Składniki :
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1/2 cukinii
- 50g makaronu chińskiego
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- mikro liście rzodkiewki
- świeża kolendra
- świeża bazylia
- pieprz czarny
- pieprz cayenne
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na kawałki.
Polewamy oliwą i przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym i cayenne.
Cukinie myjemy i kroimy w cienkie paski.
Cebule czerwoną siekamy i parzymy wrzątkiem.
Kolendrę i bazylie myjemy, osuszamy i kroimy.
Mięso przekładamy na folię aluminiową i włączamy w parowarze na 20 minut.
Cukinie na 2 poziomie również na folii dokładamy na 10 minut przed końcem parowania kurczaka.
Do miseczki przekładamy cebule, zioła, wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i wszystko mieszamy.
Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 3 minutach odcedzamy.
Po wyłączeniu parowaru sos z miseczki przekładamy na talerz i na nim układamy mięso.
Cukinie łączymy z makaronem i dodajemy mikro liście rzodkiewki.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Dajcie znać jak wypróbujecie przepis, jak Wam się udało i czy smakowało :)
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Wygląda pysznie, szczerze mówiąc uwielbiam cukinie połączoną z makaronem więc przepis dla mnie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń