je pod ręką ilekroć poczujesz głód sięgaj po nie do woli.
Orzechy i nasiona - suszone, surowe i najlepiej do tego organiczne, m.in.: migdały, nerkowce, nasiona słonecznika, nasiona lnu, suszona żurawina.
Napoje
Raw shake
Miksujemy w blenderze banana i liście pietruszki. Aby shake był jeszcze bardziej raw możemy dodać nori.
Napoje - woda bez ograniczeń, domowe soki warzywne lub owocowe, ziołowe herbaty, jak kawa to bezkofeinowa i naturalna np. z cykorii. Słodziki np. surowy miód, syrop z agawy lub klonowy
Przygotowuj jedzenie i jedz je powoli. Delektuj się każdym kęsem, odnajduj zapomniane smaki poszczególnych składników. Surowego, to jest smacznego! IMIE I NAZWISKO:PATRYK GRALAK E-MAIL: patryk.gralak9@wp.pl
Sałatka z cukinii:
OdpowiedzUsuń-1 cukinia pokrojona w paski (jak makaron)
-pomidorki koktajlowe
-olej lniany
-sok z jednej cytryny
-pół łyżeczki pokrojonego w drobną kosteczkę papryczki chilli
-sól morska do smaku
-posiekane orzeszki(dowolne)
Wszystkie składniki łączymy, et voila!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoją propozycją jest sushi :)
OdpowiedzUsuńPół szklanki niepalonej kaszy gryczanej należy namoczyć przez kilka godzin (min. 5h). Po tym czasie należy ją odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Kaszę łączymy z połówką zblendowanego dojrzałego awokado i dodajemy pieprz, sól, lubczyk i paprykę słodką. Kroimy w cienkie plasterki paprykę, ogórek i białą rzodkiewkę. Drobno siekamy również szczypiorek. Masę (kasza+awokado+przyprawy) należy wyłożyć na płat nori, uklepać i wyrównać boki. Następnie wykładamy kilkoma liśćmi sałaty, a na wierzchu układamy kiełki fasoli mung (garść) wraz ze skrojonymi warzywami. Następnie wystarczy płat nori zwinąć w rulon, a końce zwilżyć wodą i skleić. Całość uformować na kształt walca i przekroić na minimum dwie części.
I to jest ten moment, kiedy można się zacząć delektować ;)
Moją propozycją na danie w stylu Raw Food, a zarazem powrotem do dzieciństwa i idealnym drugim śniadaniem jest marchewka z jabłkiem startym na tarce o grubych oczkach i posypane kawałkami orzechów włoskich.
OdpowiedzUsuńMonika
em_monika@tlen.pl
Moja propozycja to trufle raw: daktyle, wiórki kokosowe, olej kokosowy, kakao, orzechy i może być miód, ale nie ma takiej potrzeby. Zmiksować i gotowe :) pysznie i zdrowo, a na dodatek słodko!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
anna-mienko@wp.pl
Sałatka Zielona --Sałata lodowa ,pomidorki koktailowe,rzodkiewka,ogórek,kiełki,cebulka czerwona,--Wszystko kroimy według uznania i polewamy sosem greckim -pycha polecam
OdpowiedzUsuńSałatka owocowo - warzywna
OdpowiedzUsuń1 seler
15 orzechów włoskich
1 jabłko
1 marchewka
śmietana kwaśna
Wszystkie owoce i warzywa obrać ze skórki i zetrzeć. Orzechy zmielić i dodać do pozostałych składników z 2 łyżkami śmietany - wszystko wymieszać.
Smacznego!
Magdalena Latoń, mwmagdawojcik@gmail.com
Moje ulubione danie w stylu Raw Food to kolorowa sałatka z mieszanki sałat,, pokrojonej w cienkie plasterki czerwonej papryki, marchewki, startego buraka, ziarna z kolby kukurydzy niezmodyfikowanej genetycznie, pomidorków koktajlowych, posiekanego szczypiorku i nasion słonecznika. Oczywiście sałatka nie jest zbyt smaczna spożywana na sucho. Dlatego też przygotowuję do niej dressing z 1 awokado, 1 ząbka czosnku, szklanki wody, 1/4 szklanki octu, 2 łyżeczek naturalnego miodu i 4 szklanek poszatkowane drobno kapusty. Składniki dressingu wrzucam do blendera i miksuję na wysokich obrotach, aż do uzyskania konsystencji kremowego sosu :)
OdpowiedzUsuńBo kto powiedział, że surowo i zdrowo znaczny nudno i niesmacznie?!
kasia2006222@interia.pl
Raw food w moim wydaniu to domowa tortilla lub podpłomyk z warzywami polanymi dressingiem.
