czwartek, 21 stycznia 2016

Szaszłyki z piersi kurczaka i boczniaków

Za oknem prawdziwa zima, więc do grillowanych szaszłyków jeszcze trochę :) Ale, że przeważnie tak bywa, że chcemy czegoś co jest nieosiągalne, mi zamarzyły się ostatnio szaszłyki z mięsa z grzybami :) Nie ma pogody na grilla, więc pozostało zrobić je na parze, w parowarze :)


szaszłyki z parowaru , grzyby z parowaru

Składniki :
  • 1 pierś z kurczaka 
  • kilka boczniaków 
  • sok z 1 limonki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oliwy extra vergine 
  • mikro liście mix ziół 
  • świeży tymianek
Przyprawy :
  • kmin rzymski 
  • pieprz cayenne 
  • pieprz czarny 

kurczak z grzybami na parze

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki.
Do miseczki wyciskamy sok z limonki, dokładamy posiekany tymianek, czosnek pokrojony w płatki, kmin rzymski i pieprz cayenne oraz 2 łyżki oliwy, wszystkie składniki mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso na 30 minut.
Boczniaki płuczemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i przyprawiamy pieprzem czarnym.
Po 30 minutach patyczki nadziewamy na przemian mięsem i grzybami.
Układamy na folii aluminiowej i wkładamy do parowaru na 20 minut.

ile czasu parować kurczaka

Mikro liście ziół myjemy i osuszamy.
Po wyłączeniu urządzenia, szaszłyki wyjmujemy na talerz i posypujemy mikro liśćmi.

zdrowe szaszłyki ,mikro liście ziół

Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Dajcie znać jak wypróbujecie przepis :)

Pozdrawiam  i smacznego
Adam

2 komentarze:

  1. Aż mi się oczy zaświeciły, uwielbiam takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boczniaków w szaszłykach nie jadłam, a lubię te grzyby. Pomysł do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...