Składniki :
- 180g ryżu do sushi
- 3 płaty nori
- 100g łososia wędzonego
- 1/2 awokado
- 1/2 ogórka
- 4 paluszki krabowe surimi
- szczypiorek
- pasta wasabi
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Ryż do sushi płuczemy, zalewamy wodą i mieszamy, zmieniamy wodę kilka razy aż z mlecznej zrobi się w końcu przezroczysta. Odstawiamy w świeżej wodzie na 20 minut i odcedzamy.
Przesypujemy ryż do pojemnika przeznaczonego do jego gotowania, jak nie mamy w komplecie z parowarem, możemy użyć pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury.
Zalewamy ryż wrzątkiem na ok pół centymetra ponad jego stan i włączamy parowar na 20 minut.
W czasie gdy ryż się paruje robimy zalewę. Do 4 łyżek octu ryżowego dodajemy sól i cukier i dokładnie mieszamy.
Ogórka i awokado myjemy. Z ogórka wyjmujemy łyżeczką pestki i kroimy w słupki. Z awokado zdejmujemy skórkę i również kroimy w paski, tak samo kroimy łososia.
Szczypiorek myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Paluszki krabowe kroimy na pół.
Po wyłączeniu parowaru zostawiamy ryż pod przykryciem jeszcze 10 minut. Po czym dodajemy wcześniej przygotowaną zalewę, delikatnie mieszamy i czekamy aż przestygnie.
Arkusz nori układamy na macie bambusowej, świecącą stroną do maty, a na chropowatej układamy ryż.
Warto mieć pod ręką miskę z zimną wodą, żeby moczyć ręce, gdy ryż przyklei nam się do rąk.
Układając ryż zostawiamy po pasku wolnego miejsca u góry i na dole arkusza nori. Na dole przez całą długość smarujemy delikatnie na ryżu pastę wasabi. Po czym układamy kawałki ogórka, szczypiorek i łososia. Pozostało zwinąć nori w rulon do góry pomagając sobie przy tym matą. Tak zwinięty rulon kroimy ostrym nożem na kawałki.
Kolejne sushi zrobiłem podobnie tylko dodałem w środek awokado z paluszkami surimi i łososiem.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
pyszne rolki!
OdpowiedzUsuńpikne!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń;
OdpowiedzUsuńJak sama nie zaczęłam przygotowywać takiego sushi to miałam wrażenie, że jest to znacznie trudniejsze. Ale wcale nie. Na tyle się wprawiłam, że takie profesjonalne naczynia do serwowania https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-potraw/zestawy-do-sushi/ zamierzam sobie zamówić. Będzie bardziej profesjonalnie.
OdpowiedzUsuńHej, a polecisz mi jakiś fajny parowar? Chodzi o taki elektryczny, bo czytam i widzę, że ma spore zastosowanie i mnie to zaintrygowało. Tutaj na jaieś trafiłam, znasz coś możesz polecić? - https://www.prorankingi.pl/rankingi/male-agd-do-kuchni/parowary/
OdpowiedzUsuńRyż na parze to bardzo dobry sposób. Co do polecanych parowarów to kilka modeli na https://www.oleole.pl/parowary.bhtml można znaleźć. Te tańsze też się sprawdzą chociaż droższe mają zapewne więcej funkcji, na przykład gotowanie jaj na parze. Bardzo dobrze smakują takie, mnie osobiście bardziej jak te z wody.
OdpowiedzUsuńJa jednak wolę tradycyjną kuchnię japońską. Nic nie może się równać ze smakiem pysznego sushi.
OdpowiedzUsuńhttps://www.sushitoday.pl/