OdpowiedzUsuńNa tortillę lub podpłomyki potrzebne są:
mąka pszenna
mąka kukurydziana (jeśli mają być tortille) lub mąka żytnia razowa (jeśli chcemy podpłomyki)
woda
Mąki mieszamy i dolewamy wody. Zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulki, które rozwałkowujemy cienko i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Smażymy ok. 1-2 minuty z obu stron.
Na placki nakładamy dużą ilością świeżych sałat (np. mieszanka roszpunki, cykorii i sałaty lodowej), pokrojonych pomidorów, czerwonej papryki, marchewki, ogórków i jabłka. Polewamy dressingiem zrobionym z oliwy z oliwek oraz świeżych ziół (według uznania mogą to być np. bazylia, oregano, kolendra, tymianek). Zawijamy i zachwycamy się cudownie wiosenno-letnim i zdrowym smakiem.
Pozdrawiam,
Izabella
Adres e-mail: izabella_k.p@op.pl
Smacznie, zdrowo i to na surowo! Rozluźnij się i przechodź rytmicznie od lodówki do blatu kuchennego przygotowując pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, świeże awokado, listki zielonej sałaty, potartą marchew, kiełki lucerny, szczypiorek i pokruszony pył z pistacji. Włącz swoją ulubioną muzykę i w jej rytm rooooluj raw food: na spory listek sałaty rozsmaruj odrobinę awokado, posyp pistacjami, połóż paseczki papryki, potartą marchew, kiełki i... zawijaj, zawijaj, zawijaj ;) Ruloniki zwiąż szczypiorkiem, by ładnie się prezentowały i wystrzałowo smakowały :) SMACZNEGO!
OdpowiedzUsuńmail: annakrosny@gmail.com
UsuńProponuję sałatkę typu carpaccio z warzyw marynowanych w soli i oliwie z chilli. Warzywa - rzepa, burak, cukinia, marchew, pasternak kroimy na najcieńsze możliwe plasterki. Posypujemy lekko solą, świeżymi ziołami-bazylia,kolendrą, skórką z cytryny i zalewamy oliwą z chilli. Pozostawiamy na co najmniej godzinę w lodówce. Po wyjęciu sałatka jest gotowa. Dla mięsożerców lub bardziej odważnych- dobrze komponuje się z plasterkami surowej wołowiny lub surowej ryby. :) gizel.006@interia.pl
OdpowiedzUsuńMi zawsze chodziło po głowie żeby podczas diety zrobić coś w stylu kulek z migdałów i nerkowców. Do tego dodałabym jeszcze suszone morele,rodzynki,trochę ekstraktu waniliowego i skórkę z cytryny. Uformowałabym kuleczki i następnie obtoczyła wiórkami kokosowymi. Na słodko-bo jestem łasuchem,ale zdrowo :)
OdpowiedzUsuńKarolina Leszczyńska
karolinaleszczynska@onet.eu
Polecam zielony, oczyszczający koktajl z czystkiem :)
OdpowiedzUsuńSkładniki na 1 porcję:
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 dużego banana
1/2 jabłka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
3/4 szklanki ostudzonego naparu z czystka*
Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym lub zmiksować przy pomocy blendera ręcznego. Podawać od razu.
* 1 łyżeczkę suszonego czystka zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie przelać napar przez sitko i ostudzić przed dodaniem do koktajlu.
zdjęcie przesyłam na maila.
Pozdrawiam! :)
Aneta, planetasmaku@gmail.com
Szarlotka:
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Spod ciasta:
*200 g słonecznika
*szklanka rodzynek
Słonecznik i rodzynki mielimy. Masa musi byc dosc zwarta. Wykładamy na formę od tarty wcześniej wyłożona papierem. Dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
Masa:
*6 jabłek
* 3 łyżki nasion chia
*1/2 szkl. Drobnych rodzynek
*1/2 szkl.wiórków kokosowych
Jabłka ścieramy na tarce. Dodajemy nasiona, przesiekane rodzynki i wiorki. Mieszamy. Wykładamy na wczesniej przygotowany spód. Dociskamy. Posypujemy wierzch wiorkami dla dekoracji.
Wstawiamy na noc do lodówki lub na kilka godzin do zamrażalnika... i można zajadać się zdrową i nieprzetworzoną szarlotka.
Smacznego!!
karolina.rydzewska@vp.pl
Witam,
OdpowiedzUsuńMoja propozycja dania to tortille z warzywami
Wykonujemy własnoręcznie pesto ziołowe. W maszynce kroimy w paski takie warzywa jak marchew, pietruszka, ogórek zielony, papryka, rzodkiewki por. Na tortille nakładamy pesto a na to mieszankę wymieszanych warzyw. Zwijam tortille i kroje na kawałki o grubości 2 cm. Wbijam wykalaczke i posypuje kiełkami z brokuła.
Możemy zjeść z sosem czosnkowym.
Smacznego :-)
Mail
Jarzynka.agata@o2.pl