poniedziałek, 4 stycznia 2016

Sushi na parze

Do zrobienia sushi przymierzałem się już jakiś czas. Ryż do sushi i nori dawno kupione i czekały na odpowiedni moment. W końcu postanowiłem, że robię. Każdego, kto jeszcze nie robił, pewnie przeraża sama myśl o zwijaniu ich w rulon, czy to wyjdzie i jak będzie wyglądać :) Mnie trochę też, ale obejrzałem dokładnie film Pascala Brodnickiego jak zrobić sushi i stwierdziłem, że chyba sobie poradzę ;)

jak zrobić sushi krok po kroku



Składniki : 
  • 180g ryżu do sushi 
  • 3 płaty nori 
  • 100g łososia wędzonego
  • 1/2 awokado
  • 1/2 ogórka 
  • 4 paluszki krabowe surimi 
  • szczypiorek 
  • pasta wasabi
Zalewa do ryżu : 
  • 4 łyżki octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
 
łatwy sposób na sushi

Ryż do sushi płuczemy, zalewamy wodą i mieszamy, zmieniamy wodę kilka razy aż z mlecznej zrobi się w końcu przezroczysta. Odstawiamy w świeżej wodzie na 20 minut i odcedzamy.
Przesypujemy ryż do pojemnika przeznaczonego do jego gotowania, jak nie mamy w komplecie z parowarem, możemy użyć pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury.
Zalewamy ryż wrzątkiem na ok pół centymetra ponad jego stan i włączamy parowar na 20 minut.

W czasie gdy ryż się paruje robimy zalewę. Do 4 łyżek octu ryżowego dodajemy sól i cukier i dokładnie mieszamy.
Ogórka i awokado myjemy. Z ogórka wyjmujemy łyżeczką pestki i kroimy w słupki. Z awokado zdejmujemy skórkę i również kroimy w paski, tak samo kroimy łososia.
Szczypiorek myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Paluszki krabowe kroimy na pół.

jak jeść sushi
 
Po wyłączeniu parowaru zostawiamy ryż pod przykryciem jeszcze 10 minut. Po czym dodajemy wcześniej przygotowaną zalewę, delikatnie mieszamy i czekamy aż przestygnie.

Arkusz nori układamy na macie bambusowej, świecącą stroną do maty, a na chropowatej układamy ryż.
Warto mieć pod ręką miskę z zimną wodą, żeby moczyć ręce, gdy ryż przyklei nam się do rąk.
Układając ryż zostawiamy po pasku wolnego miejsca u góry i na dole arkusza nori. Na dole przez całą długość smarujemy delikatnie na ryżu pastę wasabi. Po czym układamy kawałki ogórka, szczypiorek i łososia. Pozostało zwinąć nori w rulon do góry pomagając sobie przy tym matą. Tak zwinięty rulon kroimy ostrym nożem na kawałki.
Kolejne sushi zrobiłem podobnie tylko dodałem w środek awokado z paluszkami surimi i łososiem.

sushi warszawa
  
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

   

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...