poniedziałek, 4 stycznia 2016

Sushi na parze

Do zrobienia sushi przymierzałem się już jakiś czas. Ryż do sushi i nori dawno kupione i czekały na odpowiedni moment. W końcu postanowiłem, że robię. Każdego, kto jeszcze nie robił, pewnie przeraża sama myśl o zwijaniu ich w rulon, czy to wyjdzie i jak będzie wyglądać :) Mnie trochę też, ale obejrzałem dokładnie film Pascala Brodnickiego jak zrobić sushi i stwierdziłem, że chyba sobie poradzę ;)

jak zrobić sushi krok po kroku



Składniki : 
  • 180g ryżu do sushi 
  • 3 płaty nori 
  • 100g łososia wędzonego
  • 1/2 awokado
  • 1/2 ogórka 
  • 4 paluszki krabowe surimi 
  • szczypiorek 
  • pasta wasabi
Zalewa do ryżu : 
  • 4 łyżki octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
 
łatwy sposób na sushi

Ryż do sushi płuczemy, zalewamy wodą i mieszamy, zmieniamy wodę kilka razy aż z mlecznej zrobi się w końcu przezroczysta. Odstawiamy w świeżej wodzie na 20 minut i odcedzamy.
Przesypujemy ryż do pojemnika przeznaczonego do jego gotowania, jak nie mamy w komplecie z parowarem, możemy użyć pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury.
Zalewamy ryż wrzątkiem na ok pół centymetra ponad jego stan i włączamy parowar na 20 minut.

W czasie gdy ryż się paruje robimy zalewę. Do 4 łyżek octu ryżowego dodajemy sól i cukier i dokładnie mieszamy.
Ogórka i awokado myjemy. Z ogórka wyjmujemy łyżeczką pestki i kroimy w słupki. Z awokado zdejmujemy skórkę i również kroimy w paski, tak samo kroimy łososia.
Szczypiorek myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Paluszki krabowe kroimy na pół.

jak jeść sushi
 
Po wyłączeniu parowaru zostawiamy ryż pod przykryciem jeszcze 10 minut. Po czym dodajemy wcześniej przygotowaną zalewę, delikatnie mieszamy i czekamy aż przestygnie.

Arkusz nori układamy na macie bambusowej, świecącą stroną do maty, a na chropowatej układamy ryż.
Warto mieć pod ręką miskę z zimną wodą, żeby moczyć ręce, gdy ryż przyklei nam się do rąk.
Układając ryż zostawiamy po pasku wolnego miejsca u góry i na dole arkusza nori. Na dole przez całą długość smarujemy delikatnie na ryżu pastę wasabi. Po czym układamy kawałki ogórka, szczypiorek i łososia. Pozostało zwinąć nori w rulon do góry pomagając sobie przy tym matą. Tak zwinięty rulon kroimy ostrym nożem na kawałki.
Kolejne sushi zrobiłem podobnie tylko dodałem w środek awokado z paluszkami surimi i łososiem.

sushi warszawa
  
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

   

9 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak sama nie zaczęłam przygotowywać takiego sushi to miałam wrażenie, że jest to znacznie trudniejsze. Ale wcale nie. Na tyle się wprawiłam, że takie profesjonalne naczynia do serwowania https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-potraw/zestawy-do-sushi/ zamierzam sobie zamówić. Będzie bardziej profesjonalnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, a polecisz mi jakiś fajny parowar? Chodzi o taki elektryczny, bo czytam i widzę, że ma spore zastosowanie i mnie to zaintrygowało. Tutaj na jaieś trafiłam, znasz coś możesz polecić? - https://www.prorankingi.pl/rankingi/male-agd-do-kuchni/parowary/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryż na parze to bardzo dobry sposób. Co do polecanych parowarów to kilka modeli na https://www.oleole.pl/parowary.bhtml można znaleźć. Te tańsze też się sprawdzą chociaż droższe mają zapewne więcej funkcji, na przykład gotowanie jaj na parze. Bardzo dobrze smakują takie, mnie osobiście bardziej jak te z wody.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jednak wolę tradycyjną kuchnię japońską. Nic nie może się równać ze smakiem pysznego sushi.
    https://www.sushitoday.pl/

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...