Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- kilka boczniaków
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- mikro liście mix ziół
- świeży tymianek
- kmin rzymski
- pieprz cayenne
- pieprz czarny
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki.
Do miseczki wyciskamy sok z limonki, dokładamy posiekany tymianek, czosnek pokrojony w płatki, kmin rzymski i pieprz cayenne oraz 2 łyżki oliwy, wszystkie składniki mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso na 30 minut.
Boczniaki płuczemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i przyprawiamy pieprzem czarnym.
Po 30 minutach patyczki nadziewamy na przemian mięsem i grzybami.
Układamy na folii aluminiowej i wkładamy do parowaru na 20 minut.
Mikro liście ziół myjemy i osuszamy.
Po wyłączeniu urządzenia, szaszłyki wyjmujemy na talerz i posypujemy mikro liśćmi.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Dajcie znać jak wypróbujecie przepis :)
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Aż mi się oczy zaświeciły, uwielbiam takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńBoczniaków w szaszłykach nie jadłam, a lubię te grzyby. Pomysł do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie patrząc na te szaszłyki, super! :)
OdpowiedzUsuń